Recepti 27. lipnja 2023.

Marokanski ražnjići – spoj Mediterana i egzotike

Ražnjići
Ražnjići s piletinom i povrćem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi marokanski pileći ražnjići na žaru prepuni okusa savršena su ljetna večera, a dovoljno su jednostavni i za brzi obrok! Posluži ih s kus-kusom, rižom, omiljenim prilogom od povrća i(li) jogurtom

Mediteranska je hrana iznimnog okusa, svi ćemo se složiti, ali marokanska kuhinja podiže je na višu razinu zbog utjecaja arapskih, berberskih i andaluzijskih začina. Jesi li znao/la da jedna od marokanskih najpopularnijih mješavina začina - ras el hanout - sastoji od čak 27 začina!

Premda su ovi sočni marokanski pileći ražnjići na žaru natrljani jednostavnijom i pristupačnijom verzijom ove mješavine, okus im je svejedno savršen – istodobno i pikantan i slatkast s finom 'dimljenom esencijom'.

 

Možda vas zanima... Piletina Tagine - marokanski specijalitet s maslinama i limunom Kolumne

 

Najbolji prilozi za posluživanje uz ove ražnjiće su kus-kus, jasmin riža, pire krumpir, tzatziki, shakshuka, smeđa riža i povrće, mrkva kuhana na pari, caponata od patlidžana, tabbouleh, pita kruh, tikvice na žaru, riža od cvjetače, pečeni slatki krumpir i baba ganoush.

 | Author: Mahz Alam/Unsplash Istočnjački začini foto: Mahz Alam/Unsplash

Koje začinsko bilje najbolje ide uz marokanska jela?

Svježe začinsko bilje daje toliko puno jelu - osobito ljetnoj kuhinji. Iako se mi nismo odlučili za njih u ovom receptu, ako želiš eksperimentirati poput pravog 'marokanskog chefa' preporučujemo da dodaš malo svježe mente i peršina – i dobit ćeš savršene arome. Naime, njihov svjež okus nevjerojatno se slaže sa suptilnom zadimljenošću u ovoj mješavini začina i pikantnog pilećeg mesa.

 | Author: Thinkstock Ražnjići foto: Thinkstock

Marokanski ražnjići

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g pilećeg filea
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • korica i sok od 1 limuna
  • sol i papar
  • 2 žličice začinske mješavine ras el hanout (korijandar, cimet, kurkuma, muškatni oraščić, piment i klinčić)

 

lubenica i krastavac Možda vas zanima... Marokanska salata s lubenicom i krastavcima None

 

Postupak:

  1. Meso properi, posuši ubrusom te ga nareži na 12 tankih, uzdužnih traka. Oljušti i nasjeckaj češnjak. Pomiješaj ulje, 2 žlice soka od limuna, 1 žličicu limunove korice, sol, papar i mješavinu začina te ostavi meso poklopljeno 3 sata u toj marinadi.
  2. Meso ocijedi i nabodi na namočene štapiće za ražnjiće. Peci ih oko 7 minuta uz okretanje.
  3. Želiš li pripremiti pravi marokanski obrok, onda preporučujemo da ove ražnjiće poslužiš uz salatu od kus-kusa s povrćem i jogurtom.

 

Možda vas zanima... Ljuti marokanski slanutak: Savršena kombinacija začina Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:51 27. Lipanj 2023.

    volim marokansku kuhinju spoj afrike i mediterana✌