Špajza 25. listopada 2021.

Zanimljivosti koje bi trebao znati svaki ljubitelj tjestenine

Svjetski dan tjestenine foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti zanimljivosti i manje poznate činjenice o omiljenoj tjestenini

Jedno od najomiljenijih jela na svijetu danas slavi svoj dan - svjetski je dan tjestenine! Tim povodom donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o tjestenini koje sigurno nisi znala...

Tjestenina dolazi iz Kine, a ne Italije!

Ako misliš da je tjestenina nastala u predivnoj Italiji, moramo te razočarati. Tjestenina zapravo dolazi iz Kine. Prema legendi, tjesteninu je u Italiju prvi donio poznati venecijanski istraživač Marco Polo na svom povratku iz Kine u 13. stoljeću. Ipak, ova se zemlja može smatrati kraljicom tjestenine zbog specifičnih tehnika kuhanja koje su razvili Talijani, njihovih jedinstvenih kombinacija tjestenine s ostalim namirnicama, kao i njihove velike ljubavi za ovim jelom.

Umak od rajčice došao je kasnije...

Iz stranica povijesti doznajemo i sljedeće: na početku, tjestenina se nije jela s umakom od rajčice. Objašnjenje je jednostavno: rajčice tada nisu postojale u Europi jer su uvezene iz Meksika tek kasnije. Ipak, tjestenina s umakom od rajčice je u kratkom vremenu postala kultno jelo diljem Italije,a bilo je samo pitanje vremena kad će umak bolognese osvojiti nepca diljem svijeta.

 | Author: SHUTTERSTOCK Tjestenina s umakom od rajčice, foto: SHUTTERSTOCK

Postoji više od 600 oblika tjestenine

Postoji oko 600 oblika tjestenine, a naziva za te tjestenine ima čak četiri puta više. Fettuccini, rigatoni, bucatini, penne, tagliatelle, gnocchi, spaghetti, tortellini, farfalle, pici, ravioli, fusilli, samo su neki od njih! Špageti, makaroni i penne su tri najpopularnija oblika tjestenine. 

Različiti umaci odgovaraju različitim vrstama tjestenina

Duga i ravna tjestenina bolje ide uz kremaste umake, dok umaci na bazi rajčice bolje odgovaraju kratkoj tjestenini valjkastog ili spiralnog oblika.

Najpopularniji proizvođač je...

Kada je riječ o proizvođaču, Barilla je najpopularniji brend tjestenine u Italiji, a čini i 25% prodane tjestenine u SAD-u. Italija proizvodi nevjerojatnih 1.700.000 do 3.300.000 tona tjestenine godišnje. To ne samo da je najveća količina proizvedene tjestenine na svijetu, nego i teži više od 400.000 slonova. 

Jedemo ju u ogromnim količinama!

Prosječni Talijan pojede oko 28 kilograma tjestenine godišnje, što može i ne mora biti iznenađujuće. Usporedbe radi, prosječni Amerikanac pojede svega 12 kilograma tjestenine godišnje. Da, Talijani zaista jedu jako puno tjestenine. Na razini cijele zemlje, pojede se 600 milijuna kilometara špageta što je dovoljno za 15,000 krugova oko Zemlje. Venezuela i Tunis zauzimaju drugo i treće mjesto po konzumaciji tjestenine. Amerikancima su omiljene vrste tjestenina špageti, penne i ramen. Standardna porcija špageta ne bi smjela biti veća od 100 grama, no i kod kuće i u restoranima često jedemo daleko veće količine.

 | Author: Shutterstock Tjestenina, foto: Shutterstock

Crtice iz povijesti...

Prije izuma strojeva za izradu rezanaca, tijesto se mijesilo nogama. Svatko tko je pokušao napraviti domaće tijesto za tjesteninu zna koliko je ono tvrdo. Radnici su morali hodati po velikim smjesama tijesta, a bio je potreban cijeli dan hoda da bi se proizvela jedna serija proizvoda.

Samo dva sastojka...

Većina sušenih tjestenina pravi se od samo dva sastojka: vode i brašna. Neke druge sorte koriste i jaja. No standardnu tjesteninu koju kupujemo u trgovinama čine samo tijesto napravljeno od brašna i vode.

Tjestenina nas dokazano čini sretnijima!

Jedenje tjestenine učinit će nas sretnijima! Istina je - ugljikohidrati u tjestenini povećavaju tjelesnu proizvodnju serotonina, neurotransmitera za koji znanstvenici vjeruju da izaziva osjećaj sreće i blagostanja!

Viva La Pasta!

Proslavi današnji dan odličnim ručkom ili večerom...

 

Možda vas zanima... Carbonara po receptu celebrity chefa Gennara Contalda Recepti Špageti bolonjez Možda vas zanima... Špageti bolonjez po receptu slavnog talijanskog kuhara Recepti Možda vas zanima... Isprobaj tjesteninu sa špinatom, sirom i orasima Recepti Makaroni sa sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom slavnog chefa Recepti Možda vas zanima... Drugačiji i laganiji okusi: Penne s umakom od oraha Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.