Na sjeveru Italije, u pokrajini Venetu, pečena jela od tjestenine napravljena od ravnih listova lazanja često se nazivaju pasticcio. Najčešće se rade s lokalnim sezonskim namirnicama kao što su šparoge, gljive ili, kao u ovom receptu, s radičem i bešamel umakom. Radicchio pasticcio je vjerojatno najomiljenije od ovih lokalnih jela!
Lazanje ili pasticcio?
U stvarnosti, čini se da postoji zabuna između izraza "lasagne al forno" i "pasticcio" čak i među Talijanima. Lasagne al forno (van Italije poznate i kao lazanje) potječu iz Bologne. To je najpoznatija vrsta lazanja koja se pravi s umakom bolognese. Međutim, postoji mnogo recepata za lazanje al forno napravljenih s drugim sastojcima, poput primjerice lazanja s poširanim lososom i šparogama al forno.
S druge strane, neki Talijani, posebno na jugu, koriste naziv "pasticcio" za druge vrste pečenih jela od tjestenine. Zanimljivo je da riječ doslovno znači - 'nered'! Pretpostavlja se da je to najvjerojatnije zbog činjenice da se sastojci u 'pasticcio' obično ne odvajaju ili slažu - svi se sastojci sjedine i zapeku u pećnici. U južnoj Italiji često oblažu ili pokrivaju pasticcio pecivom. Ova vrsta pečene tjestenine naziva se i timballo.
Lazanje s radičem i aromatičnim sirom
Sastojci:
- 375 g rajčica iz konzerve
- 1 luk
- 125 g celera
- 175 g mrkve
- 150 g radiča
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 50 g brašna
- 500 ml temeljca
- sol i papar
- 1 žličica majčine dušice
- 55 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- 150 g sira taleggio (može i neki drugi aromatični)
- 300 g tjestenine za lazanje
- 2 žlice naribanog parmezana
Priprema:
- Rajčice operi, očisti i nareži na kockice. Luk oljušti i nasjeckaj. Povrće i radič očisti, operi i nasjeckaj. Sve propirjaj na ulju.
- Umiješaj koncentrat rajčice, dodaj 20 g brašna i propirjaj. Ulij temeljac, zakuhaj te začini solju, paprom i majčinom dušicom. Kuhaj 15-ak minuta.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Otopi 30 g maslaca i poprži 30 g brašna. Ulij mlijeko, zakuhaj pa miješajući kuhaj na laganoj vatri 20-ak minuta. Sir naribaj i otopi u mlijeku.
- U namašćeni kalup za složenac naizmjenice složi umak, povrće i tjesteninu. Pospi preostalim usitnjenim maslacem i parmezanom te peci 40 minuta.
Skini jelovnik za dobar start i osvoji super nagrade!