Ovo jelo možemo nazvati juhom, a možemo i varivom. No, kako god ju nazvali, ispred će stajati "fina", "slasna" ili neki sličan opisni pridjev. Ako su ti dosadili svi isprobani recepti za jela na žlicu, onda je vrijeme da se na tvom meniju nađe i juha od slanutka. Odnosno lagano varivo od slanutka, kako god.
Riječ je o tradicionalnoj marokanskoj juhi, koja može poslužiti kao glavni obrok, a za one gladnije, bit će hranjivo i ukusno „predjelo“. Marokanska kuhinja slovi, inače, za jednu od najboljih na svijetu, a posebna je naročito po obilju finih začina koji se koriste pri pripremi jela.
Marokanska juha od slanutka može se poslužiti uz korijander i kriške limuna, a odlično će pasati i žlica jogurta ili kiselog vrhnja. Imaj na umu da će ti za pripremu biti potrebno manje od 20 minuta, stoga, bacimo se na pripremu!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali bijeli luk, oguljen i narezan na kockice
- 1 velika mrkva, oguljena i narezana na kockice
- 4 češnja češnjaka, oguljena i mljevena
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 limenke slanutka, isprane i ocijeđene (440 g)
- 1 konzerva pelata, narezanih na kockice (425 g)
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 1 žličica mljevenog kima
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- prstohvat crvene paprike, po ukusu
- sol i crni papar, po ukusu
- 3 šalice grubo nasjeckanog lišća kelja ili špinata
- nasjeckani listovi korijandera i kriške limuna, za posluživanje
Priprema:
- Zagrij ulje u velikoj posudi na srednje jakoj vatri.
- Dodaj luk i mrkvu te pirjaj pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane proziran. (Da uštediš vrijeme, češnjak nasjeckaj dok se luk kuha.) Zatim dodaj češnjak i pirjaj još minutu, povremeno miješajući, dok ne zamiriši.
- Dodaj povrtni temeljac, slanutak, rajčicu, pastu od rajčice, kumin, crvenu papriku i pusti da lagano kuha.
- Dok juha lagano vrije, nasjeckaj kelj i korijander.
- Smanji vatru na srednje nisku i umiješaj nasjeckani kelj.
- Nastavi pirjati tri minute dok kelj malo ne omekša.
- Kušaj i začini željenom količinom soli i papra.
- Posluži toplo, ukrašeno svježim korijanderom i kriškom limuna.
Dobar tek!