Ako nemaš ideju za ručak, a ni previše vremena za pripremu, spasit će te konzerve tune, graška i kukuruza koje čekaju svoj red. U kombinaciji s tjesteninom i sirom, čine zasitan i pristupačan ručak za cijelu obitelj.
Ovaj je recept idealan za duge radne dane, kada bi radije odmorila uz šalicu kave i dobru knjigu. Većinu će posla odraditi pećnica, a na tebi je da ocijediš konzerve, skuhaš tjesteninu i sve pomiješaš s brzinskim umakom od sira.
I samo jedna napomena... Pripazi pri odabiru tjestenine; najbolje će se uklopiti fusilli i penne.
Sastojci:
- 600 g tjestenine
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- 200 g naribanog sira
- 100 g kukuruza iz konzerve
- 100 g graška iz konzerve
- 3 mlada luka
- 350 g tune iz konzerve
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Tjesteninu skuhaj u slanoj vodi, prema uputama na pakiranju, pa je procijedi.
- U tavi rastopi maslac pa mu dodaj brašno. Energično miješaj dok ne poprimi zlatnu boju, a potom postepeno ulij mlijeko. Miješaj dok se umak ne zgusne, a potom ga makni s vatre i umiješaj veći dio sira.
- Kad se sir rastopi, dodaj i grašak, kukuruz te tjesteninu. Promiješaj i začini soli i paprom. Na kraju umiješaj sitno narezani mladi luk.
- Prebaci u posudu za pečenje, pospi ostatkom sira i peci 20-ak minuta. Kad sir poprimi zlatnu boju, izvadi složenac iz pećnice.
Posluži odmah!