Ovo jelo potječe sa sjevera Španjolske, odnosno iz pokrajine Navara. Naziv tortilla modificirana je riječ od španj. torta, koja ima identično značenje kao i hrvatska riječ torta, ali nema nikakvih dodirnih točaka sa svima dobro poznatom meksičkom tortiljom. Naime, radi se o omletu s krumpirom u koji se često dodaju luk i češnjak radi boljeg okusa, a u mojoj verziji i malo špeka da posebno zamiriše. Pomalo je fascinantno kako se krumpir sam od sebe prilikom pečenja uredno posloži u redove, pa doista kada prerežemo tortillu dobivamo nešto što izgleda kao višeslojna torta.
Važno je napomenuti kako postoji mogućnost da Vam prvi pokušaj(i) neće ispasti dobro jer iako se čini jednostavno, puno je faktora koji mogu utjecati na okus, teksturu i sami izgled tortille. S obzirom na to, eto par savjeta:
- krumpir treba prvo peći na srednje jakoj vatri i on se u principu više kuha nego peče luk ne smijete staviti odmah da ne izgori do kraja procesa jer ne želimo gorki okus tortille, a jednako tako i češnjak koji stavljate tek na samome kraju
- bitno je isto i da ne stavite vrući krumpir i luk u lagano razmućeno jaje jer ne želimo da jaje koagulira
- koristite manu tavicu i veći tanjur kako biste dobili lijepu formu tortille i kako biste lakše okrenuli tavu
- višak ulja maknite iz tave da ne napravite moju grešku jer prilikom okretanja dogodit će Vam se totalni nered na štednjaku
- tanjur držite čvrsto prilikom okretanja
I to je to. Samo smireno i oprezno i dobit ćete ovakvu savršenu tortillu de patatu kao što je na slici.
Za pripremu španjolske tortille potrebno vam je:
- 3 srednje velika krumpira
- 1/2 luka ili 1 mladi luk
- 1 češnjak
- špek
- suncokretovo ulje
- jaje
- sol i papar
- dalmatinski mix začina
Postupak:
- Krumpir i luk narežite na ploškice debljine 1 cm.
- Na vrućem ulju najprije popržite krumpir dok malo ne omekša, a zatim dodajte luk i pustite da i jedno i drugo u potpunosti omekšaju.
- Pred kraj dodajte sitno sjeckani češnjak i špek te pustite još kratko dok se ne poprže.
- U posudi razmutite jaje, dodajte začine te ohlađenu i ocijeđenu smjesu od krumpira i luka. Promiješajte sve, pritom pazeći da ne zdrobite previše krumpir.
- Višak ulja izbacite iz tave u kojoj ste prethodno pržili krumpir i luk te na lagano namašćenu, zagrijanu tavu ubacite dobivenu smjesu.
- Pecite na srednje jakoj temperaturi par minuta dok se s donje strane i na rubovima ne stvori korica, a zatim stavite tanjur preko tave, podignite tavu i brzo preokrenite na drugu stranu, čvrsto držeći tanjur na vrhu, kako bi se tortilla prebacila na tanjur.
- Prebacite tortillu natrag na tavu tako da samo sklizne s tanjura i da sada donji, sirovi dio bude na tavici.
- Postupak ponovite 2-3 puta dok tortilla ne postane čvrsta i pečena.
Prilog 1: Salsa od svježe rajčice
- rajčica
- bosiljak
- češnjak.
- aceto balsamico
- maslinovo ulje
- sol
Postupak pripreme:
Rajčicu narežite na ploškice, bosiljak iskidajte rukama te dodajte malo maslinovog ulja, aceta balsamica i soli te sitno sjeckani češnjak i sve promiješajte.
Prilog 2: Zelje s dresingom od majoneze i kiselog vrhnja
- 1/4 glavice zelja
- majoneza
- kiselo vrhnje
- limun
- maslinovo ulje
- sol
Postupak:
Zelje naribajte ili narežite na trakice. Bitno je da je hladno kako bi salata bila hrskava.
U maloj bočici pomiješajte maslinovo ulje i limun u omjeru 3:1 te dodajte malo soli. Bočicu zatvorite i protresite kako biste dobili emulziju. Dodajte po žlicu majoneze i 2 žlice kiselog vrhnja te ponovite postupak. Dobiveni dresing prelijte preko zelja i promiješajte.
Za još slasnih recepata našeg blogerskog dua Sweety&Spicy posjetite istoimeni blog i Facebook stranicu.