Recepti 20. rujna 2023.

Novi hit: zapečena tjestenina s kobasicama i sirom

Zapečena tjestenina s kobasicama i sirom
Zapečena tjestenina s kobasicama i sirom foto: Engin Akyurt/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo jelo, zapečena tjestenina s kobasicama i sirom, svidjet će se svima - pa tko bi odolio grešnoj kombinaciji zapečenog aromatičnog mesa, sira i tjestenine?!

Ovo fino, jednostavno i jeftino, a izdašno jelo, zapečena tjestenina s kobasicama i sirom, svidjet će se svim članovima obitelji. Ma kome se ne bi svidjela odlična kombinacija kobasica, tjestenine i sira, čak i mnogima omražene prokulice odlično će se uklopiti te ih nećeš ni primijetiti, a pojest ćeš i dosta zdravog povrća.

Rigatoni imaju savršen oblik za ovo jelo jer umak može ući u te slasne male cjevčice. No ako kod kuće imaš penne, neće pogriješiti niti ako njih upotrijebiš.

 

Voda od kuhanja tjestenine Možda vas zanima... Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

 

Jednom kad ti pripremanje ovog jela, kao što je ova zapečena tjestenina s kobasicama  i sirom, možeš se poigrati sa sastavom – umjesto talijanske kobasice, možeš staviti ljutu španjolsku chorizo kobasicu, možeš dodati i gljive, odlično će se uklopiti i aromatični sir cheddar, a super je i kombinacija pileće kobasice i kelja ili raštike.

U svakom slučaju, teško da ćeš pogriješiti s ovo tjesteninom! Navali! Dobar tek!

 | Author: Engin Akyurt/Pexels Zapečena tjestenina s kobasicama i sirom foto: Engin Akyurt/Pexels

Zapečena tjestenina s kobasicama i sirom

(4 osobe, 50 min)

Sastojci:

  • sol
  • 340 g rigatoni tjestenine
  • 225 g talijanske kobasice od svinjetine, opna uklonjena
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 280 g prokulica, tanko narezanih
  • 1 i ½ žlica oštrog brašna
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 šalice punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • 1 žlica worcestershire umaka
  • 280 g sira gruyerea, naribanog (oko 2 i 1/2 šalice naribanog gruyerea)
  • ¾ šalice svježe naribanog parmezana

 

Možda vas zanima... Znate li kako? Skuhajte savršenu tjesteninu baš uvijek! Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij lonac pun vode do vrenja te posoli. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju – neka bude al dente. Ocijedi, sačuvaj 1 i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Vrati tjesteninu u lonac. U pećnici rešetku stavi na sredinu te ugrij pećnicu na gril funkciji na 225 stupnjeva.
  2. Na srednje jakoj vatri zagrij veliku vatrostalnu posudu. Dodaj razmrvljeno meso kobasica, prži 6-8 minuta i istodobno razbijaj veće komade kuhačom. Pržene kobasice ubaci u lonac s kuhanom tjesteninom.
  3. U tavici zagrij malo ulja – ako je ostalo dosta masnoće od prženja kobasica ne moraš dodavati ulje nego iskoristi tu masnoću. Dodaj prokulice i prži dok ne povenu, 3-4 minuta. Dodaj brašno i češnjak, prži uz stalno miješanje oko 1 minutu. Dodaj ¼ šalice vode od kuhanja tjestenine i sve dobro izmiješaj pjenjačom, oko 30 sekundi.
  4. Smanji vatru, umiješaj mlijeko, worcestershire umak i ostatak vode od kuhanja tjestenine, pusti da zavrije. Kuhaj dok se umak ne zgusne i tekućina ne ispari za ¼, 6-7 minuta. Dodaj 1 i ¾ šalice gruyerea. U umak umiješaj tjesteninu s kobasicama.
  5. Pospi ostatkom gruyerea i parmezanom. Peci oko 5 minuta (ili više) – dok vrh tjestenine ne poprimi zlaćanu boju i dobro se ne zapeče.

 | Author: Mart Production/Pexels Rigatoni su idealna tjestenina za ovo jelo foto: Mart Production/Pexels

Isprobaj i ova odlična jela s tjesteninom...

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi sezonsku tjesteninu s bučom i pancetom Recepti Možda vas zanima... Zapečena tjestenina s četiri vrste sira – na chefov način, ali brzinski! Recepti Zelena tjestenina Možda vas zanima... Zelena tjestenina - zdrav i ukusan trend na TikToku Špajza Možda vas zanima... Znaš li kako se pravi vrhunska pasta carbonara? Špajza Tjestenina s bosilljkom Možda vas zanima... Jelo s tjesteninom od samo 4 sastojka! Recepti Tjestenina s patlidžanom i rajčicom Možda vas zanima... As iz rukava: Tjestenina s patlidžanom i rajčicom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.