Redovi patlidžana, obogaćeni sočnim umakom od mesa i vina i preliveni bešamel umakom - ima li što bolje od recepta za musaku? Ovaj će grčki klasik zasigurno postati jedan od regularnih recepata na tvojem jelovniku i to s razlogom!
Patlidžan, sigurni smo, nisu svima, ali ni općenito popularna ili omiljena namirnica, ali u kombinaciji s dva umaka i parmezanom odlično će se složiti, a spomenuta kombinacija stvorit će rapsodiju okusa u tvojim ustima.
Sigurni smo da ćeš odmah primijetiti da ovo nije brzinski recept, ali sav će se trud isplatiti nakon prvog zalogaja. Dobar tek!
Sastojci za mesni umak:
- 2 patlidžana
- 2 žlice maslaca
- 200 grama nasjeckanog luka
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- 400 grama mljevene janjetine
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 1/2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žlica origana
- 60 g rajčice
- 230 mL crnog vina
- 400 mL umaka od rajčice
Sastojci za bešamel umak:
- 500 mL mlijeka
- 4 žlice maslaca
- 30 grama brašna
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 150 grama naribanog parmezana
Priprema:
- Premaži posudu za pečenje s masti. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
- Pripremi patlidžan: Nareži ga na kolute debljine jednog centimetra. Svaku stranu lagano posipaj solju i stavi na tanjur na kojem se nalazi papirnati ručnici na 20 minuta. Lagano ih pobriši papirom kako bi uklonila višak vlage. U lim za pečenje postavi masni papir i na njega naslaži kolute patlidžana u jednom sloju te zatim i njih lagano premaži s maslinovim uljem. Stavi ih u prethodno zagrijanu pećnicu i peci ih 15 do 20 minuta ili dok ne omekšaju i počnu poprimati smeđu boju. Stavi ih na stranu, a temperaturu pećnice smanji na 200 stupnjeva.
- Napravi umak od mesa i rajčice: U velikoj tavi zagrij maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i češnjak i kuhaj dok ne omekšaju, oko pet minuta. Dodaj govedinu ili janjetinu i miješaj ih kako bi ih rastavila na komadiće. Dodaj papar, cimet, muškatni oraščić, sol i origano. Kuhaj dok meso ne porumeni i u njemu više nema ružičaste boje. Ocijedi suvišnu masnoću. Dodaj vino i kuhajte dok skoro potpuno ne ispari. Dodaj umak od rajčice i kuhaj na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Stavi na stranu.
- Napravi bešamel: Zagrij mlijeko u maloj tavi na srednjoj vatri dok ne proključa. U srednjem velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Umuti u maslac brašno i nastavi kuhati još minutu ili dvije, uz neprestano miješanje. Umuti dobivenu smjesu u toplo mlijeko, često miješajući, i kuhaj pet do sedam minuta dok umak ne bude gladak i gust. Umiješaj muškatni oraščić, sol, papar i parmezan.
- Slaganje musake: Položi polovicu kriški patlidžana u pripremljenu posudu za pečenje i na vrh prelij polovicu umaka od rajčice. Ponovi i stavi drugi sloj patlidžana i dodaj preostali umak od rajčice. Bešamel umak od sira prelij preko umaka od rajčice, a preostali parmezan pospi ravnomjerno po vrhu.
- Posudu za pečenje stavi u pećnicu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta na 200 stupnjeva.
Dobar tek!