Nakon posla mnogima se ne da kuhati, no ovo jelo, brza tjestenina s vrganjima i kobasicama, koje se priprema samo 20-ak minuta, bit će njihov motiv za pripremu odličnog slasnog obroka koji grije i tješi
U ovo prohladno vrijeme najbolje prijaju slasna jela puna okusa, baš kao što je ova tjestenina s vrganjima i kobasicama koja grije i tijelo i dušu. ma savršeni comfort food!
Za pripremu je potrebno samo 20-ak minuta pa ga nije problem napraviti niti nakon dolaska kući s posla. A odlično je rješenje i kad ti dolaze nenadani gosti jer je jelo brzo gotovo, a toliko je bogato okusima da djeluje kao da se puno dulje radilo na njemu.
Vrganji se ne moraju puno predstavljati – te aromatične šumske gljive odlične su i svježe i zamrznute, ali i sušene kakve koristimo u ovom jelu. Meso iz kobasice posebno je aromatično jer stoji začinjeno dulje vrijeme.
Posebnost bucatina, koji se koriste u ovome jelu (Naravno, ako ih ne možeš nabaviti koristi 'obične' špagete, a možeš i rezance) odnosno "šupljih špageta" je u tome što na sebe primaju više umaka, no ako ti nisu dostupni slobodno umjesto njih upotrijebi špagete ili široke rezance. A ako si majstor domaće tjestenine, još bolje, tvoje jelo bit će još ukusnije.
Recept za tjesteninu s vrganjima i kobasicama je u nastavku...
Vrganji
foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s vrganjima i kobasicama
5 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sušeni vrganji
20
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Kobasica
3
kom
Tjestenina
400
g
Češnjak
4
režanj
Chili pahuljice
1
žličica
Bijelo vino
125
ml
Vrhnje za kuhanje
150
ml
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Listići svježeg peršina
0,25
šalica
Parmezan
30
g
Postupak
Sušene vrganje stavi u 600 ml vrele vode i kuhaj na laganoj vatri 10-15 minuta dok ne nastane intenzivan temeljac.
Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Meso kobasica izvadi iz ovojnice i prži 5-8 minuta. Veće komade mesa razdvoji kuhačom dok lagano ne posmeđi. Mesu dodaj chili pahuljice i češnjak te prži minute prije dodavanja vina.
Nakon što dodaš vino, pirjaj 5 minuta, dok se vino ne reducira. Dodaj rehidrirane gljive i temeljac (oko 350 ml). Dodaj soli, papra, pusti da zavrije.
Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Tjesteninu hvataljkama direktno iz lonca u kojem se kuhala prebaci u tavu s umakom, dodaj vode od kuhanja tjestenine prema potrebi. Neka se sve zajedno krčka oko 3 minute.
Dodaj vrhnje, naribani muškatni oraščić i peršin. Dobro promiješaj i posluži s parmezanom.