Spoj špinata, mascarponea i mliječnog peciva pretvorit će običan (do)ručak u pravi kulinarski doživljaj za cijelu obitelj
Doručak u formi složenca već je provjereni favorit – praktičan, zasitan i zahvalan kad se priprema za više ljudi. Ipak, uz malo kreativnosti, klasični recept može se pretvoriti u nešto posebno.
Umjesto uobičajenih sastojaka poput kobasica i topljenog sira, ovaj recept za kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom oslanja se na pirjani špinat, kremasti mascarpone i svježi parmezan u slojevima između mekanih brioche peciva.
Pripremi unaprijed, uživaj kasnije
Ono što ovaj recept čini posebno zahvalnim jest mogućnost pripreme unaprijed. Cijeli složenac možeš sastaviti večer prije i ostaviti ga u hladnjaku, a ujutro samo ubaciti u pećnicu. Time ne samo da štediš vrijeme, već i omogućuješ da se svi okusi prožmu i ujedine. Rezultat je vizualno privlačno i preukusno jelo koje nadilazi očekivanja – pogodno za doručak, brunch ili obiteljski ručak.
Divan kremasti složenac od špinata i mascarponea
foto: FoRecipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom
30 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Zamrznuti špinat
280
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Mascarpone
225
g
Parmezan
115
g
Sol
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Jaje
10
kom
Mlijeko
200
ml
Vrhnje za kuhanje
200
ml
Chili u prahu
0,25
žličica
Brioche pecivo
6
kom
Postupak
Stavi zamrznuti nasjeckani špinat na čistu kuhinjsku krpu i čvrsto iscijedi iznad sudopera kako bi uklonio višak tekućine. Ostavi sa strane.
U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta. Ubaci sitno nasjeckani češnjak i miješaj oko 30 sekundi dok ne zamiriši. Dodaj špinat i miješaj drvenom kuhačom dok se ne osuši i ravnomjerno rasporedi, oko 2 minute. Makni s vatre i ostavi da se lagano ohladi, oko 5 minuta.
Odvoji 1/4 šalice pripremljenog špinata sa strane. Ostatak stavi u srednje veliku zdjelu i dodaj mascarpone, 1/2 šalice naribanoga parmezana, 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu. Ostavi sa strane.
Pomiješaj mlijeko i vrhnje za kuhanje (ova se mješavina naziva half-and-half). U većoj zdjeli dobro izmiješaj jaja, half-and-half, mljevenu čili papričicu, rezerviranih 1/4 šalice špinata, preostalih 1/4 šalice parmezana, 1 i 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra.
Lagano podmaži posudu za pečenje dimenzija 33x23 cm. Prereži vodoravno brioche i na dno posude složi donje polovice u tri reda po dva. Ravnomjerno rasporedi smjesu špinata i sira preko njih. Pokrij gornjim polovicama briochea. Prelij sve smjesom od jaja, mlijeka, vrhnja, parmezana i začina... i nježno pritisni peciva kako bi upila tekućinu. Po vrhu pospi ostatak parmezana.
Pokrij posudu aluminijskom folijom i ostavi u hladnjaku najmanje 1 sat, a može i do 12 sati unaprijed.
Zagrij pećnicu na 175°C. Ukloni foliju i peci složenac dok se smjesa ne stisne, a vrhovi briochea ne postanu zlatnosmeđi, otprilike 45 minuta. Nakon pečenja, ostavi da se ohladi 10 minuta prije posluživanja.