Kolumne 19. listopada 2017.

Delicija tjedna: Lazanje s kozicama i tikvicom

Gracijela Došen
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeta više nema, ali ako želite dozvati boje, mirise i okuse, a imate u blizini dobro opskrbljenu trgovinu - eto divne ideje!

Danas mi je bio lijep i poseban dan. Ugostila sam dragu prijateljicu Ivnu. Jedna i druga dijelimo slična mišljenja i ukuse kod hrane, tako da mi odabir nije bio težak. Naš moto je: “Neka je što manje mesa, a što više šarenila”

Budilica je zazvonila u 8:00. Žurno sam se spremila i krenula u nabavku. Kozice, tikvice… i još poneki sastojak, i sve je bilo spremno za stvaranje jednog sjajnog jela.

Potrebno je:

Umak

  • 250 g očišćenih kozica
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji luk
  • 1 manja mrkva
  • 1 šalica (za čaj) tekuće rajčice
  • žličica brašna ili umaka od gljiva za zgusnuti
  • začini



 | Author: Gracijela Došen Gracijela Došen

Priprema:

  1. Na sitno narezati luk,naribati mrkvu,nasjeckati tikvice.
  2. Na zagrijano ulje staviti sastojke.
  3. Promiješati i dodati kozice.
  4. Uliti rajčicu i začine.
  5. Ja sam dodala žličicu umaka od gljiva da se umak zgusne.
  6. Podlijevati vodom i kuhati dok svi sastojci ne omekšaju.

Bešamel

  • 1 srednja šalica ulja
  • 1 puna žlica brašna
  • muškatni oraščić
  • sol
  • 2 velike šalice mlijeka
  • parmezan po želji

 

Možda vas zanima... Povrtne lazanje s tikvicama, patlidžanom i sirevima Recepti

 

Priprema: 

  1. U tavu staviti ulje i odmah dodati brašno.
  2. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa.
  3. Uliti mlijeko, dodati začine.
  4. Sve miješati na laganoj vatri.
  5. Kuhati desetak minuta.
  6. Na kraju umiješati parmezan.

Još potrebno:

  • Kore za lazanje
  • Topljivi sir


Redoslijed slaganja:

  1. Kora
  2. Umak s kozicama i tikvicom
  3. Bešamel
  4. Topljivi sir

 

Možda vas zanima... Lazanje od A do Ž - dva umaka i domaća tjestenina Kolumne

 

Radnju ponavljate dokle god imate svih sastojaka. Ja sam obrok pravila za tri osobe u uskom kalupu promjera: 30×11 i visine 7 cm.

Recept je veoma jednostavan i ne zahtjeva dugotrajnu pripremu. Ako volite pomak od klasične svakodnevnice,onda su ove lazanje idealne za vas!

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu Slatki začin i FB stranici!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.