Recepti Taste the Mediterranean 06. listopada 2022.

Slavni chef dao nam je svoj recept za savršenu šalšu

foto: PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Miris šalše vraća nas u djetinjstvo, kada smo na ovo jelo gledali kao na najukusniju deliciju koju su pripremile vrijedne bakine ruke. I danas je ovo jelo omiljeno na našem stolu, posebno u kombinaciji s tjesteninom te smo uvijek iznova u potrazi za još ukusnijim interpretacijama šalše. Svoj recept šalše od kojeg rastu zazubice za missGastro je otkrio cijenjeni chef Fabricio Vežnaver

Iako se našim prostorima šalša priprema isključivo od rajčica (tim bolje ako su domaće) i najčešće vezuje uz Dalmaciju, osnova recepta za šalšu potječe iz Srednje Amerike gdje se izrađivala uz dodatak sjemenki bundeve i ljute papričice, a servirala se uz meso, ribu i tjesteninu. Službeno ime 'salsa' ovaj umak je dobio davne 1517. godine. Šalša umaci mogu biti topli, hladni, kuhani ili sirovi te sa ili bez komada povrća. No, kako god se pripremala, šalša je zdrava i niskokalorična, zbog čega je i pogodna za osobe koje žele reducirati tjelesnu težinu.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Hrvati je najviše vole u kombinaciji s tjesteninom, a mi smo se bacili u potragu za najukusnijom verzijom šalše i u pomoć pozvali cijenjenog istarskog chefa Fabricija Vežnavera, vlasnika i chefa Pergole u Zambratiji koja je svoja vrata gostima otvorila prvi put 1996. godine. 

Fabricio Vežnaver čovjek je koji je odrastao u restoranu i koji voli i poštuje restoransko kuhanje. Njegova strast prema kuhanju i želja za originalnom prezentacijom namirnica itekako je vidljiva na tanjuru, a duboke okuse koje u ustima ostavljaju njegova jela nemoguće je tako lako zaboraviti. Za Vežnavera kažu kako je jedan od najboljih, ako ne i najbolji istarski chef, a tu titulu je opravdao i na ovogodišnjem jubilarnom 10. izdanju najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, kojim je u Splitu pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca Tommy započeo 1. Mjesec gastronomije.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Chef Fabricio Vežnaver ne povodi se za poznatim konceptima, inspiriran je starim receptima domaće kuhinje i pristupa im na originalan način, dodajući posebnost tradicionalnim okusima i mirisima pa se tako na njegovom tanjuru redovito nađu i omiljena tradicionalna jela, baš kao što je njegova šalša s tjesteninom od koje će mirisati cijela kuća. Jelo koje je chef Vežnaver pripremio također možeš pronaći i u ponudi na Gastro odjelu u Tommy trgovinama.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Šalšu s tjesteninom prema receptu cijenjenog chefa možeš jednostavno pripremiti i kod kuće, uz T! proizvode robne marke Tommy, a sve potrebne sastojke potraži u Tommy trgovinama diljem Hrvatske. Detaljan recept donosimo u nastavku.

Šalša s tjesteninom prema receptu chefa Fabricija

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 200 g Delicato pancete
  • 800 g T! pelata
  • bosiljak
  • sol
  • ljuta papričica
  • 30 g parmezana
  • 600 g T! tjestenine

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

PRIPREMA:

  1. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk, usitnjene režnje češnjaka i pancetu.
  2. Kada se zažute, dodajte pelatu, posolite i po želji dodajte malo mljevene ljute papričice. Pustite da se umak zgusne kuhajući na srednje jakoj vatri pa zatim dodajte par listića svježeg bosiljka.
  3. Na kraju ubacite tjesteninu koju ste kuhali prema uputstvu na pakiranju, ali je izvadite par minuta ranije kako bi se do kraja skuhala u rajčici i upila sve okuse. Podlijevajte s vodom u kojoj se kuhala tjestenina jer će škrob koji je pustila tjestenina dok se kuhala zgusnuti i povezati umak.
  4. Servirajte na tanjur pa pospite s malo parmezana i bosiljka.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.