Recepti Namaz 13. svibnja 2025.

Dan humusa slavimo uz najbolji recept za ovaj namaz

Namaz
10 MIN
15 MIN
6
JEDNOSTAVNO
humus
Humus
foto: Natalie Behn/Unsplash
Slastan praznik, Dan humusa, slavimo uz najbolji recept slavnog Yotama Ottolenghija za humus. Donosimo i 5 savjeta za uvijek najbolji humus

Danas je taj dan - Dan humusa, omiljenog bliskoistočnog namaza od slanutka koji obožavaju gurmani u cijelom svijetu. Humus, kremasti spoj kuhanog slanutka, tahinija (paste od sezama), limunova soka i češnjaka, savršeno balansira jednostavnost pripreme s bogatstvom okusa.

U svojoj najklasičnijoj verziji humus se poslužuje uz maslinovo ulje i malo mljevene paprike ili kumina, no varijacije su beskrajne – od onih s pečenom paprikom, ciklom ili avokadom, do luksuznih kombinacija s orasima i začinima.

ryan gosling, humus Možda vas zanima... Top savjet Ryana Goslinga za savršeni humus Špajza

5 savjeta za najbolji humus

Bez obzira na to voliš li ga kao namaz, prilog ili zdravi snack uz sirovo povrće – evo 5 savjeta kako da ti humus svaki put uspije savršeno:

  1. Oguli slanutak ako imaš vremena – uklanjanjem opni dobit ćeš ultra glatku i nježnu teksturu.
  2. Dodaj led ili hladnu vodu prilikom miksanja – to čini humus prozračnijim i kremastijim.
  3. Koristi dobar tahini – okus tahinija jako utječe na krajnji rezultat, pa biraj onaj najbolje kvalitete.
  4. Humus voli limun i sol – kušaj tijekom pripreme i slobodno korigiraj kiseline i začine.
  5. Ne boj se eksperimentirati s dodacima – začinsko bilje, čili ulje, pečeni češnjak ili grančice mente podići će ga na višu razinu.

humus | Author: Natalie Behn/Unsplash Humus foto: Natalie Behn/Unsplash

Danas je savršen dan da napraviš svoju verziju humusa – i podijeliš je s drugima. A mi ti donosimo najbolji recept za humus, čiji je autor Yotam Ottolenghi, izraelsko-britanski kuhar, autor kuharica i kolumnist poznat po modernom pristupu bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji.

Ne gasi ekran dok kuham

Humus - recept by Yotam Ottolenghi
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanutak - kuhani 500 g
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Kumin 1 prstohvat
  • Tahini 150 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Sok od limuna 1,50 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Slanutak iz konzerve rasprostrite između 2 kuhinjska ručnika i trljajte ručnike jedan o drugi nekoliko minuta. Nemojte pritiskati prejako jer ne želite zgnječiti slanutak. Podignite gornji ručnik da vidite kako ide – trenje bi trebalo uzrokovati odvajanje opni. Bacite opne.

    Oguljeni slanutak iz konzerve stavite u lonac i prelijte vodom da ga prekrije. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat kumina. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok ne omekša.


    slanutak



  2. Ocijedite slanutak iznad zdjele, sačuvajte vodu. Topli slanutak stavite u blender ili sjeckalicu zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, nekoliko kockica leda (otprilike 25 g), 2 žlice sačuvane vode od slanutka i dobrim prstohvatom soli.

    Miksajte dok ne postane prilično glatko. Zatim kušajte humus – možda će trebati još tahinija, češnjaka, limuna, soli i vrlo vjerojatno još vode od kuhanja. Dodajte po potrebi.

    Ne bojte se dodati više tahinija – svaka marka je drukčija i možda će trebati više. Miksajte dok smjesa ne postane jako glatka, barem nekoliko minuta. Ne brinite ako je humus malo rijedak – zgusnut će se dok stoji.


  3. Kad je gotov, rasporedite humus u plitku zdjelu, oblikujući udubinu u sredini. (Ako ga ne poslužujete odmah, spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak do 2 dana.)

    Prelijte humus obilnom količinom maslinovog ulja, pa ga dodatno prilagodite po želji. Ponekad dodamo svježe začinsko bilje, tostirane orašaste plodove ili harissu od ruže – ali to su samo prijedlozi. Kad savladate bazu, mogućnosti su beskrajne.


Nije samo humus izvrstan, isprobaj i ova jela sa slanutkom...

marry me slanutak Možda vas zanima... Nakon piletine i tjestenine, stiže i Marry Me slanutak Recepti hrskavi slanutak Možda vas zanima... Hrskavi slanutak - savršena grickalica za TV večer Recepti Zasitan obrok s junetinom i slanutkom Možda vas zanima... Slanutak i mljevena junetina savršeno su ukusan spoj! Recepti hummus Možda vas zanima... Ovaj hummus trebaš jesti dok je još topao! Recepti slanutak, jaja Možda vas zanima... Zapečeni slanutak s krumpirom i jajima Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:04 13. Svibanj 2025.

    fino