Zamišljen kao spoj musake i zapečene tjestenine, ovaj kremasti složenac idealan je za velika gladna druženja ili za dane kad ti treba ozbiljna porcija utjehe na tanjuru
Znaš li što bi se dogodilo da se musaka i zapečena tjestenina sretnu u kuhinji? Ne? Mi znamo i nije uopće riječ o vicu, nego savršenom kulinarskom “dejtu”.
Musaka od tjestenine je raskošna, slojevita večera spaja ono najbolje iz oba svijeta: grčki umak s mljevenim mesom, rajčicama, patlidžanom i začinima pomiješan s tjesteninom i preliven svilenkastim bešamelom. Ukratko – sve ono što voliš kod musake, samo s još više sira i voljenih ugljikohidrata (nema se smisla lagati).
Istina, ovo je recept koji traži malo više vremena (oko sat i 45 minuta), ali pola toga je pečenje, a drugo pola – uživanje u tome što ti stan miriše kao mala taverna s pogledom na more.
Musaka od tjestenine kao stvorena je za vikend, obiteljski ručak ili dane kad ti treba hrana za dušu. A možeš je spremiti u hladnjak do 24 sata prije pečenja pa je idealna kad želiš unaprijed pripremiti jelo za goste i samo izvući as iz rukava. Ili iz pećnice.
Musaka od tjestenine
foto: Olive & Mango/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Musaka od tjestenine
25 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Za tjesteninu
Sastojci
Maslac
Tjestenina
450
g
Parmezan
0,25
šalica
Za mesni umak
Sastojci
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Luk
1
kom
Mljeveno meso - Junetina
450
g
Češnjak
4
režanj
Cimet
1
žličica
Paprika
1
žličica
Sušeni origano
2
žličica
Lovorov list
1
kom
Sjeckana rajčica iz konzerve
2
kom
Sol
1
žličica
Šećer
1
žličica
Patlidžan
2
kom
Crveno vino
120
ml
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Podmaži vatrostalnu posudu (cca 23×33 cm) i stavi je sa strane. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i prži oko 5 minuta, dok ne omekša.
Dodaj mljevenu junetinu i prži 3–5 minuta dok ne dobije boju. Smanji vatru, dodaj češnjak, pa začine: cimet, papriku, origano i lovor. Miješaj dok sve ne zamiriši, otprilike minutu.
Umiješaj sjeckane rajčice, sol, šećer, patlidžan narezan na kockice i vino. Promiješaj, poklopi djelomično i kuhaj na laganoj vatri 30 minuta dok patlidžan ne omekša, a višak tekućine ne ispari. Skini s vatre.
U međuvremenu skuhaj tjesteninu samo do pola vremena kuhanja s pakiranja. Ocijedi i dodaj u mesni umak. Sve dobro promiješaj da se tjestenina lijepo obloži.
Za bešamel
Sastojci
Mlijeko
480
ml
Maslac
4
žlica
Brašno
0,33
šalica
Parmezan
0,25
šalica
Muškatni oraščić
Sol
Žumanjak
2
kom
Postupak
U lončiću zagrij mlijeko na laganoj vatri dok ne postane toplo (ali ne da zavrije).
U drugom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Umiješaj brašno i pjenjačom miješaj dok ne postane zlatno i mirisno – 2 do 3 minute.
Polako ulij toplo mlijeko u smjesu brašna i maslaca, neprekidno miješajući. Kuhaj 5 minuta dok se ne zgusne do konzistencije pudinga.
Skini s vatre i dodaj parmezan, muškatni oraščić i sol. Malo ohladi pa umiješaj žumanjke. Time ćeš dobiti onaj bogati, žuti premaz koji musaku čini musakom.
Tjesteninu s mesnim umakom prebaci u pripremljenu posudu i ravnomjerno rasporedi. Zatim preko svega pažljivo nanesi bešamel. Poravnaj do rubova špatulom i pospi dodatnim parmezanom.
Pokrij folijom koju si prethodno premazao maslacem (da se ne zalijepi) i peci 20 minuta na 190 °C.
Skini foliju, pojačaj pećnicu na 200 °C i peci još 15–20 minuta dok površina ne postane zlatna i mjehurićasta.