Recepti Prilog 26. studenoga 2025.

Prefini složenac od krumpira i batata koji moraš probati

Prilog
25 MIN
80 MIN
6
SREDNJE
složenac od krumpira i batata
Složenac od krumpira i batata
foto: Savor the Best/Pinterest
Ovo jelo spaja slatkasti batat i klasični krumpir u savršenom skladu teksture i okusa. U pećnici se pretvaraju u zlatne (i hrskave) slojeve koji će osvojiti sve ukućane

Hrskavi slojevi tanko rezanog krumpira, prožeti maslacem s češnjakom i timijanom, možda zvuče kao klasičan comfort food, ali ova verzija bolja je od svakodnevnog priloga.

U istom receptu susreću se dvije vrste krumpira - klasični i slatkasti batat – i slojevi se slažu tako precizno da izgledaš kao profesionalac, iako u osnovi samo mažeš i slažeš. Kombinacija ova dva krumpira ne donosi samo balans okusa, već i kontrast boja koji na stolu izgleda ozbiljno moćno.

krumpir i batat Možda vas zanima... Batat ili klasični krumpir – koji je bolji? Špajza

Detalj koji čini razliku

Recept za složenac od krumpira i batata zahtijeva malo vremena, ali zapravo je vrlo jednostavan. Tajna je u tome da biraš krumpire slične veličine i koristiš mandolinu. Ona ti omogućava one savršeno tanke, "čipsaste" kriške koje se slažu u krugove i peku dok rubovi ne postanu zlatno hrskavi, a sredina ostane meka i nježna.

Još jedan detalj koji čini razliku je to što priprema jela započinje na štednjaku. Kratko zagrijavanje tave prije pečenja osigurava da se donji slojevi zapeku i postanu čvrsta baza. Sve ostalo je – sloj po sloj, strpljenje i pokoji listić timijana za kraj.

složenac od krumpira i batata | Author: Savor the Best/Pinterest Složenac od krumpira i batata foto: Savor the Best/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Složenac od krumpira i batata
25 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Timijan - grančica 6 kom
  • Maslac 7 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Sol 1,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Krumpir - bijeli 700 g
  • Batat 450 g
Postupak
  1. Protrljaj grančice timijana među prstima da puste aromu, pa ih stavi u manji lonac. Dodaj maslac, zgnječeni češnjak, sol i papar. Kuhaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se maslac ne otopi, otprilike 3-4 minute. Makni s vatre i ostavi da odstoji 15 minuta.


  2. U međuvremenu zagrij pećnicu na 200 °C. Oguli i tanko nareži krumpire i batate na ploške debljine oko 1,5 mm, najbolje pomoću mandoline.


  3. Izvadi grančice timijana iz maslaca i baci ih. Odvoji 1 žlicu maslaca sa strane za kasnije.


  4. Premaži dno velike vatrostalne tave (idealno od lijevanog željeza) s malo začinskog maslaca. Počni slagati ploške krumpira i batata od središta prema rubovima, u koncentričnim krugovima, tako da se ploške preklapaju.


  5. Premaži svaki sloj maslacem prije nego što staviš sljedeći. Trebalo bi ih biti oko šest.


  6. Zagrij tavu na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano cvrčati, to traje 2-4 minute. Zatim pažljivo pokrij aluminijskom folijom i prebaci u pećnicu. Peci 15 minuta.


  7. Skini foliju i nastavi peći još 45 minuta, povremeno rotirajući tavu. Kad središnji dio omekša, a gornji slojevi dobiju uvijene i zapečene rubove, gotovo je.


  8. Na kraju premaži preostalom žlicom maslaca i zapeci još 5 minuta. Ohladi oko 15 minuta prije posluživanja.


  9. Gumenom špatulom pažljivo odvoji rubove i podvuci je ispod slojeva. Reži direktno u tavi na trokute i pospi svježim listićima timijana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

275 kcal

13 %

MASTI

13,60 g

18 %

KOLESTEROL

0,36 g

0 %

UH

35,20 g

12 %

PROTEINI

3,70 g

7 %

Uz svaki trokut možeš poslužiti žličicu crème fraîchea ili grčkog jogurta s prstohvatom dimljene paprike. Ovaj kremast i osvježavajuć umak bit će sjajan balans slatkasto-hrskavom krumpiru.

 ​​​​​​​Za dodatne gušte, složi i ove složence!

chicken divan Možda vas zanima... Hrskav i sočan složenac od piletine i brokule Recepti I brzo i fino: Zapečeni njoki s mahunama i gljivama Možda vas zanima... Odličan ručak: Zapečeni njoki s mahunama i gljivama Recepti musaka od tjestenine Možda vas zanima... Musaka od tjestenine - ukusan spoj Grčke i Italije Recepti slanutak, jaja Možda vas zanima... Zapečeni slanutak s krumpirom i jajima Recepti Možda vas zanima... Složenac od tjestenine s tunom, graškom i kukuruzom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.