Slastan praznik, Dan humusa, slavimo uz najbolji recept slavnog Yotama Ottolenghija za humus. Donosimo i 5 savjeta za uvijek najbolji humus
Danas je taj dan - Dan humusa, omiljenog bliskoistočnog namaza od slanutka koji obožavaju gurmani u cijelom svijetu. Humus, kremasti spoj kuhanog slanutka, tahinija (paste od sezama), limunova soka i češnjaka, savršeno balansira jednostavnost pripreme s bogatstvom okusa.
U svojoj najklasičnijoj verziji humus se poslužuje uz maslinovo ulje i malo mljevene paprike ili kumina, no varijacije su beskrajne – od onih s pečenom paprikom, ciklom ili avokadom, do luksuznih kombinacija s orasima i začinima.
Bez obzira na to voliš li ga kao namaz, prilog ili zdravi snack uz sirovo povrće – evo 5 savjeta kako da ti humus svaki put uspije savršeno:
Oguli slanutak ako imaš vremena – uklanjanjem opni dobit ćeš ultra glatku i nježnu teksturu.
Dodaj led ili hladnu vodu prilikom miksanja – to čini humus prozračnijim i kremastijim.
Koristi dobar tahini – okus tahinija jako utječe na krajnji rezultat, pa biraj onaj najbolje kvalitete.
Humus voli limun i sol – kušaj tijekom pripreme i slobodno korigiraj kiseline i začine.
Ne boj se eksperimentirati s dodacima – začinsko bilje, čili ulje, pečeni češnjak ili grančice mente podići će ga na višu razinu.
Humus
foto: Natalie Behn/Unsplash
Danas je savršen dan da napraviš svoju verziju humusa – i podijeliš je s drugima. A mi ti donosimo najbolji recept za humus, čiji je autor Yotam Ottolenghi, izraelsko-britanski kuhar, autor kuharica i kolumnist poznat po modernom pristupu bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji.
Ne gasi ekran dok kuham
Humus - recept by Yotam Ottolenghi
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Slanutak - kuhani
500
g
Soda bikarbona
0,50
žličica
Kumin
1
prstohvat
Tahini
150
g
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
1,50
žlica
Sol
Postupak
Slanutak iz konzerve rasprostrite između 2 kuhinjska ručnika i trljajte ručnike jedan o drugi nekoliko minuta. Nemojte pritiskati prejako jer ne želite zgnječiti slanutak. Podignite gornji ručnik da vidite kako ide – trenje bi trebalo uzrokovati odvajanje opni. Bacite opne.
Oguljeni slanutak iz konzerve stavite u lonac i prelijte vodom da ga prekrije. Dodajte 1 žličicu soli i prstohvat kumina. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, dok ne omekša.
Ocijedite slanutak iznad zdjele, sačuvajte vodu. Topli slanutak stavite u blender ili sjeckalicu zajedno s tahini pastom, češnjakom, limunovim sokom, nekoliko kockica leda (otprilike 25 g), 2 žlice sačuvane vode od slanutka i dobrim prstohvatom soli.
Miksajte dok ne postane prilično glatko. Zatim kušajte humus – možda će trebati još tahinija, češnjaka, limuna, soli i vrlo vjerojatno još vode od kuhanja. Dodajte po potrebi.
Ne bojte se dodati više tahinija – svaka marka je drukčija i možda će trebati više. Miksajte dok smjesa ne postane jako glatka, barem nekoliko minuta. Ne brinite ako je humus malo rijedak – zgusnut će se dok stoji.
Kad je gotov, rasporedite humus u plitku zdjelu, oblikujući udubinu u sredini. (Ako ga ne poslužujete odmah, spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak do 2 dana.)
Prelijte humus obilnom količinom maslinovog ulja, pa ga dodatno prilagodite po želji. Ponekad dodamo svježe začinsko bilje, tostirane orašaste plodove ili harissu od ruže – ali to su samo prijedlozi. Kad savladate bazu, mogućnosti su beskrajne.
Nije samo humus izvrstan, isprobaj i ova jela sa slanutkom...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.