Ono što me oduvijek fascinira u azijskim gradovima su ulice pune street food kuhara koji nude specijalitete (iako ne znam baš koliki je specijalitet mrav u čokoladi ili pečeni skakavac, ali tko ne proba, ne može suditi, he he). Kada ste tamo, na vama je samo da u prolazu govorite želim probati ovo i još ono i ovo.
Tajland prema onome što sam vidio na slikama, ne zaostaje u tom pogledu. Dapače, čini mi se da i prednjači. Ulice Bangkoka su pretrpane street foodom (nažalost pitanje koliko dugo s obzirom na to da su novosti da tijela javne vlasti žele ukinuti street food na ulicama), a mogu samo zamisliti mirise koji se šire. Uz to, hrana za naše prilike nije niti toliko skupa, što je stvarno rijetkost da si Hrvat može priuštiti nešto više u posjetu drugoj zemlji.
Tajlandska kuhinja je najegzotičnija azijska kuhinja. Na nju su utjecale sve okolne zemlje, pa se tako Kina osjeća u korištenju riže i noodlesa, Indija i Indonezija u korištenju začina. Tajlanđani hranu pripremaju brzo (najčešće u wok tavama) te koriste veliki broj raznovrsnih namirnica i začina u svojim jelima. To je naravno fantastično jer što je jelo bogatije okusima, to je bolje. No, za naše prilike raznovrsnost namirnica je malo veći problem.
Naime, hrvatsko tržište očigledno još nije toliko otvoreno, pa neke tajlandske namirnice ili jednostavno ne postoje na policama naših dućana ili ih je jako teško pronaći. Naravno, ako ste dovoljno nabrijani da napravite 100% originalno jelo, možete prehodati cijeli Zagreb i naručivati namirnice preko interneta.
Tu opet nailazimo na problem zvani novac jer kada nečega nema na tržištu u obilju, jedan proizvođač drži monopol i nabije cijene da boli glava. Zato soja sos i dođe 30 kn ako je žešća socijala (čitaj: niska kvaliteta), 300 g limete 13 kn ili konzerva kokosova mlijeka za 30-40 kn.
Sukladno tome, moje su mogućnosti prilikom pripreme azijskih jela ograničenije nego inače, ali uvijek izvučem najviše jer znate kako se kaže - ono čega nema, bez toga se može.
Curry
Dobivši prije par godina hrpetinu začina iz Istanbula, u meni se probudila znatiželja za orijentalnom kuhinjom. Naravno, prva pomisao bio mi je Tajland, a „guglajući“ što to uopće Tajlanđani kuhaju, shvatio sam da im je curry jedno od nacionalnih jela.
Curry je jelo od ribe, mesa ili povrća u umaku koji na Tajlandu najčešće ima 3 boje, ovisno o kombinaciji začina koja se koristi. Dakle, postoji crveni, žuti i zeleni. Uz ovo jelo najčešće se poslužuje basmati riža ili neki kruh/lepinja (npr. Naan ili Malabar Parrotta bread).
Osnova svakog curryja je curry pasta, a ona se radi od hrpetine začina uz dodatak ljutike ili luka i soka limete ili limuna te malo soja sosa radi boljeg povezivanja i okusa. Curry pastu možete nabaviti po (ne)pristupačnim cijenama u specijaliziranim azijskim dućanima ili ju još bolje možete sami napraviti, ali za to će vam trebati nešto više novaca jer je potrebna velika količina začina i još nekih dodataka.
Ja sam u svakom slučaju pobornik „home made“ opcije, a tako je i veći užitak kuhati i jesti ovo fantastično jelo.
U nastavku slijede recepti za sva tri curryja, no želim napomenuti kako sam neke sastojke sam odlučio zamijeniti nama pristupačnim verzijama i da smatram kako okus (unatoč tome što do sada nisam imao priliku kušati originale) ne bi trebao zbog toga pretjerano puno odudarati od originala.
Uvjeren sam kako ćete se i vi namučiti da nađete npr. svježi korijander (hint: gospođa na jarunskoj tržnici preko puta Beštakovih međimurskih piceka prodaje više vrsta začina uključujući i svježi korijander, a limunsku travu će imati sredinom srpnja), limetu (ima gospođa na Dolcu odmah pored stepenica i svima nam dragog kipa Kumice, ali često i u većim supermarketima), soja i fish sos (ja sam našao u Lidlu prošle godine po jako pristupačnoj cijeni, ali vjerojatno ima i drugdje), začini u zrnu ili prahu kao korijander, kim, anis i slično (možete pronaći u čajotekama i prodavaonicama začina - ima jedna dobra i na jarunskoj tržnici).
CRVENI CURRY
Sastojci za crvenu curry pastu:
- 1 svježi chilli
- pola crvene paprike
- suhi chilli (ovisno koliko ljuto želite, preporučujem 3-4 manje papričice)
- 1 manji ljubičasti luk
- korica pola limete i malo soka
- 3 cm đumbira
- 1 stabljika svježe limunske trave (ako ju nabavite)
- 4-5 češnjaka
- 1 čajna žličica sjemenka korijandera
- malo svježeg korijandera
- 1/2 čajne žličice kima
- 1/4 čajne žličice crnog papra u zrnu
- 2 čajne žličice fish sosa ili kako u originalu ide shrimp paste
- 1/2 žličice soli
Postupak:
- Sjemenke korijandera, kima i papra kratko tostirajte na suhoj i vrućoj tavi, a zatim usitnite u mužaru.
