Recepti 671 prikaza 06. lipnja 2019.

Ljuti marokanski slanutak: Savršena kombinacija začina

Stockfood

Powered by:

Ljuti marokanski slanutak osvojit će vas svojim nesvakidašnjim okusom i aromom.

Marokanska se kuhinja smatra jednom od najraznovrsnijih u svijetu, a to može zahvaliti utjecajima brojnih drugih kuhinja. Ono po čemu je marokanska kuhinja karakteristična je obilato korištenje začina koje su dopremali iz svih krajeva svijeta.  Kako je Maroko zemlja "1001 začina", u pripremanju jela koriste se brojni egzotični začini i njihove mješavine, primjerice harissa, različite vrste papra, klinčića, cimeta, pimeta, đumbira i kardamoma, muškatnog oraščića, ali i sušeni pupoljci ruže, cvjetovi muškata i lavande, te korjenčići ljubičice. Što se mesa tiče, najčešće se konzumira piletina, iako je puno omiljenija nešto skuplja janjetina, poznat je njihov kus kus, a najpopularnije piće svakako je zeleni čaj s mentom.

 

Slanutak Možda vas zanima... Pet razloga zbog kojih obožavamo slanutak, a zavoljet ćete ga i vi Špajza

 

Pod utjecajem španjolske Andaluzije, Bliskog istoga i Francuske, marokanska kuhinja savršena je kombinacija začina i okusa koji će začarati vaše nepce. 

Donisimo vam brzi recept za ljuti marokanski slanutak osvojit će vas svojim nesvakidašnjim okusom i aromom.

 

Možda vas zanima... Utoplite se: Gusto varivo od slanutka i curryja Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 1/2 šalice slanutka (konzerva)
  • 1 1/2 šalice vode
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1/2 crvenog luka
  • sol
  • 1 mrkva
  • 1 celer
  • 1 đumbir
  • prstohvat šafrana
  • prstohvat mljevene kurkume
  • prstohvat čilija u prahu
  • 1 rajčica
  • peršin
  • štapić cimeta

Priprema:

  1. Slanutak dobro operite i 15 minuta kuhajte sa štapićem cimeta (2,5 cm). Cimet bacite, a slanutak procijedite i ostavite sa strane.
  2. U dubokoj tavi na malo ulja kratko pirjajte luk na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte prstohvat soli i pirjajte 1-2 minute. Dodajte mrkvu i celer, još malo soli te pirjajte još 2 minute. Umiješajte sok đumbira, šafran i začine te još malo soli.
  3. Umiješajte slanutak i po želji posolite. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu rajčicu.
  4. Prebacite u tanjur za posluživanje te ukrasite peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.