Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 06. rujna 2018.

Znate li kako? Skuhajte savršenu tjesteninu baš uvijek!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Skuhati tjesteninu nije neka velika mudrost, vjerojatno to zna i dijete. No katkad se najjednostavnije stvari pokažu zeznutima. Ako težite tome da vaša tjestenina bude savršena, ni raskuhana, ni previše tvrda, super, ali to je tek jedan od kriterija.

Put prema savršeno kuhanoj tjestenini započinje odabirom kvalitetnog proizvoda. Kad god možete, odaberite tjesteninu od durum pšenice jer je velike rastezljivosti i kuhanjem se ne razgrađuje odnosno gubi malo hranjivih tvari te je time pogodnija za pripremu tjestenine od obične pšenice. Što je kvalitetnija durum pšenica, kao što je ona koju koristi naš domaći proizvođač Marodi, to je bolja tjestenina.

Također, razmislite o vrsti, odnosno, obliku tjestenine koji će se najbolje slagati s umakom s kojim ćete je poslužiti. Osim na odabir tjestenine trebali bi i obratiti pažnju kako je čuvate. Sušena tjestenina čuvana na policama u dobro zatvorenom omotu, ima vrlo dug rok trajanja do oko dvije godine. Stoga jednom kada otvorite pakiranje, obavezno provjerite je li vrećica dobro zatvorena ili jednostavno prebacite u staklenu posudu koju ćete dobro zatvoriti i spremiti na suhom, tamnom mjestu. 

Kuhanje tjestenine možda se čini kao lak kulinarski zadatak, no za savršeno kuhanu tjesteninu mnogo čimbenika treba uzeti u obzir. Donosimo vam savjete kako iz ove osnovne namirnice izvući ono najbolje.

  • Kako vam se tjestenina ne bi slijepila i kako bi se ravnomjerno skuhala, uvijek je kuhajte u većem loncu i većoj količini vode. Računajte da je za 500 g tjestenine potrebno oko 4 l vode.
  • Sol dodajte tek kad voda zakipi. Odgađanjem dodavanja soli ubrzat ćete proces zagrijavanja vode. Na svaku litru vode dodajte otprilike 1 ½ žličicu soli, ovisno o ukusu.
  • Tjesteninu kuhajte na malo jačoj vatri. Osim što trebate paziti na količinu vode, pazite i da voda cijelo vrijeme ključa. Odmah nakon što dodate tjesteninu u vodu, promiješajte je, a povremeno je miješajte i tijekom kuhanja, uvijek pazeći da vam se nije zalijepila za dno.
  • Isprobavajte tjesteninu sve dok ne dostigne razinu koju Talijani nazivaju "al dente“ i koju karakterizira kompaktna tekstura koja se "osjeća pod zubima".
  • Prije procjeđivanja tjestenine, odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala. Voda od kuhanja ima poseban okus te nešto gušću konzistenciju i često se dodaje tjestenini prilikom miješanja s umakom, pogotovo ako je umak gust. Također, tjesteninu ne trebate u potpunosti ocijediti – neka ostane malo vlažna.
  • Nemojte ispirati tjesteninu. Ispiranjem s vodom s tjestenine uklanjate ljepljivi sloj škroba koji pomaže umaku da prione uz tjesteninu, te ona postaje skliska, što je nepoželjno. Isto tako, ispiranjem se tjestenina nepotrebno hladi.
  • Tjestenina bi se trebala pripremiti na kraju, kad je umak već gotov kako bi se odmah, dok je još vruća, pomiješala s njime. Talijani, tradicionalno, nikada ne prelijevaju umak preko tjestenine, nego je poslužuju već pomiješanu s umakom.
  • Najvažnije pravilo - neka sva tjestenina bude obložena umakom. Nikada nemojte samo staviti umak na tjesteninu.

 

Naučite kako spariti vrstu tjestenine s umakom?

Gotovo nema kućanstva u kojem se nije udomaćila tjestenina, jedna od najzahvalnijih namirnica za pripremu raznolikih kulinarskih kreacija. Sve njene oblike i primjene je gotovo nemoguće izbrojati no majstori pripreme tjestenine – Talijani dali su si truda i izbrojali preko 350 različitih vrsta tjestenina. S obzirom na tu količinu i raznolikost, nije čudo da je pitanje koja se vrsta tjestenine najbolje slaže s kojim umakom gotovo postalo "filozofija" za sebe.

No, svaka od vrsta tjestenine pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo kada se pravilno servira. Osnovno pravilo kojeg se valja pridržavati glasi: što je teži umak to valja odabirati širu tjesteninu, dok lagani umaci traže i laganu tjesteninu. Šira tjestenina za umake jedna je od specijalnosti Marodija, našeg najvećeg domaćeg proizvođača premium tjestenine.

 

 | Author: Promo foto: Promo

Valoviti rezanci s jajima

S ovom tjesteninom lako ćete se kretati kroz more različitih recepata. Kombinacija je puno samo trebate pustiti mašti na volju. Kako i samo ime kaže rezanci su široki i blago valoviti i zbog toga su idealni za sljubljivanje s raznim umacima iskombiniranim s povrćem i mesom. Lungić u umaku od vrhnja i lisičarki odlično će se sljubiti s ovim rezancima. Oni malo hrabriji i skloni eksperimentiranju ove će rezance ukomponirati sa suhim smokvama u umaku od naranče i vrhnja. A za ljubitelje kulinarskih klasika tu su rezanci s makom - jelo koje će vas vratiti u djetinjstvo i bakinu kuhinju. 

 | Author: Promo foto: Promo

Široki rezanci s jajima

S ovim rezancima svaka kombinacija će biti ukusna. Servirate li ih s bogatim umakom ili ih ukomponirate s fileom ili piletinom jednostavno nećete pogriješiti.  Odlično se sljubljuju i s povrćem. Tikvice, rajčica, paprika, patlidžan i široki rezanci pravi je ljetni ručak za koji vam treba samo 20 minuta. 

 | Author: Promo foto: Promo

Gran fusilli

Jednom kuharu u Toskani davne 1500. godine pao je komadić tijesta na pod. Njegov sin ga je uzeo i počeo uvijati oko igle koju je baka koristila za pletenje... i tako su nastali fusilli, po talijanskoj riječi "fuso" što znači igle za pletenje. Ova vrsta tjestenine izvrsno će se sljubiti s bogatim umacima od mesa, svježeg sira ili skute. A sjajni rezultati će se pokazati i u hladnoj salati. Jednostavna je za kuhanje, ne lomi se, a svojim velikim spiralnim oblikom privlačna je i djeci.

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.