Slanutak je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, a posebno je bogat proteinima te ga to čini izvrsnom zamjenom za meso u vegetarijanskim i veganskim receptima.
Iako ga vjerojatno zamišljaš kao okruglu mahunarku bež boje, postoje i druge vrste slanutka poput crnog, zelenog ili crvenog. Osim u Afganistanu, Iranu i Turskoj, slanutak se uzgaja i u Meksiku te u južnoj Europi, a dvije su njegove osnovne vrste - kabuli i desi.
Kabuli, koji se većinom uzgajaju u južnoj Europi, svjetliji su, imaju tanku ljusku i blažeg su okusa od desi vrste koja ima malo zrno, tvrđu ljusku i tamnije je boje te se uglavnom uzgaja u Etiopiji, Meksiku i Aziji, prenosi Healthline.
Možeš kupiti suhi slanutak, koji je poželjno potrošiti unutar 12 mjeseci, ili konzervirani. Konzervirani je veoma praktičan za pripremu zbog toga što je odmah spreman za korištenje. Sve što s njim trebaš napraviti jest isprati ga kako bi smanjila sadržaj natrija. Sada kada znaš malo više o njemu, vrijeme je za pripremu!
Humus - domaći namaz od slanutka
Ovaj tradicionalni bliskoistočni namaz jedan je od najzdravijih namaza na svijetu, a danas je neizbježno jelo u mnogim kućanstvima. Hranjiv je, bogatog ukusa i s veoma malo kalorija stoga je odličan za tvoj sljedeći doručak!
Gusti gulaš od slanutka i špinata
Bogat i pun okus s kratkim vremenom kuhanja? Ovaj će gulaš svakako postati tvoj favorit, a ako želiš povrtnu verziju, iz recepta izbaci kobasicu.
Rezanci s piletinom i slanutkom
Jednostavna i brza, tjestenina s piletinom uvijek je dobra ideja, a kada uz nju dolazi i slanutak znamo da je riječ o genijalnom receptu. Sve to možeš posipati i s malo sira kako bi dodala i malo kremaste teksture.
Slanutak iz pećnice
Ako želiš nešto grickati, ali ti je na umu nešto zdravo odlična ideja jest hrskavi slanutak. Zapečen u pećnici, osim za grickanje, odličan je dodatak u salatama i krem juhama!
Falafel - bliskoistočni specijalitet od slanutka
Ovo slasno jelo također dolazi s Bliskog istoka, jednostavno se priprema i gotovo je u tren oka! Ako ti je dosta naših tradicionalnih recepata s ovim ćeš zasigurno uvesti nešto novo u svoju kuhinju!