Recepti Juha 20. svibnja 2024.

Juha od lazanja: Omiljeno jelo, ali na žlicu!

Juha
8 MIN
45 MIN
6
SREDNJE
juha od lazanja
Juha od lazanja
foto: Instagram @johannasansano
Ovih nam je dana sve u znaku lazanja pa nastavljamo u revijalnom gastro tonu. Ovaj put tradicionalna talijanska delicija dolazi u obliku – juhe!

Juha od lazanja sadrži sve što volimo u klasičnim lazanjama: temeljac od rajčice začinjen talijanskim biljem, tjesteninu narezanu na komadiće prikladne za juhu, sočno meso talijanske kobasice i trostruki sloj sira na vrhu. Može li bolje?

Kuhaj tjesteninu odvojeno

Iako to zahtijeva korištenje dodatnog lonca, postoji dobar razlog za kuhanje tjestenine odvojeno od ostalih sastojaka juhe. Glavni razlog je izbjegavanje raskuhavanja.

Ako planiraš odmah poslužiti juhu, tjesteninu možeš kuhati izravno u njoj bez brige o prekuhavanju. Međutim, ako ćeš je podgrijavati, bolje je tjesteninu kuhati i čuvati odvojeno kako ne bi upila previše temeljca i postala premekana.

juha od lazanja | Author: Canva Osim lazanja, možete koristiti neku drugu tjesteninu foto: Canva

Varijacije na temu

Ovaj recept za juhu možeš prilagoditi svojim željama. Primjerice, dodaj mladi špinat, kelj ili druge vrste zelenog povrća u juhu. U koraku 4, nakon što juha zavrije 10 minuta, dodaj otprilike 140 grama (više-manje) mladog ili sjeckanog zelenog povrća i nastavi kuhati dok povrće ne omekša, otprilike 5 minuta.

S korom parmezana? O, da!

Kora parmezana zaista obogaćuje okus juhe, stoga je slobodno dodaj u lonac u koraku 4. Samo se sjeti izvaditi je prije posluživanja.

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od lazanja
8 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Lazanje - listovi 225 g
  • Talijanska kobasica 450 g
  • Luk 1 kom
  • Sol
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Sušeni bosiljak 1 žličica
  • Chili pahuljice 0,25 žličica
  • Sušeni origano 1 žličica
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Pelati iz konzerve 425 g
  • Ricotta 0,50 šalica
  • Parmezan 0,25 šalica
  • Crni papar 1 prstohvat
  • Mozzarella 0,50 šalica
  • Svježi bosiljak 7 listići
Postupak
  1. Zagrij veliku posudu s posoljenom vodom do vrenja. Kuhaj razlomljene lazanje prema uputama na pakiranju. Ocijedi, isperi hladnom vodom (to će zaustaviti proces kuhanja i spriječiti da se tjestenina zalijepi), zatim ostavi sa strane.


  2. Dok se tjestenina kuha, zagrij maslinovo ulje u velikom loncu (od najmanje 4 litre) na srednje jakoj vatri. Dodaj meso kobasice izvađeno iz ovitka, razlomi ga drvenom žlicom. Prži dok kobasice ne porumene, 5-7 minuta.


  3. Dodaj luk i češnjak. Dinstaj, povremeno miješajući, 5-7 minuta. Dodaj koncentrat rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano i usitnjene čili pahuljice te kuhaj miješajući dok koncentrat rajčice ne potamni, oko 2 minute.


  4. Dodaj pileći temeljac, usitnjene rajčice iz konzerve i 1 šalicu vode te zakuhaj juhu, nepoklopljenu. Ukloni pjenu koja se može pojaviti na površini od kobasica. Smanji vatru i pirjaj, nepoklopljeno, 15 minuta.


  5. Dok se juha pirja, pomiješaj ricottu i parmezan u srednjoj zdjeli. Začini sa 1/8 žličice soli i prstohvatom crnog papra.


  6. Dodaj oko 1 šalicu kuhane tjestenine u svaku pojedinačnu zdjelu za posluživanje. Probaj juhu te dodatno posoli i popapri ako je potrebno.


  7. Ulij juhu u zdjelicue za serviranje, preko tjestenine (toplina juhe će zagrijati tjesteninu do temperature posluživanja). Na vrh svake zdjele stavi mozzarellu, smjesu ricotte i natrgane listiće bosiljka.

    Skuhanu tjesteninu i juhu možeš čuvati u hladnjaku, odvojeno, u hermetički zatvorenim posudama, 3-5 dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

478 kcal

23 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

62,00 g

20 %

UH

27,00 g

9 %

PROTEINI

27,00 g

54 %

I ove recepte sigurno želiš isprobati!

lazanje sa šparogama i lososom Možda vas zanima... Proljeće na tanjuru: Lazanje sa šparogama i lososom Recepti baby lasagna, lazanje Možda vas zanima... Njegova želja, naša zapovijed: Lazanje s manje umaka za Baby Lasagnu Recepti Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza Lazanje bez mesa Možda vas zanima... Projekt za vikend: lazanje Lidije Bastianich Recepti Lazanje Možda vas zanima... Ne trebaš pećnicu za sočne lazanje s cherry rajčicama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.