Uključivati pećnicu usred ljeta i nije neka sreća, stoga za vrućih dana više cijenimo recepte koji ne zazivaju taj scenarij. A ove slasne vegetarijanske lazanje ne zahtijevaju uključivanje pećnice i vrve od ljetnih sastojaka!
Cherry rajčice i nasjeckane tikvice brzo se pretvaraju u svježi umak za lazanje, prožet okusom origana i češnjaka. Ricotta se razrijedi s malo mlijeka i stavi između slojeva listova kuhanih lazanja zajedno s umakom od rajčice i tikvica. Posluži ovo jednostavno i sočno jelo, vegetarijanske lazanje bez pečenja, toplo ili na sobnoj temperaturi.
Lazanje s cherry rajčicama i tikvicama, bez pečenja
Sastojci:
- listovi od tijesta za lazanje
- ulje
- 1 žličica maslinova ulja
- 2 šalice cherry rajčica
- 2 srednje tikvice, nasjeckane
- 1 glavica žutog luka, sitno nasjeckanog
- 1 i 1/2 žličica soli, podijeljena
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježih listića origana, sitno nasjeckanih
- 500 g ricotta sira
- 2 žlice mlijeka
- 100 g tvrdog sira (parmezana), naribanog
Postupak:
- Kuhaj listove za lazanje u slanoj vodi prema uputama na pakiranju, dok ne postanu al dente. Ocijedi kad se skuhaju i stavi ih u jednom sloju na list papira za pečenje premazan uljem (da se ne slijepe).
- U međuvremenu zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj rajčice, tikvice, luk i 1 žličicu soli. Kuhaj, povremeno miješajući (dok kora rajčica ne pukne), 8-10 minuta. Dodaj češnjak i origano. Nastavi kuhati i miješati, još 1 minutu.
- Umuti ricottu, mlijeko i preostale pola žličice soli u srednjoj zdjeli dok smjesa ne postane glatka.
- Prepolovi listove i po jednu polovicu stavi na svaki od 4 tanjura. Svaki list premaži s po 2 žlice smjese ricotte i 1/4 šalice smjese s rajčicom i tikvicama. Na taj sloj stavi novi list za lazanje i ponovi slojeve još 2 puta.
- Kad je gotovo, pospi naribanim parmezanom i origanom. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Isprobaj i ove recepe za lazanje...