Zapečeni slanutak s krumpirom i jajima jednostavno je ukusno i zdravo jelo koje ćeš pripremiti u samo 25 minuta!
Ako tražiš savršen doručak ili lagani ručak koji će te zasititi, a ujedno biti zdrav i ukusan, zapečeni slanutak s krumpirom i jajima pravi je izbor. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a sadrži sastojke koje vjerojatno već imaš u kuhinji. Zvijezda su jaja koja se kuhaju izravno na vrhu, dajući jelu bogatu i kremastu teksturu.
Ako preferiraš tvrđe kuhana jaja, samo ih ostavi nekoliko minuta dulje.
Slanutak
foto: Eat Kubba/Pexels
Ovo jelo je savršeno u kombinaciji s toplim lepinjicama i osvježavajućom salatom od krastavaca s mentom i jogurtom, a priprema traje samo 25 minuta, što ga čini idealnim za brze obroke tijekom tjedna.
Krumpir, špinat, luk i đumbir savršeno se stapaju s curryjem i solju, stvarajući bogat i aromatičan osnovni sloj. Slanutak i tikvice daju dodatnu teksturu i hranjive vrijednosti ovom jelu.
Za ovo jelo savršen je naribani smrznuti krumpir
foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
Prženje na srednje jakoj vatri dok ne postane zlatno smeđa daje podlozi hrskavost koja se divno slaže s mekim jajima na vrhu. Zapečeni slanutak s krumpirom i jajima je bogat vlaknima i proteinima, a ujedno je bez glutena i mliječnih proizvoda, što ga čini savršenim za vegetarijance.
Naravno, možeš ga prilagoditi svom ukusu i dodati povrće koje voliš.
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečeni slanutak s krumpirom i jajima
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
4
šalica
Špinat
2
šalica
Luk
0,50
šalica
Đumbir - svježi
1
žlica
Curry prah
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Slanutak
450
g
Tikvice
1
šalica
Jaje
4
kom
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj naribani krumpir, sitno nasjeckani mladi špinat, sitno nasjeckani luk, nasjeckani svježi đumbir, curry prah i sol.
Zagrij ulje u velikoj neprijanjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj smjesu od krumpira i pritisni je u ravan sloj.
Peci bez miješanja dok donja strana ne postane hrskava i zlatno smeđa, 3-5 minuta.
Smanji vatru na srednju jačinu. Umiješaj isprani i ocijeđeni slanutak iz konzerve i nasjeckane tikvice, "lomeći" veće komade krumpira, dok se sve ne sjedini.
Pritisni smjesu u ravan sloj i napravi u njoj 4 udubljenja. Razbij jaja jedno po jedno u šalicu i nježno ih ulij u svako udubljenje.
Pokrij tavu i nastavi kuhati dok se jaja ne stvrdnu, 4- 5 minuta za mekane žumanjke. Ako više voliš tvrdo kuhana jaja, produži vrijeme kuhanja za nekoliko minuta.