Ovo jelo spaja slatkasti batat i klasični krumpir u savršenom skladu teksture i okusa. U pećnici se pretvaraju u zlatne (i hrskave) slojeve koji će osvojiti sve ukućane
Hrskavi slojevi tanko rezanog krumpira, prožeti maslacem s češnjakom i timijanom, možda zvuče kao klasičan comfort food, ali ova verzija bolja je od svakodnevnog priloga.
U istom receptu susreću se dvije vrste krumpira - klasični i slatkasti batat – i slojevi se slažu tako precizno da izgledaš kao profesionalac, iako u osnovi samo mažeš i slažeš. Kombinacija ova dva krumpira ne donosi samo balans okusa, već i kontrast boja koji na stolu izgleda ozbiljno moćno.
Recept za složenac od krumpira i batata zahtijeva malo vremena, ali zapravo je vrlo jednostavan. Tajna je u tome da biraš krumpire slične veličine i koristiš mandolinu. Ona ti omogućava one savršeno tanke, "čipsaste" kriške koje se slažu u krugove i peku dok rubovi ne postanu zlatno hrskavi, a sredina ostane meka i nježna.
Još jedan detalj koji čini razliku je to što priprema jela započinje na štednjaku. Kratko zagrijavanje tave prije pečenja osigurava da se donji slojevi zapeku i postanu čvrsta baza. Sve ostalo je – sloj po sloj, strpljenje i pokoji listić timijana za kraj.
Složenac od krumpira i batata
foto: Savor the Best/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac od krumpira i batata
25 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Timijan - grančica
6
kom
Maslac
7
žlica
Češnjak
2
režanj
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Krumpir - bijeli
700
g
Batat
450
g
Postupak
Protrljaj grančice timijana među prstima da puste aromu, pa ih stavi u manji lonac. Dodaj maslac, zgnječeni češnjak, sol i papar. Kuhaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se maslac ne otopi, otprilike 3-4 minute. Makni s vatre i ostavi da odstoji 15 minuta.
U međuvremenu zagrij pećnicu na 200 °C. Oguli i tanko nareži krumpire i batate na ploške debljine oko 1,5 mm, najbolje pomoću mandoline.
Izvadi grančice timijana iz maslaca i baci ih. Odvoji 1 žlicu maslaca sa strane za kasnije.
Premaži dno velike vatrostalne tave (idealno od lijevanog željeza) s malo začinskog maslaca. Počni slagati ploške krumpira i batata od središta prema rubovima, u koncentričnim krugovima, tako da se ploške preklapaju.
Premaži svaki sloj maslacem prije nego što staviš sljedeći. Trebalo bi ih biti oko šest.
Zagrij tavu na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano cvrčati, to traje 2-4 minute. Zatim pažljivo pokrij aluminijskom folijom i prebaci u pećnicu. Peci 15 minuta.
Skini foliju i nastavi peći još 45 minuta, povremeno rotirajući tavu. Kad središnji dio omekša, a gornji slojevi dobiju uvijene i zapečene rubove, gotovo je.
Na kraju premaži preostalom žlicom maslaca i zapeci još 5 minuta. Ohladi oko 15 minuta prije posluživanja.
Gumenom špatulom pažljivo odvoji rubove i podvuci je ispod slojeva. Reži direktno u tavi na trokute i pospi svježim listićima timijana.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
275 kcal
13 %
MASTI
13,60 g
18 %
KOLESTEROL
0,36 g
0 %
UH
35,20 g
12 %
PROTEINI
3,70 g
7 %
Uz svaki trokut možeš poslužiti žličicu crème fraîchea ili grčkog jogurta s prstohvatom dimljene paprike. Ovaj kremast i osvježavajuć umak bit će sjajan balans slatkasto-hrskavom krumpiru.