Najave 07. listopada 2022.

Kušali smo pravo bogatstvo španjolskih delicija, evo što nas je oduševilo...

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Treću godinu zaredom, na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, održao se Španjolski dan, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske i ICEX-om, Institutom za vanjsku trgovinu.

Jedinstvena manifestacija koja slavi mediteransku hranu, gastronomiju, kulturnu baštinu i način života - festival Taste the Mediterranean powered by Tommy i ove je godine okupila vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama te brojne predavače, paneliste i gastro entuzijaste iz cijelog svijeta koji su s oduševljenjem došli u Split. 

Prvi dan prestižnog Festivala Taste the Mediterranean bio je posvećen prezentaciji španjolskih delicija, vina i maslinovih ulja, namirnica bez kojih je španjolska gastronomija nezamisliva. 

 | Author: Taste the Mediterranean foto: Taste the Mediterranean

Vođena degustacija španjolskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja

U okviru španjolskog dana, osim degustacije različitih španjolskih prehrambenih proizvoda, priređena je i degustacija najboljih španjolskih maslinovih ulja koju je vodila Dr. Mirella Žanetić. Dr. Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja te ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja i redovito sudjeluje kao član panela na državnim i međunarodnim natjecanjima.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Dr. Žanetić nas je upoznala s mnogim tajnama maslinovog ulja, a imali smo priliku degustirati desetak vrsta španjolskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Povodom španjolskog dana, dr. Žanetić nas je upoznala s mnogim tajnama maslinovog ulja, a imali smo priliku degustirati desetak vrsta trenutno najboljih španjolskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Dr. Žanetić nam je objasnila da postoje tri kriterija koje vrhunsko maslinovo ulje mora zadovoljiti, a to su voćna aroma, blaga gorčina i blaga pikantnost. 

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Kušali smo različite vrste španjolskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Drugim riječima, ništa što je previše naglašeno nije dobro, a najvažnija je ravnoteža mirisnih i okusnih karakteristika samog ulja. Miris ekstra djevičanskog maslinovog ulja mora biti ugodan, mora imati voćni, svjež miris, a ne kako to često čujemo "miris po ulju". Nakon kušanih  desetak različitih vrsta španjolskih maslinovih ulja moramo priznati da Španjolci zaista ne kaskaju za Hrvatskom kada je riječ o vrhunskim maslinovim uljima. 

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Cooking show chefa Adura Arriete

Prepoznatljiva po popularnim tapasima i paelli španjolska zemlja okupana suncem ima mnogo toga kvalitetnog za ponuditi. U to smo se uvjerili na jučerašnjem cooking showu španjolskog chefa Adura Arriete koji se održao u novootvorenom hotelu Ambasador u Splitu. 

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Cooking show chefa Adur Arrieta foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Chef Adur Arrieta vlasnik je i glavni chef restorana Tatapas Gastroteka u Hodarribiju, a tijekom bogate karijere radio je u vrhunskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama: u španjolskom Mugaritzu, Michelin**, te u Sao Paolou (Brazil) u restoranima Mani, Michelin* i D.O.M., Michelin**.

Španjolski specijaliteti | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Španjolski specijaliteti na Taste the Mediterranean festivalu u Splitu, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Strast prema otkrivanju novih namirnica i okusa odvela ga je na putovanja diljem svijeta, a misija mu je uvijek ista: kušati nove namirnice i nove recepte. Na festivalu Taste the Mediterranean predstavio je pravo malo bogatstvo španjolskih proizvoda i delicija. Najviše su nas oduševile različite vrste španjolskih sireva te suhomesnati proizvodi vrhunske kvalitete. 

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL Različite vrste vrhunskih španjolskih sireva, foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Četveroručne mediteranske večere: Ekskluzivna španjolska večera

Kraj španjolskog dana obilježila je ekskluzivna španjolska večera u restoranu hotela Ambasador koja je bila prava fuzija okusa Mediterana. Glavni chef novotvorenog hotela Ambasador, Ivica Katić, ugostio je vrhunskog španjolskog chefa Adura Arrietu. 

Gastronomski spektakl četveroručne večere španjolskog chefa Adura Arriete i chefa domaćina Ivice Katića obilježilo je šest sljedova specijaliteta mediteranske kuhinje, uz paring vrhunskih španjolskih vina sa svakim slijedom.

Na njihovom su se meniju našli specijaliteti poput odležanog brancina sljubljenog s povrćem i crumbleom od cvjetače s orasima, svinjskih ušiju s pjenicom od sira, hrskavog repa vola s kremom od bundeve i pikantnim vinskim umakom, a sve te delicije zasladili smo s tostom od sira i meda. Uz jela su bila poslužena izvrsna vina: Vaivén Blanc de Noir (Bodega Punctum), Cava Brut Nature Rosé (Bodega Juve & Camps), Germina Cuvée Seleccion (Bodega BSI), VX Cuvée de Caco (Bodega Ailalá), Bobal Blanco ( Bodega Vicente Gandia).

Bogat program tijekom španjolskog dana bio je ispunjen vinskim radionicama, kulinarskim masterclassovima, prezentacijama, panelima i ekskluzivnim večerama, a festival Taste the Mediterranean još je jednom ukazao na važnost razmjene iskustava, učenja od vrhunskih profesionalaca i drugih kultura – s ciljem promocije ljepota, običaja, gastronomije i načina života prekrasnih mediteranskih destinacija. 

 | Author: Taste the Mediterranean foto: Taste the Mediterranean

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca Tommy - premium partnera festivala treću godinu zaredom, Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.