Recepti 28. veljače 2023.

Novo ruho lazanja - s radičem i aromatičnim sirom

Lazanje s radičem
Lazanje s radičem i sirom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Po uzoru na tradicionalne vegetarijanske lazanje iz Veneta, napravi i ti ovaj savršeni specijalitet od radiča, tjestenine, bešamela i aromatičnog sira – lako se i brzo slaže, a ima genijalan okus!

Na sjeveru Italije, u pokrajini Venetu, pečena jela od tjestenine napravljena od ravnih listova lazanja često se nazivaju pasticcio. Najčešće se rade s lokalnim sezonskim namirnicama kao što su šparoge, gljive ili, kao u ovom receptu, s radičem i bešamel umakom. Radicchio pasticcio je vjerojatno najomiljenije od ovih lokalnih jela!

 

Lazanje bez mesa Možda vas zanima... Projekt za vikend: lazanje Lidije Bastianich Recepti

 

Lazanje ili pasticcio?

U stvarnosti, čini se da postoji zabuna između izraza "lasagne al forno" i "pasticcio" čak i među Talijanima. Lasagne al forno (van Italije poznate i kao lazanje) potječu iz Bologne. To je najpoznatija vrsta lazanja koja se pravi s umakom bolognese. Međutim, postoji mnogo recepata za lazanje al forno napravljenih s drugim sastojcima, poput primjerice lazanja s poširanim lososom i šparogama al forno.

 | Author: Micheilecom/Pexels Radič - odlična zimska sezonska namirnica foto: Micheilecom/Pexels

S druge strane, neki Talijani, posebno na jugu, koriste naziv "pasticcio" za druge vrste pečenih jela od tjestenine. Zanimljivo je da riječ doslovno znači - 'nered'! Pretpostavlja se da je to najvjerojatnije zbog činjenice da se sastojci u 'pasticcio' obično ne odvajaju ili slažu - svi se sastojci sjedine i zapeku u pećnici. U južnoj Italiji često oblažu ili pokrivaju pasticcio pecivom. Ova vrsta pečene tjestenine naziva se i timballo.

 | Author: Shutterstock Lazanje s radičem i sirom foto: Shutterstock

Lazanje s radičem i aromatičnim sirom

Sastojci:

  • 375 g rajčica iz konzerve
  • 1 luk
  • 125 g celera
  • 175 g mrkve
  • 150 g radiča
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 50 g brašna
  • 500 ml temeljca
  • sol i papar
  • 1 žličica majčine dušice
  • 55 g maslaca
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g sira taleggio (može i neki drugi aromatični)
  • 300 g tjestenine za lazanje
  • 2 žlice naribanog parmezana

 

Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza

 

Priprema:

  1. Rajčice operi, očisti i nareži na kockice. Luk oljušti i nasjeckaj. Povrće i radič očisti, operi i nasjeckaj. Sve propirjaj na ulju.
  2. Umiješaj koncentrat rajčice, dodaj 20 g brašna i propirjaj. Ulij temeljac, zakuhaj te začini solju, paprom i majčinom dušicom. Kuhaj 15-ak minuta.
  3. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Otopi 30 g maslaca i poprži 30 g brašna. Ulij mlijeko, zakuhaj pa miješajući kuhaj na laganoj vatri 20-ak minuta. Sir naribaj i otopi u mlijeku.
  4. U namašćeni kalup za složenac naizmjenice složi umak, povrće i tjesteninu. Pospi preostalim usitnjenim maslacem i parmezanom te peci 40 minuta.

 | Author: Micheilecom/Pexels Radič foto: Micheilecom/Pexels

 

Skini jelovnik za dobar start i osvoji super nagrade!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.