Red domaće tjestenine, pa malo bolognese umaka, pa Béchamela i sira, pa tako par puta ponovimo, završimo s obilatom količinom Béchamela i sira te sve zapečemo.
List bosiljka i eksplozija kaloričnih okusa u našim ustima može početi. Ono što je bitno postići kod lazanja jest da ne budu masne, da ne budu suhe i da okusom budu taman - niti prejako začinjene, niti preslabo.
Nisam ih puno puta do sada radio, ali za Gastro event koji smo nedavno održali odlučio sam se dati maksimalno u njih, stoga sam za svoje prijatelje odlučio napraviti i svoje tijesto, unatoč tome što je mama ostavila mašinicu u Zagorju. Nemojte ponoviti moju grešku jer je to jako naporan posao i stvarno se divim ljudima koji su u prošlosti morali tjesteninu izrađivati ručno, valjkom, u 12 rundi borbe protiv Klička, he he he.
Verzija koju sam napravio je klasična verzija s Bolognese i Béchamel umakom, ali vi se naravno ne trebate ograničavati. U današnje vrijeme ovo je jelo dosegnulo tolike razmjere da se iz Italije proširilo na sve dijelove svijeta i tako su nastale različite verzije; između ostalog i jedna isprobana vegetarijanska s butternut tikvom koja će se na jesen naći na blogu, ali i među Gastro.hr receptima. No do tada stisnite isprobajte ovu fenomenalnu verziju, a detaljan postupak možete vidjeti i na fotografijama.
Tijesto
Sastojci:
- 500 g oštrog brašna ako tijesto valjate ručno, a ako radite na mašinicu koristite glatko
- 4-5 jaja (ovisno o veličini)
- čajna žličica soli
Postupak:
- Brašno prosijte na radnu površinu te u sredini napravite rupu.
- Posolite brašno, a u rupu dodajte lagano razmućena jaja te umijesite tijesto tako da brašno s rubova povlačite u sredinu.
- Kada pokupite sve brašno krenite mijesiti tijesto tako da rukom pridržavate jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe.
Savjet: Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je težak, stoga se pripremite na dobar trening. Na kraju smjesa mora biti u potpunosti glatka. Pustite tijesto da se poklopljeno odmori barem sat vremena. Nakon što se tijesto odmorilo vrijeme je za valjanje.
Ručno valjanje
- Na stol stavite plahtu te ju lagano pobrašnite.
- Tijesto zatim stavite na to, spljoštite sredinu valjkom i krenite valjati u svim smjerovima kako biste dobili pravokutnik.
- Kada ste ga izvaljali u pravokutnik na debljinu od oko 2 mm, nožem izrežite pravokutnike, lagano pobrašnite, pokrijte te ih stavite na drugu plahtu da se osuše barem 1-2 h.
- Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.
Valjanje na mašinicu
- Tijesto podijelite na 5-6 komada.
- Rukama spljoštite tijesto kako biste načinili pravokutnike, otprilike iste širine kao što je stroj.
- Provucite jedan komad tijesta kroz stroj za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak.
- Ponovite postupak s preostalim komadima.
- Tri puta presavijte tijesto i ponovno ga izvaljajte.
- Ponovite postupak 3-4 puta bez presavijanja, smanjujući razmak između valjaka.
- Pustite tijesto da se malo odmori, a zatim ga razrežite na pravokutnike, pobrašnite, pokrijte i pustite da se tako posuši 1-2 h.
Savjet: Ručno valjanje tijesta iznimno je fizički zahtjevno, stoga se pripremite na tešku borbu s tvrdim tijestom koje se ne da razvući, a mora biti jako tanko (oko 2 mm). Ja sam ga vukao ručno i ne bih to preporučio. Mašinicu možete kupiti za 150 kn i poslužit će svrsi, a novci nisu vrijedni 2 h teške borbe sa stolom, valjkom i tijestom.
Bolognese umak
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (omjer 350 g junetine od vrata, 150 g svinjetine od lopatice)
- maslinovo ulje
- 1 veći mladi luk ili 1/2 luka
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- koncentrat rajčice
- voda
- sol i papar
- dalmatinski mix začina
Postupak:
- Luk nasjeckajte i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
- Dodajte meso i pustite dok ne posivi, a pritom ga komadajte na što sitnije komadiće.
- Za to vrijeme ogulite mrkvu i tikvicu te ih naribajte. Mrkvu ribajte na najsitnije, a tikvicu na veće.
- Kada meso posivi, dodajte povrće te smanjite vatru na srednje jaku i pustite dok povrće ne uvene.
- Dodajte začine, koncentrat rajčice i vodu te kuhajte na laganoj vatri barem 2 h kako biste dobili fini i svileni umak.
Béchamel umak
Sastojci:
- 1 l vrućeg mlijeka
- 2 velike žlice brašna
- ulje i maslac da pokriju dno
- 1 čajna žličica soli
- papar
- 1 čajna žličica muškatnog oraščića
Postupak:
- Zagrijte mlijeko zajedno sa začinima.
- U loncu zagrijte maslac i ulje te dodajte brašno i miješajte dok se malo ne zazlati.
- Maknite lonac s vatre i ulijte pomalo vruće mlijeko uz neprekidno miješanje.
- Vratite lonac na srednje jaku vatru i neprestano miješajte dok ne dobijete željenu gustoću. Po potrebi možete naknadno dodati još malo mlijeka ako je umak pregust.
Slaganje i pečenje
Dno protvana nauljite, a zatim slažite redoslijedom: tijesto, bolognese umak, Béchamel umak, sir Gouda. Postupak ponovite nekoliko puta (ovisno o veličini protvana), a završite s velikom količinom Béchamela i sira.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike sat vremena, a znat ćete da su lasagne pečene kada dobiju zlatno smeđu boju na vrhu.
Za još slasnih recepata našeg blogerskog dua Sweety&Spicy posjetite istoimeni blog i Facebook stranicu.
Dobar tek!