Recepti Varivo 12. studenoga 2024.

Slanutak i mljevena junetina savršeno su ukusan spoj!

Varivo
5 MIN
15 MIN
5
JEDNOSTAVNO
Zasitan obrok s junetinom i slanutkom
Zasito jelo s junetinom i slanutkom
foto: Canva
Ukusno, proteinima bogato jelo, gotovo je za samo 20 minuta. Ovo jelo prava je stvar kada ti treba nešto konkretnije i 'jače' od klasičnog jela od tjestenine

Ova brzinska večera inspirirana je jelom keema chole, popularnim na indijskom potkontinentu, koje spaja mljeveno meso i slanutak s omiljenim začinima poput kumina, garam masale i đumbira. Najbolji dio? Sve se priprema u jednoj tavi, u samo 20 minuta! Savršeno za tjedne večere kad želiš nešto brzo, a ipak ukusno.

Posluži jelo uz... 

Čar recepta je u jednostavnosti pripreme – sve se kuha u jednoj tavi, što znači manje pranja posuđa, a više uživanja. Mješavina začina poput kima, garam masale i svježeg đumbira daje jelu duboku, bogatu aromu, dok slanutak pridonosi teksturi i dodatnoj dozi proteina.

Ovo jelo lako se prilagođava različitim ukusima i možeš ga poslužiti na nekoliko različitih načina – s rižom, toplim kruhom poput rotija ili parathe, ili čak uz jogurt i svježi korijander za dodatnu svježinu.

Veganske zamjene za meso u tvojim omiljenim receptima | Author: Freepik Slanutak foto: Freepik

Ako želiš unijeti još više povrća, možeš dodati šaku smrznutoga graška ili špinata. Umjesto junetine, koristi mljevenu puretinu, piletinu ili janjetinu, a slanutak zamijeni lećom za novu dimenziju okusa…

Želiš malo pikantnosti? Dovoljno je dodati prstohvat čilija za vatrenu notu. Varijacija je mnogo, sve ovisi o tvojoj kreativnosti i ukusu!

Ne gasi ekran dok kuham

Brzo i ukusno jelo s mljevenom junetinom i slanutkom
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Mljeveno meso - Junetina 450 g
  • Slanutak - kuhani 800 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Đumbir - svježi 2 žličica
  • Luk u prahu 1 žličica
  • Kumin 1 žličica
  • Garam masala 1,50 žličica
  • Sol 1,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Voda 0,60 šalica
Postupak
  1. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Od mljevene junetine oblikuj četiri pljeskavice i stavi ih u tavu. Pusti da se peku dok ne dobiju tamnu koricu, oko 3 minute.

    Preokreni pljeskavice i dodaj ocijeđeni slanutak u tavu. Pusti da se kuha dok slanutak ne počne poprimati smeđu boju i lagano pucati, oko 7 minuta. Kuhačm usitni pljeskavice i pomiješaj meso sa slanutkom, pritom slobodno malo zgnječi i slanutak.


  2. U smjesu dodaj naribane češnjak i đumbir, luk u prahu, kumin, garam masalu, sol i papar. Kuhaj oko minutu, miješajući začine s mljevenim mesom i slanutkom kako bi se okusi povezali.


  3. Dodaj koncentrat rajčice i dobro promiješaj kako bi se meso i slanutak obložili umakom. Ulij vodu i nastavi kuhati na srednje jakoj vatri. Kušaj i po potrebi dodatno začini solju i paprom. Kad je sve dobro povezano i okusi su se proželi, makni tavu s vatre.


  4. Posluži odmah uz topli prilog po želji. Ostatke čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Za podgrijavanje, jednostavno dodaj malo vode u tavu i ugrij na laganoj vatri ili zagrij u mikrovalnoj na visokoj temperaturi u intervalima od 45 sekundi, miješajući između zagrijavanja dok jelo ne postane vruće.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

343 kcal

17 %

MASTI

20,00 g

27 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

17,00 g

6 %

PROTEINI

25,00 g

50 %

Pripremi i ova brza jela!

Quiche od poriluka i sira Možda vas zanima... Sjajan brzi obrok - quiche od poriluka i sira Recepti njoki Možda vas zanima... BRZI RUČAK Zapečeni njoki sa špinatom i mozzarellom Recepti mug cake Možda vas zanima... Brzi kolači iz mikrovalne mogu biti itekako ukusni Recepti 3 jela s tjesteninom Možda vas zanima... Brza jela s tjesteninom - imamo 3 praktična recepta Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:43 12. Studeni 2024.

    Slanitak je zdravlje