Recepti 19. prosinca 2022.

Pureća prsa nadjeni kaduljom i vrganjima

Pureća rolada
Pureća rolada nadjevena gljivama sjajno je blagdansko jelo foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš li mesne rolade nemoj propustiti ovaj recept – ovako jelo dubokog okusa koje mu daju začini zagolicat će maštu čak i najprobirljivijih gurmana

Nikada nemoj propustiti priliku da puretini dodaš još više okusa - jednostavnom mješavinom aroma kojom se meso puni. Svježe začinsko bilje poput majčine dušice, ružmarina i kadulje zajedno s polovicom limuna uvelike doprinosi dodavanju okusa, a ne oduzima gotovo nimalo vremena.

Isto tako, poigraj se i s drugim aromama - poput mrkve, celera, mladog luka, poriluka, lovora, glavice neoguljenog češnjaka prerezane na pola ili oguljene ljutike. Njih možeš također i posuti po dnu pleha u kojem pečeš meso kako bi dali miris i bogatstvo puretini i njenom umaku.

Ako nisi majstor u punjenju mesa, a ne želiš da, primjerice, arome zagore, dodaj ih na samom kraju i kuhaj samo dok ne zamirišu!

 

 | Author: Shutterstock Punjena puretina - malo začina i gljive dat će ovoj purećoj roladi novo ruho foto: Shutterstock

Nadjevena pureća prsa s aromatičnom kaduljom i sušenim vrganjima

Sastojci:

  • 1 pureća prsa bez kostiju (oko 1 kg)
  • sol i papar
  • 2-3 žlice maslaca
  • 1 šalica pilećeg temeljca

Za nadjev:

  • 10 g sušenih vrganja
  • 1 deblja ploška slanine
  • ½ manje glavice luka, nasjeckane
  • 1 žličica nasjeckane kadulje
  • ½ šalice krušnih mrvica
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 3 žlice temeljca ili vode
Možda vas zanima... Najsočnija pureća rolada za tvoj blagdanski stol Recepti

 

Priprema:

  1. Sušene vrganje stavi u zdjelicu i prelij vrućom vodom. Ostavi da odstoje 15 minuta pa ih nareži.
  2. Plošku slanine nareži na kockice. Na srednje jakoj vatri poprži ih u tavi, da postanu hrskave. Kockice slanine izvadi, a u tavi ostavi masnoću koju su pustile (trebalo bi biti otprilike žlica masnoće). Na njoj propirjaj nasjeckani luk, a kad postane staklast, dodaj kadulju i gljive. Pirjaj 2-3 minute.
  3. Dodaj krušne mrvice, peršin, temeljac ili vodu te dobro promiješaj da dobiješ grubu pastu. Ostavi da se ohladi.
  4. S prsa skini kožu, ali je sačuvaj. Stavi prsa između dva sloja papira za pečenje ili plastične folije pa ih lagano potuci batom za meso tako da dobiješ veliki odrezak debljine 6 mm (po potrebi meso prije toga zareži na debljim dijelovima).
  5. Prsa premaži nadjevom ostavljajući prazno po centimetar sa svake strane. Čvrsto smotaj i poveži kuhinjskim koncem. Potom oko rolade omotaj sačuvanu kožu i ponovno poveži.
  6. Pureću roladu stavi u posudu za pečenje. Posoli je i popapri pa obilno premaži maslacem.
  7. U posudu ulij pileći temeljac. Najprije 20 minuta peci na 200 stupnjeva, a zatim temperaturu smanji na 160 stupnjeva i peci još 20 do 30 minuta. Kad je meso pečeno, izvadi ga iz pećnice i ostavi da odstoji 20-ak minuta pa ga nareži na ploške i posluži s umakom od pečenja.

 

Možda vas zanima... Rolada od puretine punjena pistacijama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.