Recepti Doručak 06. svibnja 2025.

Isprobaj ovaj kremasti složenac sa špinatom

Doručak
30 MIN
55 MIN
12
SREDNJE
Isprobaj ovaj kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom
foto: @SavorySweetHaven Pinterest
Spoj špinata, mascarponea i mliječnog peciva pretvorit će običan (do)ručak u pravi kulinarski doživljaj za cijelu obitelj

Doručak u formi složenca već je provjereni favorit – praktičan, zasitan i zahvalan kad se priprema za više ljudi. Ipak, uz malo kreativnosti, klasični recept može se pretvoriti u nešto posebno.

Umjesto uobičajenih sastojaka poput kobasica i topljenog sira, ovaj recept za kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom oslanja se na pirjani špinat, kremasti mascarpone i svježi parmezan u slojevima između mekanih brioche peciva.

Pripremi unaprijed, uživaj kasnije

Ono što ovaj recept čini posebno zahvalnim jest mogućnost pripreme unaprijed. Cijeli složenac možeš sastaviti večer prije i ostaviti ga u hladnjaku, a ujutro samo ubaciti u pećnicu. Time ne samo da štediš vrijeme, već i omogućuješ da se svi okusi prožmu i ujedine. Rezultat je vizualno privlačno i preukusno jelo koje nadilazi očekivanja – pogodno za doručak, brunch ili obiteljski ručak.

složenac od špinata | Author: FoRecipes/Pinterest Divan kremasti složenac od špinata i mascarponea foto: FoRecipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom
30 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Zamrznuti špinat 280 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Mascarpone 225 g
  • Parmezan 115 g
  • Sol 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Jaje 10 kom
  • Mlijeko 200 ml
  • Vrhnje za kuhanje 200 ml
  • Chili u prahu 0,25 žličica
  • Brioche pecivo 6 kom
Postupak
  1. Stavi zamrznuti nasjeckani špinat na čistu kuhinjsku krpu i čvrsto iscijedi iznad sudopera kako bi uklonio višak tekućine. Ostavi sa strane.


  2. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta. Ubaci sitno nasjeckani češnjak i miješaj oko 30 sekundi dok ne zamiriši. Dodaj špinat i miješaj drvenom kuhačom dok se ne osuši i ravnomjerno rasporedi, oko 2 minute. Makni s vatre i ostavi da se lagano ohladi, oko 5 minuta.


  3. Odvoji 1/4 šalice pripremljenog špinata sa strane. Ostatak stavi u srednje veliku zdjelu i dodaj mascarpone, 1/2 šalice naribanoga parmezana, 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu. Ostavi sa strane.


  4. Pomiješaj mlijeko i vrhnje za kuhanje (ova se mješavina naziva half-and-half). U većoj zdjeli dobro izmiješaj jaja, half-and-half, mljevenu čili papričicu, rezerviranih 1/4 šalice špinata, preostalih 1/4 šalice parmezana, 1 i 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra.


    Lagano podmaži posudu za pečenje dimenzija 33x23 cm. Prereži vodoravno brioche i na dno posude složi donje polovice u tri reda po dva. Ravnomjerno rasporedi smjesu špinata i sira preko njih. Pokrij gornjim polovicama briochea. Prelij sve smjesom od jaja, mlijeka, vrhnja, parmezana i začina... i nježno pritisni peciva kako bi upila tekućinu. Po vrhu pospi ostatak parmezana.


  5. Pokrij posudu aluminijskom folijom i ostavi u hladnjaku najmanje 1 sat, a može i do 12 sati unaprijed.


  6. Zagrij pećnicu na 175°C. Ukloni foliju i peci složenac dok se smjesa ne stisne, a vrhovi briochea ne postanu zlatnosmeđi, otprilike 45 minuta. Nakon pečenja, ostavi da se ohladi 10 minuta prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

433 kcal

21 %

MASTI

26,00 g

36 %

KOLESTEROL

0,20 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

Po doručku se dan poznaje...

slani pohani kruh Možda vas zanima... SLANI DORUČAK Odličan pohani kruh s parmezanom Recepti doručak Možda vas zanima... 7 pogrešaka s doručkom koje ti mogu omesti mršavljenje Špajza jaja Benedict Možda vas zanima... JAJA BENEDICT 8 verzija slavnog doručka Recepti jaja, kajgana Možda vas zanima... Kajgana s ricottom za najukusniji početak dana Recepti Jamie Oliver kruh Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolji recept za proteinski kruh Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.