Recepti Gastro zvijezda 2023. 09. prosinca 2023.

Tradicionalno fine lazanje po receptu Marije Cossi

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Marija Cossi, autorica bloga "Make it healthy", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Tradicionalna kuhinja, a pripremila nam je mirisne vegetarijanske lazanje.

Lazanje su jedno od omiljenih jela s tjesteninom, a iako se radi o tradicionalnom jelu, pronaći ih možemo u gotovo beskonačno izvedenica. Upravo je svoju verziju ovog slasnog jela pripremila Marija Cossi, autorica bloga "Make it healthy". Marija je za pripremu koristila mnoštvo povrća, no za pripremu nije koristila meso tako da su ove lazanje prikladne čak i za vegetarijance. 

Mariju i njezin blog svojim glasom podrži ovdje!

Sastojci za ragu:

  • 1 velika glavica luka
  • 3 - 4 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje METRO Chef
  • 150 g mrkve, otprilike 2 komada
  • 120 g gljiva (šampinjona), otprilike 5 komada
  • 400 g pulpa od rajčice, umak od sitno sjeckanih rajčica METRO Chef
  • 150 g sojinih ljuskica
  • 2 lista lovora METRO Chef
  • Mješavina talijanskog sušenog bilja, aglio & peperoncino mix za one koji vole ljuto
  • Papar METRO Chef
  • Sol
  • Svježi peršin METRO Chef

Priprema:

  1. Sojine ljuskice preliti vrućom vodom i pustiti sa strane da upiju tekućinu.
  2. U međuvremenu pripremiti ostale sastojke. Luk i češnjak nasjeckati na sitno.
  3. U većoj  tavi ili loncu, uliti 2-3 žlice maslinovog ulja, zagrijati te dodati sitno nasjeckani luk i češnjak. Po želji, dodati i malo sušenog bosiljka ili mješavinu začina talijanskog bilja.
  4. Lagano promiješati, dodati žlicu - dvije vode i poklopiti.
  5. Pustiti da luk i češnjak omekšaju nekih 10-ak minuta, paziti da ne zagore.
  6.  U međuvremenu, mrkvice oprati, oguliti i naribati na sitno.
  7. Dodati luku i češnjaku uz listove lovora.
  8. Kuhati nekih 5-6 minuta, miješajući kuhačom, te dodati malo vode ako je potrebno.
  9. Gljive očistiti te odvojiti "kapicu", narezati na sitne komadiće.
  10. Dodati ostalim namirnicama u loncu uz 2-3 žlice passate od rajčice i još malo začina i soli.
  11. Nakon minutu, dodati i sojine ljuskice (ako je ostalo malo tekućine nju ne treba dodavati) promiješati i još koju minutu pustiti da kuha, zatim dodati umak od rajčice i začiniti solju i paprom.
  12. Može se dodati i 1-2 žlice maslinovog ulja.
  13. Kuhati još okvirno 10-ak minuta dok višak tekućine ne ispari a ostale namirnice se sjedine. Tokom kuhanja obavezno kušati jelo više puta i dodati još začina ili soli.

Sastojci za bechamel:

  • 1 l sojinog mlijeka METRO Chef
  • 2 lista lovora METRO Chef
  • Muškatni oraščić, mljeveni
  • Papar METRO Chef
  • Sol
  • Glavica luka
  • 125 g veganskog maslaca ili običnog
  • 125 g bijelog pšeničnog brašna
  • Parmiggiano
  • Mekani miješani sir, naribani

 | Author:

Priprema:

  1. Luk nasjeckati na četvrtine i staviti u lončić sa lovorom i mlijekom, te zagrijati na laganoj vatri, začiniti i dodati prstohvat mljevenog muškatnog oraščića i soli.
  2. Kad se zagrije ostaviti sa strane, pa procijediti.
  3. U velikoj tavi otopiti maslac, zatim dodati brašno i špatulicom sjediniti sastojke i miješajući kratko pustiti da kuha na tavi. Trebali bi dobiti pastu.
  4. Postepeno dodavati aromatizirano mlijeko i miješati pjenjačom dok ne potrošite sve mlijeko, zatim kuhati i miješati da se smjesa fino zgusne.
  5. Ugasiti vatru i dodati dvije šake ribanog sira i malo Parmigiana. Možete začiniti sa još papra, soli po potrebi.
  6. Uzmite veću posudu u kojoj ćete slagati lazanje.
  7. Dno možete premazati sa slojem bechamela i mrvom ragua po želji, zatim dodati tjesteninu za lazanje. Premazati raguom i bechamelom, zatim ponovo složiti sloj tjestenine. Ponoviti postupak dok ne potrošite smjese.
  8. Zadnji sloj tjestenine ćete premazati samo finim slojem bechamela i gore naribati još po želji mekog sira i parmezana.
  9. Peče se na 180 Celzijevih stupnjeva, otprilike 40 minuta.
  10. Vrh možete ukrasiti s malo svježeg peršina.

Partner projekta u kategoriji Tradicionalna hrana je METRO.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.