Slanutak obično jedemo kao namaz (Hummus) ili popečke (falafel), a nešto rjeđe kao varivo ili salatu. Donosimo još jednu novu i fora ideju - za ljutkastu krem juhu od slanutka koja je brzo gotova, a njezina priprema uistinu je jednostavna. Jer dobro je jesti slanutak - zdravu namirnicu punu dijetalnih vlakana, koja je posebno dobra za osobe koje pokušavaju stabilizirati krvni tlak.
Za pripremu ove juhe trebat će ti samo pola sata, a ova količina dostatna je za 6 osoba. Jedna porcija ima oko 300 kalorija.
Spicy juha od slanutka
Sastojci:
- 2 konzerve kuhanog slanutka
- 400 ml kokosova mlijeka
- konzerva pelata, ocijeđenih i nasjeckanih
- ¼ šalice soka od jabuke bez dodatka šećera
- ¼ šalice nasjeckanih listića svježeg korijandera
- ½ žličice začina garam masala
- ½ žličice đumbira u prahu
- 1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- sol, svježe mljeveni papar
- ¼ šalice grčkog jogurta
- 2 mlada luka, samo zeleni dio, tanko nasjeckan
Postupak:
- Izblendaj ocijeđeni slanutak s kokosovim mlijekom, rajčicama, sokom od jabuke, listićima korijandera, garam masalom i đumbirom u prahu dok ne dobiješ jednoličan pire.
- Prebaci pire u srednju posudu, umiješaj temeljac i pusti da zavrije na srednjoj vatri. Posoli i popapri prema ukusu. Ako je potrebno (juha je pregusta) dodaj još vode ili temeljca. Posluži sa žlicom jogurta u sredini i posuto sjeckanim mladim lukom.
Savjet više:
Juhu možeš napraviti unaprijed i ostaviti u hladnjaku za drugi dan, te ju lagano zagrijati prije posluživanja.
Dio slanutka iz konzerve možeš sačuvati i kasnije iskoristiti za posluživanje.