Nikada nemoj propustiti priliku da puretini dodaš još više okusa - jednostavnom mješavinom aroma kojom se meso puni. Svježe začinsko bilje poput majčine dušice, ružmarina i kadulje zajedno s polovicom limuna uvelike doprinosi dodavanju okusa, a ne oduzima gotovo nimalo vremena.
Isto tako, poigraj se i s drugim aromama - poput mrkve, celera, mladog luka, poriluka, lovora, glavice neoguljenog češnjaka prerezane na pola ili oguljene ljutike. Njih možeš također i posuti po dnu pleha u kojem pečeš meso kako bi dali miris i bogatstvo puretini i njenom umaku.
Ako nisi majstor u punjenju mesa, a ne želiš da, primjerice, arome zagore, dodaj ih na samom kraju i kuhaj samo dok ne zamirišu!
Nadjevena pureća prsa s aromatičnom kaduljom i sušenim vrganjima
Sastojci:
- 1 pureća prsa bez kostiju (oko 1 kg)
- sol i papar
- 2-3 žlice maslaca
- 1 šalica pilećeg temeljca
Za nadjev:
- 10 g sušenih vrganja
- 1 deblja ploška slanine
- ½ manje glavice luka, nasjeckane
- 1 žličica nasjeckane kadulje
- ½ šalice krušnih mrvica
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 3 žlice temeljca ili vode
Priprema:
- Sušene vrganje stavi u zdjelicu i prelij vrućom vodom. Ostavi da odstoje 15 minuta pa ih nareži.
- Plošku slanine nareži na kockice. Na srednje jakoj vatri poprži ih u tavi, da postanu hrskave. Kockice slanine izvadi, a u tavi ostavi masnoću koju su pustile (trebalo bi biti otprilike žlica masnoće). Na njoj propirjaj nasjeckani luk, a kad postane staklast, dodaj kadulju i gljive. Pirjaj 2-3 minute.
- Dodaj krušne mrvice, peršin, temeljac ili vodu te dobro promiješaj da dobiješ grubu pastu. Ostavi da se ohladi.
- S prsa skini kožu, ali je sačuvaj. Stavi prsa između dva sloja papira za pečenje ili plastične folije pa ih lagano potuci batom za meso tako da dobiješ veliki odrezak debljine 6 mm (po potrebi meso prije toga zareži na debljim dijelovima).
- Prsa premaži nadjevom ostavljajući prazno po centimetar sa svake strane. Čvrsto smotaj i poveži kuhinjskim koncem. Potom oko rolade omotaj sačuvanu kožu i ponovno poveži.
- Pureću roladu stavi u posudu za pečenje. Posoli je i popapri pa obilno premaži maslacem.
- U posudu ulij pileći temeljac. Najprije 20 minuta peci na 200 stupnjeva, a zatim temperaturu smanji na 160 stupnjeva i peci još 20 do 30 minuta. Kad je meso pečeno, izvadi ga iz pećnice i ostavi da odstoji 20-ak minuta pa ga nareži na ploške i posluži s umakom od pečenja.