Marokanska se kuhinja smatra jednom od najraznovrsnijih u svijetu, a to može zahvaliti utjecajima brojnih drugih kuhinja. Ono po čemu je marokanska kuhinja karakteristična je obilato korištenje začina koje su dopremali iz svih krajeva svijeta. Kako je Maroko zemlja "1001 začina", u pripremanju jela koriste se brojni egzotični začini i njihove mješavine, primjerice harissa, različite vrste papra, klinčića, cimeta, pimeta, đumbira i kardamoma, muškatnog oraščića, ali i sušeni pupoljci ruže, cvjetovi muškata i lavande, te korjenčići ljubičice. Što se mesa tiče, najčešće se konzumira piletina, iako je puno omiljenija nešto skuplja janjetina, poznat je njihov kus kus, a najpopularnije piće svakako je zeleni čaj s mentom.
Pod utjecajem španjolske Andaluzije, Bliskog istoga i Francuske, marokanska kuhinja savršena je kombinacija začina i okusa koji će začarati vaše nepce.
Donisimo vam brzi recept za ljuti marokanski slanutak osvojit će vas svojim nesvakidašnjim okusom i aromom.
Sastojci:
- 1/2 šalice slanutka (konzerva)
- 1 1/2 šalice vode
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1/2 crvenog luka
- sol
- 1 mrkva
- 1 celer
- 1 đumbir
- prstohvat šafrana
- prstohvat mljevene kurkume
- prstohvat čilija u prahu
- 1 rajčica
- peršin
- štapić cimeta
Priprema:
- Slanutak dobro operite i 15 minuta kuhajte sa štapićem cimeta (2,5 cm). Cimet bacite, a slanutak procijedite i ostavite sa strane.
- U dubokoj tavi na malo ulja kratko pirjajte luk na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte prstohvat soli i pirjajte 1-2 minute. Dodajte mrkvu i celer, još malo soli te pirjajte još 2 minute. Umiješajte sok đumbira, šafran i začine te još malo soli.
- Umiješajte slanutak i po želji posolite. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu rajčicu.
- Prebacite u tanjur za posluživanje te ukrasite peršinom.
Dobar tek!