Recepti 29. studenoga 2023.

Spicy juha od slanutka gotova je u trenu!

Juha od slanutka
Dio slanutka može se prije belndanja staviti sa strane te kasnije iskoristiti za posluživanje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Garam masala dat će ovom jelu dašak Indije, a kokosovo mlijeko kremoznost. Ako upotrijebiš povrtni temeljac, ovu će juhu moći jesti i osobe koje izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla

Slanutak obično jedemo kao namaz (Hummus) ili popečke (falafel), a  nešto rjeđe kao varivo ili salatu. Donosimo još jednu novu i fora ideju - za ljutkastu krem juhu od slanutka koja je brzo gotova, a njezina priprema uistinu je jednostavna. Jer dobro je jesti slanutak - zdravu namirnicu punu dijetalnih vlakana, koja je posebno dobra za osobe koje pokušavaju stabilizirati krvni tlak.

Za pripremu ove juhe trebat će ti samo pola sata, a ova količina dostatna je za 6 osoba. Jedna porcija ima oko 300 kalorija.

 | Author: GETTY IMAGES Slanutak je pun dijetalnih vlakana foto: GETTY IMAGES

Spicy juha od slanutka

Sastojci:

  • 2 konzerve kuhanog slanutka
  • 400 ml kokosova mlijeka
  • konzerva pelata, ocijeđenih i nasjeckanih
  • ¼ šalice soka od jabuke bez dodatka šećera
  • ¼ šalice nasjeckanih listića svježeg korijandera
  • ½ žličice začina garam masala
  • ½ žličice đumbira u prahu
  • 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • sol, svježe mljeveni papar
  • ¼ šalice grčkog jogurta
  • 2 mlada luka, samo zeleni dio, tanko nasjeckan

 

slanutak Možda vas zanima... Napravi hrskavi slanutak za opuštenu večer ispred TV-a Recepti

 

Postupak:

  1. Izblendaj ocijeđeni slanutak s kokosovim mlijekom, rajčicama, sokom od jabuke, listićima korijandera, garam masalom i đumbirom u prahu dok ne dobiješ jednoličan pire.
  2. Prebaci pire u srednju posudu, umiješaj temeljac i pusti da zavrije na srednjoj vatri. Posoli i popapri prema ukusu. Ako je potrebno (juha je pregusta) dodaj još vode ili temeljca. Posluži sa žlicom jogurta u sredini i posuto sjeckanim mladim lukom.

Savjet više:

Juhu možeš napraviti unaprijed i ostaviti u hladnjaku za drugi dan, te ju lagano zagrijati prije posluživanja.

Dio slanutka iz konzerve možeš sačuvati i kasnije iskoristiti za posluživanje.

 

Možda vas zanima... Recepti sa slanutkom za doručak, ručak i večeru Špajza Možda vas zanima... Curry s kokosom od samo pet sastojaka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.