Recepti Tjestenina 30. prosinca 2023.

Zapečena tjestenina sa sirom s potpisom slavnog chefa

Tjestenina
15 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
Makaroni sa sirom
Makaroni sa sirom
foto: Yasser Mohamed/Pexels
Isprobaj jednostavnu zapečenu tjesteninu za najveće ljubitelje sireva po receptu legendarnog talijanskog kulinarskog majstora Gennara Contalda, On koristi vrhunske talijanske sireve fontinu, dolcelatte i parmezan, a ti možeš škripavac, paški ovčji sir i druge hrvatske sireve

Donosimo ti recept za kremastu zapečenu tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira čiji je autor slavni talijanski chef Gennaro Contaldo . Za pripremu i pečenje trebat ćeš izdvojiti malo manje od 40 minuta, a količina je dostatna za 4 porcije.

U receptu, Gennaro koristi sireve taleggio, parmezan, fontinu i dolcelatte, ali možeš dodati bilo koje sireve koje pronađeš u hladnjaku - primjerice škripavac, paški ovčji sir i druge hrvatske sireve. Ovo jelo, zapečena tjesteninaizvrstan je način da potrošiš ostatke sireva koje imaš u hladnjaku, stoga upotrijebi sve što imaš na zalihama. 

Gennaro Contaldo | Author: WENN/PIXSELL Gennaro Contaldo foto: WENN/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Zapečena tjestenina sa sirom - recept by Genaro Contaldo
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 30 g
  • Tjestenina 400 g
  • Morska sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Kuhana šunka 150 g
  • Fontina sir 80 g
  • Taleggio sir 80 g
  • Dolcelatte sir 80 g
  • Parmezan 60 g
  • Orasi 40 g
  • Krušne mrvice 20 g
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premaži s malo maslaca.


  2. Tjesteninu kuhaj u velikom loncu u slanoj vodi samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša. 


  3. U međuvremenu nareži šunku na kockice i ugrubo nasjeckaj sireve.


  4. Rastopi maslac u velikoj tavi i umiješaj šunku. Prži otprilike minutu, makni posudu s vatre, a zatim dodaj nasjeckane sireve i ostavi da se rastope, povremeno miješajući. 


  5. Procijedi tjesteninu i dodaj ju umaku. Po potrebi, dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. 


  6. Tjesteninu prebaci u posudu za pečenje, obilnoj ju pospi parmezanom i paprom. 


  7. Sitno nasjeckaj orahe i stavi ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješaj, pa pospi po tjestenini.

    Tjesteninu peci 20 minuta, ili dok ne porumeni!


Možda vas zanima... Domaća tjestenina bez jaja u umaku od suhih smokava Kolumne Možda vas zanima... Gennaro Contaldo ima odličan recept sa špagetima Recepti Možda vas zanima... Što kažeš na trendi složenac od tjestenine? Recepti Možda vas zanima... Složenac od tjestenine s tunom, graškom i kukuruzom Recepti Možda vas zanima... Poboljšaj standardni bolognese na čak devet načina Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:11 28. Prosinac 2022.

    sir i tjestenina su zakon