Danas mi je bio lijep i poseban dan. Ugostila sam dragu prijateljicu Ivnu. Jedna i druga dijelimo slična mišljenja i ukuse kod hrane, tako da mi odabir nije bio težak. Naš moto je: “Neka je što manje mesa, a što više šarenila”
Budilica je zazvonila u 8:00. Žurno sam se spremila i krenula u nabavku. Kozice, tikvice… i još poneki sastojak, i sve je bilo spremno za stvaranje jednog sjajnog jela.
Potrebno je:
Umak
- 250 g očišćenih kozica
- 1 manja tikvica
- 1 manji luk
- 1 manja mrkva
- 1 šalica (za čaj) tekuće rajčice
- žličica brašna ili umaka od gljiva za zgusnuti
- začini
Priprema:
- Na sitno narezati luk,naribati mrkvu,nasjeckati tikvice.
- Na zagrijano ulje staviti sastojke.
- Promiješati i dodati kozice.
- Uliti rajčicu i začine.
- Ja sam dodala žličicu umaka od gljiva da se umak zgusne.
- Podlijevati vodom i kuhati dok svi sastojci ne omekšaju.
Bešamel
- 1 srednja šalica ulja
- 1 puna žlica brašna
- muškatni oraščić
- sol
- 2 velike šalice mlijeka
- parmezan po želji
Priprema:
- U tavu staviti ulje i odmah dodati brašno.
- Miješati dok se ne dobije glatka smjesa.
- Uliti mlijeko, dodati začine.
- Sve miješati na laganoj vatri.
- Kuhati desetak minuta.
- Na kraju umiješati parmezan.
Još potrebno:
- Kore za lazanje
- Topljivi sir
Redoslijed slaganja:
- Kora
- Umak s kozicama i tikvicom
- Bešamel
- Topljivi sir
Radnju ponavljate dokle god imate svih sastojaka. Ja sam obrok pravila za tri osobe u uskom kalupu promjera: 30×11 i visine 7 cm.
Recept je veoma jednostavan i ne zahtjeva dugotrajnu pripremu. Ako volite pomak od klasične svakodnevnice,onda su ove lazanje idealne za vas!
Gracijelu možete pratiti na njenom blogu Slatki začin i FB stranici!