Kolumne Gastrolovci 02. travnja 2021.

Domaća tjestenina bez jaja u umaku od suhih smokava

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Počasti najmilije domaćom tjesteninom bez jaja u bogatom umaku od suhih smokava, rajčice i kapara...

Ovog sam puta odlučila napraviti tjesteninu bez jaja.; nisam za to imala neki poseban razlog, jednostavno me ponio trenutak. Tijesto sam umijesila od dvije vrste brašna – običnog bijelog glatkog i bijelog tip ’00’. Kako bi tjestenina bila lijepe boje dodala sam joj i malo kurkume, a osim toga tu su još maslinovo ulje i voda. Kao i kod klasične tjestenine, dugo sam mijesila to čvrsto tijesto dok nije postalo glatko i podatno. Znam da je ponekad mijesiti tjesteninu pravi napor, ali ipak nemoj prerano prestati, dobit ćeš puno kvalitetniju paštu ako dobro odradiš ovaj korak. Nakon miješenja, i poštenog muskulfibera u desnoj ruci, tijesto sam omotala folijom i ostavila ga na sobnoj temperaturi da odmori.

Kasnije ovo tijesto možeš oblikovati kako ti drago, možeš razvući na mašini pa raditi rezance, raviole ili lazanje… Ja sam ipak išla na nešto drugačiju verziju. Oblikovala sam tijesto na daščici za njoke i dobila tjesteninu koja bi se zvala gnocchetti sardi – sardinijska pašta ili malloreddus. Pravo da kažem, nisam se previše zamarala tipologijom tjestenine jer ionako je njenih naziva i oblika na tisuće.

 

Možda vas zanima... Isprobaj kremasti rižoto s mascarponeom Kolumne

 


Ovakva tjestenina poslužuje se uz guste i bogate umake, mesne i povrtne, gotovo isto kao i klasični krumpirovi njoki. Ipak, ja sam htjela ostati u bezmesnom tonu i napraviti neki jednostavan umak ili šalšu. Tako sam i došla do ove kombinacije sa suhim smokvama, maslinama i kaparima. Možda zvuči malo čudno, ali zapravo je vrlo ukusno i mediteranski. Smokve se kuhanjem raspadnu i daju slatkoću koja je uvijek dobrodošla kod šalše od pelata. Masline i kapari daju malo slanoće, a za ostale okuse tu su majčina dušica, maslinovo ulje i sol. Jednostavno i fino.

Sastojci za tjesteninu:

  •     100 g glatkog brašna
  •     100 g brašna tip ’00'
  •     1 žličica kurkume
  •     ½ žličice soli
  •     2 žlice maslinovog ulja
  •     80 ml vode

Sastojci za umak:

  •     4 suhe smokve
  •     1 glavica luka
  •     maslinovo ulje
  •     400 g pelata
  •     1 žličica sušene majčine dušice
  •     5-6 maslina, narezanih na kolutiće
  •     2 žličice kapara
  •     sol

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Priprema tjestenine:

  1. U zdjeli pomiješaj obje vrste brašna, kurkumu i sol. U sredini brašna napravi udubljenje pa u njega dodaj maslinovo ulje i vodu. Preporučujem da vodu dodaš postepeno jer, ovisno o vlazi i ostalim atmosferskim uvjetima, brašno ponekad popije više, a ponekad manje tekućine.
  2. Kreni miješati tijesto od sredine prema van vilicom. Kada više tako ne ide, zasuči rukave i baci se na posao. Rukama mijesi tijesto dok ne postane glatko i podatno. U početku će se to činiti kao nemoguća misija, tijesto će biti tvrdo i grubo, ali što ga budeš duže mijesila ono će postajati sve mekše i podatnije.
  3. Gotovo tijesto omotaj prozirnom folijom i ostavi ga da se odmori na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.
  4. Odmoreno tijesto trgaj na male komadiće, među prstima svaki oblikuj u kuglicu, zgnječi ga i prevaljaj preko daščice za njoke. Baš kao da radiš krumpirove njoke, samo ovdje pritisnite svom snagom.
  5. Oblikovanu tjesteninu možeš kuhati odmah ili je čuvati nekoliko dana u hladnjaku.
  6. Kuhaj je u puno kipuće posoljene vode pet do sedam minuta.
  7. Kuhanu procijedi i po želji prelij maslinovim uljem.

 

Možda vas zanima... Frittata s povrćem za brzi ručak ili večeru Kolumne

 

Priprema umaka:

  1. Suhe smokve nareži na manje komade, stavi ih u zdjelicu i prelij ih kipućom vodom.
  2. Luk nasjeckaj pa ga preprži na maslinovom ulju.
  3. Kada luk potpuno omekša, dodaj narezane pelate i majčinu dušicu, dobro promiješaj i nastavi sve lagano pirjati.
  4. Sada dodaj namočene suhe smokve i svu tekućinu u kojoj su se namakale.
  5. Smanji vatru i pusti da lagano krčka dok umak ne postane gust, a smokve i rajčice se potpuno raspadnu.  Povremeno podlijte i s malo vode.
  6. Na kraju dodaj kapare i masline, dobro promiješaj, doradi  solju i kuhaj još nekih desetak minuta da se svi okusi dobro prožmu.
  7. Kuhani umak posluži uz domaću tjesteninu, listiće bosiljka i veganski parmezan.

Dobar tek!

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.