Recepti 26. veljače 2024.

Njegova želja, naša zapovijed: Lazanje s manje umaka za Baby Lasagnu

baby lasagna, lazanje
Lazanje po mjeri Baby Lasagne! foto: Instagram @the_baby_lasagna_
gastro postao gastro.24sata.hr
Pobjednik Dore Baby Lasagna nedavno je požalio za vremenima kad su lazanje imale manje umaka. Njegova želja, naša zapovijed - donosimo baš takav recept za hrvatskog predstavnika za Eurosongu

"Nedostaju mi dani kada su lazanje imale manje umaka", napisao je početkom godine na svom Instagramu pobjednik Dore 2024. Baby Lasagna, koji će nas na ovogodišnjem Eurosongu u Švedskoj predstavljati pjesmom "Rim Tim Tagi Dim". I slažemo se s njim jer lazanje s previše umaka stvarno ne donose mnogo, a lako gube oblik i izgledaju neugledno kada se serviraju na tanjuru.

baby lasagna | Author: Marko Prpić/PIXSELL Baby Lasagna voli - lazanje! Ma, šališ se... foto: Marko Prpić/PIXSELL

Manje umaka, manje raspadanja

I zato, kao posveta sjajnom talentiranom 28-godišnjem Istrijanu Marku Purišiću (to je pravo ime Baby Lasagne, ako niste znali!) donosimo ovaj recept u kojem umaka ima taman. Ove lazanje malo su lakše od ostalih jer su napravljene s puretinom i općenito s manje masnoće pa će i Baby Lasagna, nakon što ih se najede, moći bez problema plesati i skakati na eurovizijskoj pozornici.

Lagane lazanje s manje umaka

(12 porcija, zahtjevno, 180 minuta – priprema, slaganje i pečenje)

Sastojci – za mesni umak:

  • 1 konzerva nasjeckanih rajčica
  • 1 konzerva pelata
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan ili mljeven
  • 1 žlica maslinova ulja
  • sol
  • 6 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih ili naribanih
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • ¼ žlice mljevene paprike
  • 500 g mljevene puretine s manje masnoće
  • 1 šalica pilećeg temeljca sa smanjenim odjelom soli (1 šalica = 250 ml)
  • 2 lovorova lista
  • ½ šalice svježih listića bosiljka, sitno nasjeckanih
  • papar

Sastojci – za umak od sira:

  • 450 g ricotta sira
  • 350 g mozzarelle s manje masnoće, natrgane na komade
  • 30 g naribanog parmezana
  • 1 veće jaje, lagano umućeno
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra

Sastojci – za lazanje:

  • 12 listova za lazanje koji se ne trebaju kuhati

 

Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Poprži luk i ½ žličice soli, dok ne omekša, 8-10 minuta.
  2. Umiješaj češnjak, koncentrat rajčice i mljevenu papriku te dinstaj još 30-ak sekundi. Umiješaj pola količine mljevene puretine te prži dok meso ne poprimi laganu smeđu boju – oko 4 minute. Dodaj obje rajčice iz konzerve, pileći temeljac i listove lovora. Pusti da zakipi, te kuhaj uz povremeno miješanje oko 45 minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.
  3. Umiješaj ostatak puretine i pusti da se kuha, uz povremeno miješanje, još 25 minuta. Ugasi vatru, izvadi listove lovora, umiješaj bosiljak te dodaj soli i papra prema ukusu.
  4. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, rešetku postavi u sredinu pećnice.
  5. Pomiješaj ricottu, 2/3 količine mozzarelle, ¾ količine parmezana, jaje i po ½ žličice soli i papra u velikoj zdjeli, dok se sve dobro ne izmiješa.
  6. Namasti pleh za pečenje uljem ili maslacem. Na dno posude stavi oko 1 i ½ šalicu mesnog umaka.
  7. Potom na umak stavi 3 lista lazanja. Na tijesto stavi 1/3 količine umaka od sira i ravnomjerno ga razmaži. Na umak od sira dodaj 1 šalicu mesnog umaka i ravnomjerno ga razmaži. Ponovni postupak još 2 puta. Na vrh stavi preostala 3 lista lazanja i ostatak mesnog umaka (jako je važno da umakom prekriješ cijelu tjesteninu, posebno rubove).  Prekrij lazanje aluminijskom folijom.
  8. Stavi u pećnicu i pusti da se peče 45 minuta. Nakon 45 minuta makni foliju, stavi na vrh ostatak natrgane mozzarelle (120 g, odnosno oko 1 šalice) te parmezana. Peci nepokriveno dok se sir potpuno ne rastopi i karamelizira, 10-15 minuta.
  9. Pusti da se lazanje ohlade oko 15 minuta nakon vađenja iz pećnice prije nego što ih kreneš rezati i posluživati na tanjure.
  10. Uživaj u ovim divnim lazanjama uz finu zelenu salatu s limunom i/ili kruh s češnjakom.

 

Lazanje bez mesa Možda vas zanima... Projekt za vikend: lazanje Lidije Bastianich Recepti bešamel umak Možda vas zanima... Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:32 27. Veljača 2024.

    baby lasagna haha sada popularna