Čak i ako živimo u kontinentalnom području, ribe se često sjetimo, pa nekako uvijek pazimo da je ubacimo u redovni obiteljski jelovnik. Isto tako i, na primjer, lignje, pa ih nabavimo barem smrznute. No, hobotnicu nekako uvijek ostavimo za ljeto i ljetne posjete restoranima. Čini nam se komplicirano, teško ju je nabaviti, pa nam se čini da nećemo to napraviti onako kako treba… Ali ovi strahovi su besmisleni. Dokazao je to poznati chef Fabricio Vežnaver.
Na festivalu Taste the Mediterranean powered by Tommy hobotnica se često servirala, a chef Fabricio, jedan od najboljih, a mnogi će reći i najbolji istarski kuhar, s nama je podijelio jednostavan recept za hobotnicu koja će uvijek ispasti sjajno, gotovo kao da ju je zaista pripremao vrhunski chef, ali bez puno muke.
Naime, Fabricio Vežnaver priprema hobotnicu na način koji je pristupačniji i lakše izvediv u svakodnevnoj kuhinji. Još je važnije da je jednostavno i lako pronaći namirnice za jelo, sve na jednom mjestu, a to su trgovine Tommy. Robna marka T! olakšat će ti potragu za namirnicama potrebnima za ovo jelo, ali i svako drugo koje pripremaš. A kako slavni slogan kaže – ni to nije sve! Jelo koje nam je chef Fabricio pripremio možeš pronaći i u ponudi Gastro odjela u trgovinama Tommy.
Brudet od hobotnice
Sastojci:
• 750 g hobotnice
• 2 glavice luka
• 2 režnja češnjaka
• 1 dl Pošip Zlatan Otok bijelog vina
• 2 dl T! sjeckane rajčice
• Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje
• sol
• papar
• malo ljute papričice
• peršin list
Kvalitetno ektra djevičansko maslinovo ulje i pelate za ovaj recept možeš pronaći u Tommy trgovinama
Priprema:
- Hobotnicu očisti pa stavi kuhati na cca sat vremena dok ne omekša.
- Kuhanu hobotnicu izvadi, nareži na komade veličine zalogaja, a vodu u kojoj se kuhala hobotnica sačuvaj.
- Na maslinovom ulju poprži sitno sjeckani luk, sitno sjeckani češnjak i ljutu papričicu te pirjaj dok luk ne omekša. Zatim dodaj sjeckane rajčice te narezanu hobotnicu i podlij vinom.
- Kada alkohol ishlapi podlij s toliko vode (voda u kojoj je kuhana hobotnica) da pokrije sastojke i začini solju i paprom. Po potrebi dolijevaj vode, a pred kraj dodaj sitno sjeckani peršin. Kuhaj na laganoj vatri cca 1 sat i 30 minuta.