(Savršeno) pečene prokulice bit će spremne za serviranje za manje od pola sata!
Pred nama je blagdanska sezona, a s tim pod ruku idu i veliki obiteljski ručkovi. Purica s mlincima ili krumpirima uvijek je dobra ideja, ali povremeno možeš na jelovnik uvrstiti i nešto drugo. Pečene prokulicesu odličan izbor, budući da su zdrave, preukusne i pristupačne tijekom hladnih mjeseci.
U nastavku ti donosimo jednostavan recept od samo nekoliko sastojaka, koji možeš isprobati već sljedećeg vikenda. Riječ je o pečenim prokulicama s češnjakom, maslinovim uljem i malo balzamičnog octa.
Ako želiš podignuti recept na malo višu razinu, nakon pečenja umiješaj suhe brusnice i nasjeckane orahe ili bademe. Dobar tek!
Prije no što kreneš s s pečenjem, prokulice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih
foto: Rens D/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pečane prokulice
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prokulice / Kelj pupčar
500
g
Maslinovo ulje
6
žlica
Češnjak
5
režanj
Sol
Papar
Aceto Balsamico
1
žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
Prokulice operi i dobro posuši. Odreži im vrhove i prepolovi ih.
U tavi ili zdjeli većeg promjera zagrij ulje. Rasporedi prokulice u jednom sloju pa ih dobro posoli i popapri i dodaj oguljeni češnjak.
Kada prokulice poprime zlatnu boju s donje strane, premjesti ih u pećnicu. Protresi posudu/tavu svakih pet minuta, kako bi se ravnomjerno ispekle sa svih strana, i peci 15-20 minuta.
Izvadi ih iz pećnice, prelij s malo balzamičnog octa i, po potrebi, dodatno začini. Posluži odmah!