Donosimo odličan recept za taco lazanje, slastan spoj meksičke i talijanske kuhinje, u kojem se umjesto tijesta za lazanje koriste - tortilje
Volimo razne složence jer ih možeš složiti unaprijed i čuvati u hladnjaku te samo zapeći prije posluživanja. Naravno, od svih složenaca najdraže su nam razne lazanje, a novi hit su ove taco lazanje u kojima se, umjesto tijesta za lazanje, koriste - tortilje.
Taco lazanje nemaju meksički štih samo zbog korištenja tortilja, nego su i okusom u Meksiku - jer mesni umak zapravo neodoljivo podsjeća na sjajno meksičko jelo na žlicu - chili con carne. Donosimo ti odličan, provjereni recept za taco lazanje koji moraš isprobati! Dobar tek!
Taco lazanje
foto: MeatRecipesBlog/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Taco lazanje
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
1
žlica
Luk
1
kom
Paprika
1
kom
Češnjak
2
režanj
Mljeveno meso - govedina
450
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Chili u prahu
1
žlica
Oštro brašno
2
žlica
Kumin
1
žlica
Crni grah (iz konzerve)
450
g
Umak od rajčice
400
ml
Tortilja
6
kom
Cheddar
240
g
Sir Pepper Jack
240
g
Kukuruz iz konzerve
450
g
Kiselo vrhnje
Rajčica
Korijander
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Lagano namasti kalup dimenzija cca 33x23 cm.
U velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi ugrij 1 žlicu ulja te na njoj poprži luk i papriku, uz povremeno miješanje, dok ne omekšaju - oko 7 minuta. Dodaj češnjak i prži dalje, uz miješanje, dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
Dodaj mljevenu govedinu, posoli i popapri. Dinstaj meso, s tim da razbijaš veće grudice mesa kuhačom, dok meso dobije laganu smeđu boju, oko 6 minuta. Ocijedi masnoću.
Dodaj chili prah (za one koji vole jako ljuto neka slobodno povećaju količinu chilija) i mljeveni kum te dinstaj dalje, dok se meso ne obloži začinima i zamiriši, oko 1 minutu. Dodaj grah iz konzerve, umak od rajčice i cca 1/4 šalice vode.
Dinstaj dalje, s tim da povremeno pokupiš sve one divote koje su se zalijepile za dno tave - grah i umak trebaju se dobro sjediniti s mesom i zagrijati, 2-3 minuta. Makni s vatre.
Malu količinu mesnog umaka namaži na dno posude. Preko toga stavi 2 tortilje. Posli tortilje 1/4 količine naribanog cheddara i 1/4 količine naribanog sira Pepper Jack (ako ti niej dostupan, ovaj sir zamijeni cheddarom ili nekim drugim aromatičnim sirom koji se lijepo topi). Na sir stavi pola količine kukuruza i polovicu količine mesnog umaka.
Na to stavi 2 tortilje, 1/4 cheddara i 1/4 sira Peppera jack, ostatak kukuruza i ostatak mesnog umaka.
Slaganje taco lazanja završi s 2 zorzilje i ostatkom oba sira.
Taco lazanje peci dok se sir lijepo ne rastopi i zapeče, oko 30 minuta. Izvadi iz pećnice i pusti da odstoje 10-ak minuta prije rezanja i posluživanja.
Posluži preliveno s malo kiselog vrhnja te posuto nasjeckanim lukom, svježim rajčicama i korijanderom.