Ako tražiš najbolji recept za falafel, ne moraš tražiti dalje. Gastrolovka Vinka Tresić s bloga "Veganica" ima odličan i provjeren recept za falafel koji uvijek uspijeva, čak i od prve. Ako još ne znaš što je falafel ne brini, sve ćemo ti otkriti u nastavku.
Što je falafel?
Falafel je bezmesna pržena kuglica kojoj je glavni sastojak slanutak. Posljednjih godina postao je sve popularnije jelo u Hrvatskoj, a korijene vuče s Bliskog istoka. Iako se uglavnom radi od slanutka, može se pripremiti i od boba. Jako je bitno napomenuti da se falafel radi od suhog slanutka koji se namače preko noći, a ne od kuhanog ili onog iz konzerve. Vinkin recept za falafel je odlična baza i za eksperimentiranje s okusima pa se uvijek možeš poigrati i po želji dodati ajvar, ciklu ili špinat. Tako će tvoje hrskave falafel kuglice biti u raznim bojama i još ukusnije.
Falafel kuglice - kako ih poslužiti?
Osim okusa, najbolja stvar kod falafel kuglica je to što ih možemo poslužiti na mnogo načina. Možemo pripremiti umak za falafel i jednostavno ih grickati kao popodnevni snack. Možemo složiti falafel salatu s matovilcem, rukolom ili mladim špinatom, ali i falafel poslužiti umjesto mesa uz omiljeni prilog. Sve što ti je potrebno za slastan obrok je Vinkin najbolji recept za falafel kuglice i malo mašte.
Falafel kuglice by Veganica
Sastojci za 20 falafel kuglica:
- 250 g suhog slanutka
- 3 češnja češnjaka
- 1 veći crveni luk
- 1 vezica svježeg lista peršina
- 3 žlice brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica kima
- 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
- 1 žličica korice limuna
- Papar
- Sol
- Ulje za prženje
Postupak:
- Slanutak dobro operi, stavi u duboku zdjelu i potopi u hladnu vodu (tako da voda bude iznad slanutka). Ostavi preko noći da slanutak nabubri (najbolje 12 sati).
- Sljedeći dan procijedi vodu, dobro operi i osuši slanutak.
- Osušeni slanutak stavi u blender i dodaj peršin, bijeli luk, nasjeckani crveni luk, brašno, sodu bikarbonu i koricu limuna.
- Sve skupa blendaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu (otprilike par minuta).
- Uzmi mali komad smjese i oblikuj ga u kuglicu.
- Zagrij ulje u što manjem loncu na srednje jakoj vatri.
- Stavi par kuglica u ulje (ne treba pretrpavati) i prži oko 3 do 4 minute, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Posluži uz umak, salatu ili omiljeni prilog.
Dobar tek!