Recepti Tjestenina 22. siječnja 2025.

Bijele lazanje s ekstra sirom. Jer sira nikada dosta!

Tjestenina
30 MIN
60 MIN
10
SREDNJE
lazanje sa sirom, bijele lazanje
Slasne i neodoljive bijele lazanje s puno, puno sira i zapečenim pršutom na vrhu (samo jedna od ideja za serviranje)
foto: Half Baked Harvest/Unsplash
Bijele lazanje, slojevita kombinacija bešamela, sira, talijanske kobasice i špinata, oduševit će svakoga za stolom

Što se tiče sira, bez njega je stvarno teško zamisliti život. Volimo ga kao predjelo, snack, dodatak jelima, kao prilog, kao desert, uz čašu finoga vina… U ovim bijelim lazanjama sa sirom (odnosno - puno, puno sira!) bešamel umak i sir je doslovce zvijezda,a ove bijele lazanje su i savršen comfort food, posebno u ovim hladnim zimskim danima!

Za razliku od klasičnih lazanja s crvenim umakom, kod ovih bijelih lazanje slojevi tjestenine spajaju s kremastim bešamelom, ricottom, mozzarellom, talijanskom kobasicom i svježim špinatom.

Postoje i razne ideje za serviranje - po vrhu bijele lazanje mogu se posuti s malo poprženog pršuta ili pak orašastim plodovima i/ili svježim začinskim bilje. A možda i t imaš neku originalnu ideju za baš svoju kombinaciju za serviranje bijelih lazanja!

bešamel umak Možda vas zanima... Brzi bešamel umak bolji od onog iz MasterChefa Špajza

Ništa bez bešamela 

Bešamel, jedan od temeljnih umaka francuske kuhinje, priprema se od jednostavnih sastojaka – maslaca, brašna i mlijeka – uz dodatak soli, papra i prstohvata muškatnog oraščića, što mu daje prepoznatljivu aromu i savršenu konzistenciju.

U lazanjama, tanki sloj bešamela ide na dno kako bi se spriječilo lijepljenje, zatim između slojeva i završni sloj na vrhu kako bi lazanje ostale sočne.

lazanje sa sirom, bijele lazanje | Author: Half Baked Harvest/Unsplash Bijele lazanje posute pečenom tikvom, kaduljom i tostranim pinjolima foto: Half Baked Harvest/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bijele lazanje s ekstra sirom
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mlijeko 1 l
  • Lazanje - listovi 15 kom
  • Mladi špinat 450 g
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Mozzarella 340 g
  • Parmezan 60 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Talijanska kobasica 450 g
  • Sol 2,75 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Maslac 115 g
  • Glatko brašno 0,50 šalica
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
  • Ricotta 450 g
Postupak
  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C.

    U međuvremenu složi 15 suhih listova lazanja u ravnom sloju u posudu za pečenje veličine 23x33 cm. Prelij ih vrućom vodom iz slavine i ostavi da omekšaju dok pripremaš nadjev i umak, otprilike 30 minuta.


  2. Ako koristiš zamrznuti špinat, odmrzni 450 g prema uputama na pakiranju. Zatim ga prebaci na čistu kuhinjsku krpu, zamotaj i pažljivo ocijedi višak tekućine.


  3. U velikom loncu zagrij 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri dok ne zasjaji. Dodaj 450 g sirove talijanske kobasice i prži je, razdvajajući komade drvenom kuhačom, dok ne poprimi smeđu boju i skuha se, 5-7 minuta.

    Dodaj nasjeckani luk i nasitno nasjeckani češnjak, povremeno miješajući, i kuhaj dok ne omekšaju i postanu prozirni, otprilike 5 minuta.


  4. Ako koristiš svježi mladi špinat, dodaj ga postupno (šaku po šaku) i miješaj dok ne uvene, otprilike 3 do 5 minuta. Ako koristiš zamrznuti špinat, dodaj ga u lonac i kuhaj uz povremeno miješanje dok ne ispari višak tekućine, oko 2 minute.

    Po potrebi ocijedi višak tekućine. Začini sa 1/2 žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Makni s vatre i ostavi da se ohladi dok pripremaš bešamel umak.


  5. U velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopi 115 g maslaca. Dodaj 1/2 šalice glatkog brašna i neprestano miješaj pjenjačom dok smjesa ne postane pjenasta i lagano se osuši, oko 2 minute.

    Postupno ulijevaj mlijeko, neprestano miješajući kako bi se izbjegle grudice. Pusti da zavrije na jakoj vatri, zatim smanji vatru i kuhaj, povremeno miješajući, dok se ne zgusne, 1 do 2 minute. Dodaj 2 žličice soli i prstohvat muškatnog oraščića te promiješaj. Makni s vatre.


  6. U srednjoj zdjeli pomiješaj polovicu ribanog parmezana, ricottu, preostalu sol i preostali crni papar. Ocijedi listove lazanja.


  7. Ulij 1/4 šalice bešamela u posudu za pečenje i ravnomjerno ga rasporedi u tankom sloju. Položi 5 listova lazanja u ravnom sloju preko umaka, po potrebi ih lagano preklopi.

    Preko tjestenine rasporedi polovicu smjese od ricotte. Dodaj polovicu smjese od kobasice i špinata, pospi 1 šalicom mozzarelle i ravnomjerno rasporedi 1 veliku šalicu bešamela.


  8. Ponovi slaganje još jednom s preostalih 5 listova lazanja, ostatkom smjese od ricotte, ostatkom kobasice i špinata, 1 šalicom mozzarelle i 1 velikom šalicom bešamela.

    Na kraju posloži preostalih 5 listova lazanja, preostali bešamel, preostalu mozzarellu i preostali parmezan.


  9. Peci otkriveno dok se sir ne otopi i lagano ne porumeni, a umak ne počne lagano kuhati, otprilike 30 minuta. Ohladi na rešetki najmanje 15 minuta prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

559 kcal

27 %

MASTI

34,30 g

47 %

KOLESTEROL

-0,03 g

0 %

UH

40,00 g

14 %

PROTEINI

23,00 g

46 %

Lazanje se mogu pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana ili zamrznuti do mjesec dana.

Kad smo već kod lazanja, klikni na ove recepte i savjete!

tikvice, lazanje Možda vas zanima... MORAŠ IH ISPROBATI Lazanje od zarolanih tikvica Recepti juha od lazanja Možda vas zanima... Juha od lazanja: Omiljeno jelo, ali na žlicu! Recepti Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza Možda vas zanima... Tradicionalno fine lazanje po receptu Marije Cossi Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.