- U mužaru ili multipraktiku usitnite sve sastojke - koricu limete prije ogulite (ako kupujete limetu u dućanu ostavite ju par sati prije korištenja u vodi kako bi se pesticidi koliko toliko očistili), chilli papričicu očistite od koštica, a suhe chilli papričice prethodno namočite 20-ak minuta u mlakoj vodi.
Sastojci za curry:
- 500 g pilećih prsa
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- grašak
- malo vrhnje za kuhanje ili kokosovo mlijeko
- sol
- suncokretovo ulje
Postupak:
- Piletinu posolite i narežite na kockice te popržite na ulju i ostavite sa strane.
- Dodajte mrkvu i pustite da malo omekša, a zatim grašak i tikvice.
- Vratite piletinu u wok tavu i dodajte crvenu curry pastu, promiješajte i pustite par minuta da se otpuste arome.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite sve da još kratko prokuha.
ŽUTI CURRY
Sastojci za žutu curry pastu:
- komad svježeg đumbira veličine nokta palca
- 2 češnja češnjaka
- korica limete
- 2 žlice soka od limuna
- žlica suhe limunske trave ili još bolje svježe
- malo ljutike ili luka
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice kima
- čajna žličica korijandera
- čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice papra
- čajna žličica chillija
- 1,5 čajne žličice kurkume
- malo soja sosa
Postupak za pripremu curry paste:
- Sjemenke korijandera, kima i papra kratko tostirajte na suhoj i vrućoj tavi, a zatim usitnite u mužaru.
- Koricu limete i đumbir naribajte, iscijedite sok limuna, naribajte luk i češnjak, nožem usitnite limunsku travu te pomiješajte sa svim ostalim "suhim" začinima i soja sosom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Napomena - ako imate veći mužar najbolje je sve u njemu pomiješati da se ne zaprljate, no možete kao i ja rukama "zamijesiti" pastu (no onda se pripremite na dugotrajno skidanje žutila kurkume s prstiju).
Sastojci za žuti curry:
- 500 g pilećih prsa
- suncokretovo ulje
- 1 veća tikvica
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 2 šalice basmati riže
- sol
Postupak:
- Piletinu narežite na kockice i malo posolite te popržite par minuta na malo vrućeg ulja.
- Povrće narežite na kockice te (nakon što se piletina popržila) ubacite u lonac i prodinstajte 5-7 minuta. Bitno je da povrće ostane hrskavo i nikako ne dopustite da se raskuha.
- Dodajte Curry pastu i promiješajte tako da povrće i meso požuti. Trebali biste dobiti 2 čajne žličice od gore navedenih omjera, no ako želite još jači Curry slobodno povećajte omjere i dodajte još više paste.
- Nakon par minuta dodajte vrhnje za kuhanje, sve promiješajte i pustite još kratko da se prokuha.
ZELENI CURRY
Sastojci za zelenu curry pastu:
- 4 češnja češnjaka
- 2 ljutike ili mlada luka (manja)
- 3 cm đumbira
- 2 stabljike limunske trave (opcionalno)
- 4 zelene chilli papričice
- 1 čajna žličica kumina u zrnu
- ½ svežnja svježeg korijandera ili 1 čajna žličica korijandera u zrnu
- 2 čajne žličice fish sosa
Postupak pripreme paste:
- Sjemenke kima (i korijandera ako koristite) tostirajte i sameljite u mužaru.
- Stavite sve sastojke u multipraktik i izmiksajte u srednje grubu pastu.
Sastojci za zeleni curry:
- 750 g pilećih prsa
- ulje
- 400 g gljiva (ja sam koristio smeđe šampinjone, ali poželjno je više vrsta)
- vrhnje za kuhanje ili kokosovo mlijeko
- 200 g zelenih mahuna
- ½ svežnja bosiljka
- 2 limete
- basmati riža
Postupak:
- Narežite piletinu na kockice te ju prepržite u wok tavi dok ne dobije zlatnu boju.
- Narežite gljive na četvrtine te ih ubacite u wok s mahunama.
- Nakon 7-8 min, smanjite jačinu vatre na srednje jaku i dodajte Curry pastu te prodinstajte par minuta.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i koricu limete te prokuhajte 10-ak minuta.
- Posolite i popaprite, dodajte sok limete, a na samom kraju bosiljak i korijander
Basmati riža
Basmati riža idealan je prilog uz Curry. Radi se o riži dugog, tankog i bijelog zrna koje se kuha u posoljenoj vodi, a kuhano ima rahlu ali pomalo ljepljivu strukturu. Sama po sebi je bezokusna pa odlično ide uz jaku, začinjenu hranu.
Postupak:
- Na 1 šalicu basmati riže idu 2 šalice vode.
- Vodu prethodno malo posolite, a rižu obavezno properite na tako da u lonac s rižom dolijete vode, promiješate rukom i izlijete vodu van. Takav postupak ponovite barem 5-6 puta voda ne bude prozirna. Nikako ne perite rižu u cjedilu ili situ jer će popucati!
- Riža se kuha poklopljena 10-ak minuta dok voda ne ispari.
Za još slasnih recepata našeg blogerskog dua Sweety&Spicy posjetite istoimeni blog i Facebook stranicu.
Dobar tek!