Kad se meksička kuhinja spoji sa špagetima, dogode se espagueti verde. Grilane poblano papričice, krem sir i svježi korijander stapaju se u savršeni zeleni umak koji omata tjesteninu i veseli nepca
Možeš imati Michelinovu zvjezdicu, sous chefa koji citira Escoffiera, i svejedno kad dođe do pašte - pogriješiti. Jer iako izgleda jednostavno, dobra tjestenina ne trpi ni najmanju pogrešku: mora biti al dente, umak mora imati karakter, moraš znati kada začiniti, kada stati i kako pustiti da svi sastojci dođu do izražaja. Jelo espagueti verde je dokaz da i izvan Italije znaju točno kako se to radi.
Ako je klasični talijanski pesto genovese aristokracija među zelenim umacima, espagueti verde je opušteni, glasniji rođak koji zna sve o strasti i o hrani. Umjesto pinjola i parmezana, tu su dimljene paprike i queso fresco.
Umjesto hladnog blendanja, pečenje, guljenje, pirjanje. I na tanjuru je obrok koji bi bez problema prošao kao predjelo na svakom ambicioznom meniju. Jer prava vrijednost dobrog tanjura tjestenine nije u broju sastojaka, nego u tome kako ih spojiš. Recept za jelo espagueti verde je u nastavku...
Espagueti verde
foto: AleCooks/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Espagueti verde
30 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krem sir
225
g
Poblano paprika
4
kom
Jalapeño papričica
1
kom
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
0,50
kom
Špageti
450
g
Kiselo vrhnje
1
šalica
Korijander
0,50
šalica
Češnjak
2
režanj
Sol
0,50
žličica
Pileća kocka
0,50
kom
Queso fresco
Postupak
Postavi rešetku pećnice na najvišu poziciju i uključi gornji grijač (broiler) na najjače. U međuvremenu, pobacaj 4 prepolovljene i očišćene poblano paprike i 1 jalapeño papriku na lim, kožom prema gore. Prelij s 1 žlicom maslinovog ulja i dobro ih premaži rukama.
Peci 10-12 minuta, okrećući lim na pola pečenja, dok paprika ne omekša i kožica ne pocrni i napuhne se.
U velikoj tavi zagrij preostalu 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj narezani luk i pirjaj dok ne omekša i počne lagano tamniti, oko 5 minuta. Prebaci luk u blender. Tavu nemoj prati, trebat će ti kasnije.
Prebaci pečene paprike u zdjelu i pokrij plastičnom folijom. Pusti da se pare 10 minuta kako bi se lakše gulile.
U velikom loncu zakuhaj vodu s puno soli. Dodaj špagete i kuhaj prema uputama na pakiranju, dok ne postanu al dente.
Oguli paprikama kožicu i baci je. U blender uz luk dodaj oguljene paprike, krem sir, kiselo vrhnje, korijander (stabljike i listovi), češnjak, sol i pileću kocku. Miksaj na najvećoj brzini oko 2 minute dok ne postane glatko i blago pjegasto.
Ulij umak natrag u istu tavu. Pusti da zakuha na srednjoj vatri i kuhaj 2-3 minute, dok se ne zgusne i boja ne postane dublja. Smanji vatru na lagano.
Kada je tjestenina kuhana, sačuvaj 1 šalicu vode od kuhanja. Ocijedi špagete.
Dodaj tjesteninu i 1/2 šalice sačuvane vode u umak. Kuhaj na laganoj vatri još oko 2 minute dok se umak ne poveže i počne lijepiti za tjesteninu. Po potrebi dodaj još koju žlicu vode ako je smjesa pregusta.
Makni tavu s vatre. Po želji ukrasi svježe sjeckanim korijanderom i pospi mrvljenim queso fresco sirom. Posluži odmah, a ostatak vode od kuhanja spremi za kasnije, može pomoći kod podgrijavanja.