Špajza 15. srpnja 2025.

5 top recepata sa slanutkom za doručak, ručak i večeru

Namaz
10 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
slanutak
Top 5 recepata sa slanutkom
foto: The Awesome Green/Pinterest; Monika Borys, Maryam Sicard, Natalie Behn/Unsplash
Slanutak je sve popularnija mahunarka. Njegov orašast okus i zrnata tekstura odlično se kombiniraju s drugim namirnicama, pa donosimo 5 genijalnih recepata sa slanutkom

Sve popularniji slanutak je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, a posebno je bogat proteinima te ga to čini izvrsnom zamjenom za meso u vegetarijanskim i veganskim receptima.

Iako ga vjerojatno zamišljaš kao okruglu mahunarku bež boje, postoje i druge vrste slanutka poput crnog, zelenog ili crvenog. Osim u Afganistanu, Iranu i Turskoj, slanutak se uzgaja i u Meksiku te u južnoj Europi, a 2 su njegove osnovne vrste - kabuli i desi.

Kabuli, koji se većinom uzgajaju u južnoj Europi, svjetliji su, imaju tanku ljusku i blažeg su okusa od desi slanutka koja ima malo zrno, tvrđu ljusku i tamnije je boje te se uglavnom uzgaja u Etiopiji, Meksiku i Aziji, prenosi Healthline.

Suhi ili konzervirani slanutak, pitanje je sad?

Možeš kupiti suhi slanutak, koji je poželjno potrošiti unutar 12 mjeseci, ili konzervirani. Konzervirani je veoma praktičan za pripremu zbog toga što je već unaprijed kuhan te je odmah spreman za korištenje. Sve što s njim trebaš napraviti jest isprati ga da smanjiš sadržaj natrija.

Sada kada znaš malo više o slanutku, vrijeme je za kuhanje, i zato su tu naši super recepti u kojima je slanutak glavna zvijezda!

 | Author: Getty Images Humus foto: Getty Images

Humus - domaći namaz od slanutka

Humus, ovaj tradicionalni bliskoistočni namaz jedan je od najzdravijih namaza na svijetu, a danas je neizbježno jelo u mnogim kućanstvima. Humus je hranjiv, bogatog ukusa i s veoma malo kalorija stoga je odličan za tvoj sljedeći doručak! Donosimo recept za humus koji potpisuje slavni majstor bliskoistočne kuhinje Yotam Ottolenghi!

Ne gasi ekran dok kuham

Humus - recept by Yotam Ottolenghi
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanutak - kuhani 500 g
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Kumin 1 prstohvat
  • Tahini 150 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Sok od limuna 1,50 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Slanutak iz konzerve rasprostrite između 2 kuhinjska ručnika i trljajte ručnike jedan o drugi nekoliko minuta. Nemojte pritiskati prejako jer ne želite zgnječiti slanutak. Podignite gornji ručnik da vidite kako ide – trenje bi trebalo uzrokovati odvajanje opni. Bacite opne.

    Oguljeni slanutak iz konzerve stavite u lonac i prelijte vodom da ga prekrije. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat kumina. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok ne omekša.


    slanutak



  2. Ocijedite slanutak iznad zdjele, sačuvajte vodu. Topli slanutak stavite u blender ili sjeckalicu zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, nekoliko kockica leda (otprilike 25 g), 2 žlice sačuvane vode od slanutka i dobrim prstohvatom soli.

    Miksajte dok ne postane prilično glatko. Zatim kušajte humus – možda će trebati još tahinija, češnjaka, limuna, soli i vrlo vjerojatno još vode od kuhanja. Dodajte po potrebi.

    Ne bojte se dodati više tahinija – svaka marka je drukčija i možda će trebati više. Miksajte dok smjesa ne postane jako glatka, barem nekoliko minuta. Ne brinite ako je humus malo rijedak – zgusnut će se dok stoji.


  3. Kad je gotov, rasporedite humus u plitku zdjelu, oblikujući udubinu u sredini. (Ako ga ne poslužujete odmah, spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak do 2 dana.)

    Prelijte humus obilnom količinom maslinovog ulja, pa ga dodatno prilagodite po želji. Ponekad dodamo svježe začinsko bilje, tostirane orašaste plodove ili harissu od ruže – ali to su samo prijedlozi. Kad savladate bazu, mogućnosti su beskrajne.


humus Možda vas zanima... Dan humusa slavimo uz najbolji recept za ovaj namaz Recepti

 | Author: Thinkstock Gusti gulaš od slanutka i špinata foto: Thinkstock

Gusti gulaš od slanutka i špinata

Bogat i pun okus s kratkim vremenom kuhanja? Ovaj će gulaš od slanutka i špinata svakako postati tvoj favorit, a ako želiš povrtnu verziju, iz recepta izbaci kobasicu.

slanutak varivo Možda vas zanima... BRZO GOTOVO Gusto varivo od slanutka i špinata Recepti

Rezanci s piletinom i slanutkom

Jednostavna i brza, tjestenina s piletinom uvijek je dobra ideja, a kada uz nju dolazi i slanutak znamo da je riječ o genijalnom receptu. Sve to možeš posuti i s malo sira i tako ovome jelu dodati malo kremaste teksture.

Možda vas zanima... Rezanci s piletinom i slanutkom za brz i ukusan ručak Recepti

 | Author: Thinkstock Hrskavi slanutak iz pećnice foto: Thinkstock

Hrskavi slanutak iz pećnice

Ako želiš nešto grickati, ali ti je na umu nešto zdravo odlična ideja jest hrskavi slanutak. Zapečen u pećnici, osim za grickanje, odličan je dodatak u salatama i krem juhama!

hrskavi slanutak Možda vas zanima... Hrskavi slanutak - savršena grickalica za TV večer Recepti

 | Author: Nina Mrvica Falafel foto: Nina Mrvica

Falafel - bliskoistočni specijalitet od slanutka

Falafel također dolazi s Bliskog istoka, jednostavno se priprema i gotovo je u tren oka! Ako ti je dosta naših tradicionalnih recepata s ovim ćeš zasigurno uvesti nešto novo u svoju kuhinju!

Možda vas zanima... Falafel kuglice - što su i kako ih najbolje pripremiti? Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.