Ukusno, proteinima bogato jelo, gotovo je za samo 20 minuta. Ovo jelo prava je stvar kada ti treba nešto konkretnije i 'jače' od klasičnog jela od tjestenine
Ova brzinska večera inspirirana je jelom keema chole, popularnim na indijskom potkontinentu, koje spaja mljeveno meso i slanutak s omiljenim začinima poput kumina, garam masale i đumbira. Najbolji dio? Sve se priprema u jednoj tavi, u samo 20 minuta! Savršeno za tjedne večere kad želiš nešto brzo, a ipak ukusno.
Posluži jelo uz...
Čar recepta je u jednostavnosti pripreme – sve se kuha u jednoj tavi, što znači manje pranja posuđa, a više uživanja. Mješavina začina poput kima, garam masale i svježeg đumbira daje jelu duboku, bogatu aromu, dok slanutak pridonosi teksturi i dodatnoj dozi proteina.
Ovo jelo lako se prilagođava različitim ukusima i možeš ga poslužiti na nekoliko različitih načina – s rižom, toplim kruhom poput rotija ili parathe, ili čak uz jogurt i svježi korijander za dodatnu svježinu.
Slanutak
foto: Freepik
Ako želiš unijeti još više povrća, možeš dodati šaku smrznutoga graška ili špinata. Umjesto junetine, koristi mljevenu puretinu, piletinu ili janjetinu, a slanutak zamijeni lećom za novu dimenziju okusa…
Želiš malo pikantnosti? Dovoljno je dodati prstohvat čilija za vatrenu notu. Varijacija je mnogo, sve ovisi o tvojoj kreativnosti i ukusu!
Ne gasi ekran dok kuham
Brzo i ukusno jelo s mljevenom junetinom i slanutkom
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
2
žlica
Mljeveno meso - Junetina
450
g
Slanutak - kuhani
800
g
Češnjak
2
režanj
Đumbir - svježi
2
žličica
Luk u prahu
1
žličica
Kumin
1
žličica
Garam masala
1,50
žličica
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Koncentrat rajčice
2
žlica
Voda
0,60
šalica
Postupak
U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Od mljevene junetine oblikuj četiri pljeskavice i stavi ih u tavu. Pusti da se peku dok ne dobiju tamnu koricu, oko 3 minute.
Preokreni pljeskavice i dodaj ocijeđeni slanutak u tavu. Pusti da se kuha dok slanutak ne počne poprimati smeđu boju i lagano pucati, oko 7 minuta. Kuhačm usitni pljeskavice i pomiješaj meso sa slanutkom, pritom slobodno malo zgnječi i slanutak.
U smjesu dodaj naribane češnjak i đumbir, luk u prahu, kumin, garam masalu, sol i papar. Kuhaj oko minutu, miješajući začine s mljevenim mesom i slanutkom kako bi se okusi povezali.
Dodaj koncentrat rajčice i dobro promiješaj kako bi se meso i slanutak obložili umakom. Ulij vodu i nastavi kuhati na srednje jakoj vatri. Kušaj i po potrebi dodatno začini solju i paprom. Kad je sve dobro povezano i okusi su se proželi, makni tavu s vatre.
Posluži odmah uz topli prilog po želji. Ostatke čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Za podgrijavanje, jednostavno dodaj malo vode u tavu i ugrij na laganoj vatri ili zagrij u mikrovalnoj na visokoj temperaturi u intervalima od 45 sekundi, miješajući između zagrijavanja dok jelo ne postane vruće.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.