Ovo fino, jednostavno i jeftino, a izdašno jelo, zapečena tjestenina s kobasicama i sirom, svidjet će se svim članovima obitelji. Ma kome se ne bi svidjela odlična kombinacija kobasica, tjestenine i sira, čak i mnogima omražene prokulice odlično će se uklopiti te ih nećeš ni primijetiti, a pojest ćeš i dosta zdravog povrća.
Rigatoni imaju savršen oblik za ovo jelo jer umak može ući u te slasne male cjevčice. No ako kod kuće imaš penne, neće pogriješiti niti ako njih upotrijebiš.
Jednom kad ti pripremanje ovog jela, kao što je ova zapečena tjestenina s kobasicama i sirom, možeš se poigrati sa sastavom – umjesto talijanske kobasice, možeš staviti ljutu španjolsku chorizo kobasicu, možeš dodati i gljive, odlično će se uklopiti i aromatični sir cheddar, a super je i kombinacija pileće kobasice i kelja ili raštike.
U svakom slučaju, teško da ćeš pogriješiti s ovo tjesteninom! Navali! Dobar tek!
Zapečena tjestenina s kobasicama i sirom
(4 osobe, 50 min)
Sastojci:
- sol
- 340 g rigatoni tjestenine
- 225 g talijanske kobasice od svinjetine, opna uklonjena
- 1 žlica maslinova ulja
- 280 g prokulica, tanko narezanih
- 1 i ½ žlica oštrog brašna
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šalice punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- 1 žlica worcestershire umaka
- 280 g sira gruyerea, naribanog (oko 2 i 1/2 šalice naribanog gruyerea)
- ¾ šalice svježe naribanog parmezana
Postupak:
- Zagrij lonac pun vode do vrenja te posoli. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju – neka bude al dente. Ocijedi, sačuvaj 1 i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Vrati tjesteninu u lonac. U pećnici rešetku stavi na sredinu te ugrij pećnicu na gril funkciji na 225 stupnjeva.
- Na srednje jakoj vatri zagrij veliku vatrostalnu posudu. Dodaj razmrvljeno meso kobasica, prži 6-8 minuta i istodobno razbijaj veće komade kuhačom. Pržene kobasice ubaci u lonac s kuhanom tjesteninom.
- U tavici zagrij malo ulja – ako je ostalo dosta masnoće od prženja kobasica ne moraš dodavati ulje nego iskoristi tu masnoću. Dodaj prokulice i prži dok ne povenu, 3-4 minuta. Dodaj brašno i češnjak, prži uz stalno miješanje oko 1 minutu. Dodaj ¼ šalice vode od kuhanja tjestenine i sve dobro izmiješaj pjenjačom, oko 30 sekundi.
- Smanji vatru, umiješaj mlijeko, worcestershire umak i ostatak vode od kuhanja tjestenine, pusti da zavrije. Kuhaj dok se umak ne zgusne i tekućina ne ispari za ¼, 6-7 minuta. Dodaj 1 i ¾ šalice gruyerea. U umak umiješaj tjesteninu s kobasicama.
- Pospi ostatkom gruyerea i parmezanom. Peci oko 5 minuta (ili više) – dok vrh tjestenine ne poprimi zlaćanu boju i dobro se ne zapeče.
Isprobaj i ova odlična jela s tjesteninom...