Svaki pravi ljubitelj sira neće moći odoljeti bilo kojem jelu koje u nazivu ima „4 vrste sira“. I svakog pravog ljubitelja sireva uvijek će pored cijelog menija „dozivati“ jelo s – 4 vrste sira. Onaj miris i okus pljesnivog sira koji se nađe u toj kombinaciji, neodoljiv je. Tako su chefovi na nedavno održanom festivalu Taste the Mediterranean powered by Tommy pripremali razna vegetarijanska i veganska jela.
Kako za neke izvedbe s festivala na kojima sudjeluju vrhunski chefovi često nemamo vremena niti prilike u svojoj kuhinji i svakodnevnoj pripremi jela, chef Fabricio Vežnaver pripremio je za nas vrlo jednostavnu verziju. Ovako pripremljena zapečena tjestenina s 4 vrste sira može biti vrlo lako obrok u tjednu, jer je gotova za otprilike pola sata. S tim da će ti najviše vremena oduzeti ribanje sira, a najveći dio vremena otići će na pečenje u pećnici – taman dok popiješ popodnevnu kavu.
Sastojke za ovo jelo nije teško naći, a sve ih možeš potražiti na jednom mjestu – u trgovinama Tommy. Ako imaš neki sir koji voliš još i više od nekog u receptu, možeš ga zamijeniti – ili možda dodati, ako si baš toliki fan sireva. Na odjelu delikatesa u Tommyju pronaći ćeš uistinu veliki izbor sireva, pa nećeš imati problema s lutanjem u potrazi za pravim. Možda ćeš se, jedino, namučiti s odlukom – koji uzeti. Najbolje je, vjeruj nam, uzeti točno po chefovom receptu, jer će tako zapečena tjestenina s 4 vrste sira biti najukusnija!
No, ako se još koji nađe u košarici… Neće se baciti, sigurni smo! Kad si već u trgovini i razmišljaš koji uzeti, obavezno baci oko na polutvrde i tvrde sireve Delicato. Možda pripremaš kakvo druženje ili jednostavno želiš grickati fini sir uz vino, umjesto čipsa i pive – dobra ideja, zar ne?
No, idemo vidjeti kako je jedan od najboljih istarskih chefova, Fabricio Vežnaver, pripremio tu tjesteninu! I ne zaboravi da ovo jelo možeš pronaći i pripremljeno na Tommy Gastro odjelu.
Zapečena tjestenina s 4 vrste sira
Za 4 osobe
Sastojci:
• 500 g T! tjestenine penne rigate
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• sol
• papar
• 100 g sira Gauda
• 200 g Mozzarelle
• 50 g sira Bovi Blue
• 100 g sira Grana Padano
Priprema:
- Skuhaj tjesteninu u slanoj vodi prema uputstvu s pakiranja, ali smanji kuhanje za par minuta jer će se njeno kuhanje dovršiti u pećnici.
- U dublju zdjelu stavi vrhnje za kuhanje, posoli i popapri te dodaj naribanu Gaudu, Grana Padano (pola sira Grana Padano ostavi sa strane) i sjeckani Bovi Blue sir. Nakon toga i Mozzarellu pa tjesteninu i sve dobro promiješaj te izlij u pleh za pečenje. Na vrh pospi ostatak naribanog sira Grana Padano.
- Peci cca 20 minuta dok tjestenina ne dobije koricu i lijepu zlatno-smeđu boju.
- Posluži sa salatom po želji.