Native sadržaj 16. travnja 2025.

Bakalar tacos s kremom od graha - savršen twist za uskrsni stol

08.04.2025., Zagreb- Gastro duel sa bakalarom iz Fisherije. foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mile Butorac i Sandra Rončević našli su se u još jednom Gastro duelu - ovoga puta će pokazati kako slasni bakalar pripremiti na potpuno drugačiji, ali jednako ukusan način.

Uskrs je onaj poseban trenutak u godini kad se okupljamo s najdražima, dijelimo obiteljske priče i uživamo u mirisima i okusima iz kuhinje. Šunka, jaja, svježi sir, mladi luk, pečenje i, naravno, bakalar – ta nezaobilazna riba s bogatom tradicijom – većini nas su neizostavni dio blagdanskog stola.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ipak, iako je bakalar mnogima omiljeni uskrsni klasik, često ga prati reputacija komplicirane pripreme – dani namakanja, dugotrajnog kuhanje… Ali tu uskaču FisherijaMile Butorac, autor profila “Jedi do Mile volje”, s modernim zaokretom: bakalar tacosima s kremom od graha i svježim povrćem. Lagano, osvježavajuće i potpuno drugačije – a opet s onim poznatim okusom koji vežemo uz Uskrs.

Bakalar iz Fisherije – tajna najfinije uskrsne trpeze

Ovaj recept zadržava duh tradicije, ali bez stresa. Umjesto klasičnog pristupa, tu su kukuruzne tortilje, kremasti grah, šarena salsa i svježe povrće – sve što treba za jedno brzo, ukusno i vizualno neodoljivo jelo. Idealan je za obiteljski ručak, ali i za sve one koji žele malo osvježiti blagdanski meni. No najveća tajna ovog prefinog jela je u izboru bakalara. 

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Od dugog namakanja i kuhanja do pripreme, bakalar može oduzeti više vremena nego što bismo željeli. No, s Fisherija bakalarom možeš zaboraviti na višesatno namakanje i čišćenje – dolazi već sušen, namočen, očišćen i smrznut, što znači da je spreman za upotrebu čim se odmrzne. Savršen je za brzu pripremu jela, poput ovih neodoljivih tacosa, koji će zasigurno osvojiti sve na stolu.

Miletov recept savršen je spoj tradicije i suvremenog pristupa kuhanju – fini bakalar, kremasti grah, svježi sastojci i mogućnost da se poigraš s okusima. Priprema je jednostavna, ali rezultat je jelo koje će s lakoćom zasjati na svakom uskrsnom stolu – elegantno, drugačije i jako, jako fino.

SASTOJCI: 

  • 400 g odmrznutih Fisherija fileta bakalara
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • Maslinovo ulje
  • 1 konzerva bijelog graha
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica naribane limunove ili limetine korice
  • 1 žlica grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 1 mali režanj češnjaka
  • 1/2 žličice kumina
  • Crveni kupus (tanko narezan)
  • 3 rotkvice (narezane na listiće)
  • 2 stabljike mladog luka (ukoso narezane)
  • 1 manji krastavac (narezan na tanke polumjesece)
  • Šaka matovilca
  • 8 malih kukuruznih ili pšeničnih tortilja
  • Papar
  • Sol

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Rajčica salsa:

  • 2 zrele rajčice (sitno narezane)
  • 1 manji ljubičasti luk (sitno sjeckan)
  • Sok i korica 1 limete
  • Čili po želji
  • Svježi bosiljak ili peršin
  • Malo maslinova ulja
  • Prstohvat soli

Mango salsa:

  • 1 zreli mango (narezan na manje kockice)
  • 1 manji ljubičasti luk (sitno sjeckan)
  • Sok i korica 1 limete
  • 1 mali čili (po želji)
  • Svježi korijander ili peršin
  • Prstohvat soli

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

PRIPREMA:

  1. Začinite Fisherija bakalar dimljenom paprikom, češnjakom u prahu, solju i paprom. Pecite na maslinovu ulju s kožom prema dolje, kratko zapecite i s druge strane, a sve pecite dok bakalar ne postane zlatan i hrskav. Ostavite da se kratko prohladi, zatim pažljivo uklonite kožu i usitnite ribu među prstima.
  2. Za pripremu kreme od graha u blender stavite grah, limunov sok i koricu, maslinovo ulje, jogurt, nasjeckani češnjak, kumin, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i maziva.
  3. Za rajčica salsu nasjeckajte rajčice zajedno sa sokom i sjemenkama, dodajte sitno sjeckani luk, limetin sok i koricu, čili, nasjeckani bosiljak, maslinovo ulje i prstohvat soli. Sve lagano promiješajte.
  4. Za mango salsu nasjeckajte mango na kockice, dodajte luk, sok limete i koricu, čili, nasjeckani korijander i sol. Promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se okusi prožmu.
  5. Povrće tanko narežite, a matovilac operite i posušite. Tortilje kratko zagrijte u pećnici dok ne postanu savitljive i blago zapečene.
  6. Za slaganje tacosa na svaku tortilju nanesite sloj kreme od graha, dodajte usitnjeni bakalar, svježe povrće, salsu po izboru i listiće matovilca. Po želji završite s nekoliko kapi limete i maslinova ulja.

Dobar tek!

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL  | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.