Voliš li mesne rolade nemoj propustiti ovaj recept – ovako jelo dubokog okusa koje mu daju začini zagolicat će maštu čak i najprobirljivijih gurmana
Nikada nemoj propustiti priliku da puretinadobije više okusa - jednostavnom mješavinom aroma kojom se meso puni. Svježe začinsko bilje poput majčine dušice, ružmarina i kadulje zajedno s polovicom limuna uvelike doprinosi dodavanju okusa, a ne oduzima gotovo nimalo vremena.
Isto tako, poigraj se i s drugim aromama - poput mrkve, celera, mladog luka, poriluka, lovora, glavice neoguljenog češnjaka prerezane na pola ili oguljene ljutike. Njih možeš također i posuti po dnu pleha u kojem pečeš meso kako bi dali miris i bogatstvo puretini i njenom umaku.
Ako nisi majstor u punjenju mesa, a ne želiš da, primjerice, arome zagore, dodaj ih na samom kraju i kuhaj samo dok ne zamirišu!
Recept za punjena pureća prsa je u nastavku...
Punjena puretina - malo začina i gljive dat će ovoj purećoj roladi novo ruho
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Pureća prsa nadjevena vrganjima i kaduljom
31 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pureća prsa
1
kg
Sol
Papar
Maslac
3
žlica
Pileći temeljac
250
ml
Sušeni vrganji
10
g
Slanina
1
kriška
Luk
0,50
kom
Kadulja - list
1
žličica
Krušne mrvice
0,50
šalica
Listići svježeg peršina
1
žlica
Voda
3
žlica
Postupak
Sušene vrganje stavi u zdjelicu i prelij vrućom vodom. Ostavi da odstoje 15 minuta pa ih nasjeckaj.
Debelu krišku slanine nareži na kockice. Na srednje jakoj vatri poprži ih u tavi, da postanu hrskave. Kockice slanine izvadi, a u tavi ostavi masnoću koju su pustile (trebalo bi biti otprilike žlica masnoće). Na njoj propirjaj nasjeckani luk, a kad postane staklast, dodaj kadulju i gljive. Pirjaj 2-3 minute.
Dodaj krušne mrvice, peršin, temeljac ili vodu te dobro promiješaj da dobiješ grubu pastu. Ostavi da se ohladi.
S prsa skini kožu, ali je sačuvaj. Stavi prsa između dva sloja papira za pečenje ili plastične folije pa ih lagano potuci batom za meso tako da dobiješ veliki odrezak debljine 6 mm (po potrebi meso prije toga zareži na debljim dijelovima).
Prsa premaži nadjevom ostavljajući prazno po centimetar sa svake strane. Čvrsto smotaj i poveži kuharskim koncem. Potom oko rolade omotaj sačuvanu kožu i ponovno poveži.
Pureću roladu stavi u posudu za pečenje. Posoli je i popapri pa obilno premaži maslacem.
U posudu ulij pileći temeljac. Najprije 20 minuta peci na 200 stupnjeva, a zatim temperaturu smanji na 160 stupnjeva i peci još 20-30 minuta.
Kad je meso pečeno, izvadi ga iz pećnice i ostavi da odstoji 20-ak minuta pa ga nareži na ploške i posluži s umakom od pečenja.