"Nedostaju mi dani kada su lazanje imale manje umaka", napisao je početkom godine na svom Instagramu pobjednik Dore 2024. Baby Lasagna, koji će nas na ovogodišnjem Eurosongu u Švedskoj predstavljati pjesmom "Rim Tim Tagi Dim". I slažemo se s njim jer lazanje s previše umaka stvarno ne donose mnogo, a lako gube oblik i izgledaju neugledno kada se serviraju na tanjuru.
Manje umaka, manje raspadanja
I zato, kao posveta sjajnom talentiranom 28-godišnjem Istrijanu Marku Purišiću (to je pravo ime Baby Lasagne, ako niste znali!) donosimo ovaj recept u kojem umaka ima taman. Ove lazanje malo su lakše od ostalih jer su napravljene s puretinom i općenito s manje masnoće pa će i Baby Lasagna, nakon što ih se najede, moći bez problema plesati i skakati na eurovizijskoj pozornici.
Lagane lazanje s manje umaka
(12 porcija, zahtjevno, 180 minuta – priprema, slaganje i pečenje)
Sastojci – za mesni umak:
- 1 konzerva nasjeckanih rajčica
- 1 konzerva pelata
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan ili mljeven
- 1 žlica maslinova ulja
- sol
- 6 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih ili naribanih
- 2 žlice koncentrata rajčice
- ¼ žlice mljevene paprike
- 500 g mljevene puretine s manje masnoće
- 1 šalica pilećeg temeljca sa smanjenim odjelom soli (1 šalica = 250 ml)
- 2 lovorova lista
- ½ šalice svježih listića bosiljka, sitno nasjeckanih
- papar
Sastojci – za umak od sira:
- 450 g ricotta sira
- 350 g mozzarelle s manje masnoće, natrgane na komade
- 30 g naribanog parmezana
- 1 veće jaje, lagano umućeno
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
Sastojci – za lazanje:
- 12 listova za lazanje koji se ne trebaju kuhati
Postupak:
- Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Poprži luk i ½ žličice soli, dok ne omekša, 8-10 minuta.
- Umiješaj češnjak, koncentrat rajčice i mljevenu papriku te dinstaj još 30-ak sekundi. Umiješaj pola količine mljevene puretine te prži dok meso ne poprimi laganu smeđu boju – oko 4 minute. Dodaj obje rajčice iz konzerve, pileći temeljac i listove lovora. Pusti da zakipi, te kuhaj uz povremeno miješanje oko 45 minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.
- Umiješaj ostatak puretine i pusti da se kuha, uz povremeno miješanje, još 25 minuta. Ugasi vatru, izvadi listove lovora, umiješaj bosiljak te dodaj soli i papra prema ukusu.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, rešetku postavi u sredinu pećnice.
- Pomiješaj ricottu, 2/3 količine mozzarelle, ¾ količine parmezana, jaje i po ½ žličice soli i papra u velikoj zdjeli, dok se sve dobro ne izmiješa.
- Namasti pleh za pečenje uljem ili maslacem. Na dno posude stavi oko 1 i ½ šalicu mesnog umaka.
- Potom na umak stavi 3 lista lazanja. Na tijesto stavi 1/3 količine umaka od sira i ravnomjerno ga razmaži. Na umak od sira dodaj 1 šalicu mesnog umaka i ravnomjerno ga razmaži. Ponovni postupak još 2 puta. Na vrh stavi preostala 3 lista lazanja i ostatak mesnog umaka (jako je važno da umakom prekriješ cijelu tjesteninu, posebno rubove). Prekrij lazanje aluminijskom folijom.
- Stavi u pećnicu i pusti da se peče 45 minuta. Nakon 45 minuta makni foliju, stavi na vrh ostatak natrgane mozzarelle (120 g, odnosno oko 1 šalice) te parmezana. Peci nepokriveno dok se sir potpuno ne rastopi i karamelizira, 10-15 minuta.
- Pusti da se lazanje ohlade oko 15 minuta nakon vađenja iz pećnice prije nego što ih kreneš rezati i posluživati na tanjure.
- Uživaj u ovim divnim lazanjama uz finu zelenu salatu s limunom i/ili kruh s češnjakom.