Mediteranska je hrana iznimnog okusa, svi ćemo se složiti, ali marokanska kuhinja podiže je na višu razinu zbog utjecaja arapskih, berberskih i andaluzijskih začina. Jesi li znao/la da jedna od marokanskih najpopularnijih mješavina začina - ras el hanout - sastoji od čak 27 začina!
Premda su ovi sočni marokanski pileći ražnjići na žaru natrljani jednostavnijom i pristupačnijom verzijom ove mješavine, okus im je svejedno savršen – istodobno i pikantan i slatkast s finom 'dimljenom esencijom'.
Najbolji prilozi za posluživanje uz ove ražnjiće su kus-kus, jasmin riža, pire krumpir, tzatziki, shakshuka, smeđa riža i povrće, mrkva kuhana na pari, caponata od patlidžana, tabbouleh, pita kruh, tikvice na žaru, riža od cvjetače, pečeni slatki krumpir i baba ganoush.
Koje začinsko bilje najbolje ide uz marokanska jela?
Svježe začinsko bilje daje toliko puno jelu - osobito ljetnoj kuhinji. Iako se mi nismo odlučili za njih u ovom receptu, ako želiš eksperimentirati poput pravog 'marokanskog chefa' preporučujemo da dodaš malo svježe mente i peršina – i dobit ćeš savršene arome. Naime, njihov svjež okus nevjerojatno se slaže sa suptilnom zadimljenošću u ovoj mješavini začina i pikantnog pilećeg mesa.
Marokanski ražnjići
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g pilećeg filea
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- korica i sok od 1 limuna
- sol i papar
- 2 žličice začinske mješavine ras el hanout (korijandar, cimet, kurkuma, muškatni oraščić, piment i klinčić)
Postupak:
- Meso properi, posuši ubrusom te ga nareži na 12 tankih, uzdužnih traka. Oljušti i nasjeckaj češnjak. Pomiješaj ulje, 2 žlice soka od limuna, 1 žličicu limunove korice, sol, papar i mješavinu začina te ostavi meso poklopljeno 3 sata u toj marinadi.
- Meso ocijedi i nabodi na namočene štapiće za ražnjiće. Peci ih oko 7 minuta uz okretanje.
- Želiš li pripremiti pravi marokanski obrok, onda preporučujemo da ove ražnjiće poslužiš uz salatu od kus-kusa s povrćem i jogurtom.