Bijele lazanje, slojevita kombinacija bešamela, sira, talijanske kobasice i špinata, oduševit će svakoga za stolom
Što se tiče sira, bez njega je stvarno teško zamisliti život. Volimo ga kao predjelo, snack, dodatak jelima, kao prilog, kao desert, uz čašu finoga vina… U ovim bijelimlazanjama sa sirom (odnosno - puno, puno sira!) bešamel umak i sir je doslovce zvijezda,a ove bijele lazanje su i savršen comfort food, posebno u ovim hladnim zimskim danima!
Za razliku od klasičnih lazanja s crvenim umakom, kod ovih bijelih lazanje slojevi tjestenine spajaju s kremastim bešamelom, ricottom, mozzarellom, talijanskom kobasicom i svježim špinatom.
Postoje i razne ideje za serviranje - po vrhu bijele lazanje mogu se posuti s malo poprženog pršuta ili pak orašastim plodovima i/ili svježim začinskim bilje. A možda i t imaš neku originalnu ideju za baš svoju kombinaciju za serviranje bijelih lazanja!
Bešamel, jedan od temeljnih umaka francuske kuhinje, priprema se od jednostavnih sastojaka – maslaca, brašna i mlijeka – uz dodatak soli, papra i prstohvata muškatnog oraščića, što mu daje prepoznatljivu aromu i savršenu konzistenciju.
U lazanjama, tanki sloj bešamela ide na dno kako bi se spriječilo lijepljenje, zatim između slojeva i završni sloj na vrhu kako bi lazanje ostale sočne.
Bijele lazanje posute pečenom tikvom, kaduljom i tostranim pinjolima
foto: Half Baked Harvest/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Bijele lazanje s ekstra sirom
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mlijeko
1
l
Lazanje - listovi
15
kom
Mladi špinat
450
g
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Mozzarella
340
g
Parmezan
60
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Talijanska kobasica
450
g
Sol
2,75
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Maslac
115
g
Glatko brašno
0,50
šalica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Ricotta
450
g
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C.
U međuvremenu složi 15 suhih listova lazanja u ravnom sloju u posudu za pečenje veličine 23x33 cm. Prelij ih vrućom vodom iz slavine i ostavi da omekšaju dok pripremaš nadjev i umak, otprilike 30 minuta.
Ako koristiš zamrznuti špinat, odmrzni 450 g prema uputama na pakiranju. Zatim ga prebaci na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj i pažljivo ocijedi višak tekućine.
U velikom loncu zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj 450 g sirove talijanske kobasice i prži je, razdvajajući komade drvenom kuhačom, dok ne poprimi smeđu boju i skuha se, 5-7 minuta.
Dodaj nasjeckani luk i nasitno nasjeckani češnjak, povremeno miješajući, i kuhaj dok ne omekšaju i postanu prozirni, otprilike 5 minuta.
Ako koristiš svježi mladi špinat, dodaj ga postupno (šaku po šaku) i miješaj dok ne uvene, otprilike 3 do 5 minuta. Ako koristiš zamrznuti špinat, dodaj ga u lonac i kuhaj uz povremeno miješanje dok ne ispari višak tekućine, oko 2 minute.
Po potrebi ocijedi višak tekućine. Začini sa 1/2 žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Makni s vatre i ostavi da se ohladi dok pripremaš bešamel umak.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopi 115 g maslaca. Dodaj 1/2 šalice glatkog brašna i neprestano miješaj pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta i lagano se osuši, oko 2 minute.
Postupno ulijevaj mlijeko, neprestano miješajući kako bi se izbjegle grudice. Pusti da zavrije na jakoj vatri, zatim smanji vatru i kuhaj, povremeno miješajući, dok se ne zgusne, 1 do 2 minute. Dodaj 2 žličice soli i prstohvat muškatnog oraščića te promiješaj. Makni s vatre.
U srednjoj zdjeli pomiješaj polovicu ribanog parmezana, ricottu, preostalu sol i preostali crni papar. Ocijedi listove lazanja.
Ulij 1/4 šalice bešamela u posudu za pečenje i ravnomjerno ga rasporedi u tankom sloju. Položi 5 listova lazanja u ravnom sloju preko umaka, po potrebi ih lagano preklopi.
Preko tjestenine rasporedi polovicu smjese od ricotte. Dodaj polovicu smjese od kobasice i špinata, pospi 1 šalicom mozzarelle i ravnomjerno rasporedi 1 veliku šalicu bešamela.
Ponovi slaganje još jednom s preostalih 5 listova lazanja, ostatkom smjese od ricotte, ostatkom kobasice i špinata, 1 šalicom mozzarelle i 1 velikom šalicom bešamela.
Na kraju posloži preostalih 5 listova lazanja, preostali bešamel, preostalu mozzarellu i preostali parmezan.
Peci otkriveno dok se sir ne otopi i lagano ne porumeni, a umak ne počne lagano kuhati, otprilike 30 minuta. Ohladi na rešetki najmanje 15 minuta prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
559 kcal
27 %
MASTI
34,30 g
47 %
KOLESTEROL
-0,03 g
0 %
UH
40,00 g
14 %
PROTEINI
23,00 g
46 %
Lazanje se mogu pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana ili zamrznuti do mjesec dana.
Kad smo već kod lazanja, klikni na ove recepte i savjete!