Špajza Gastro zvijezda 07. studenoga 2022.

Pljukanci s vrganjima i pancetom oduševit će tvoje nepce!

Kasandra Draganić, autorica bloga Vilicom kroz Hrvatsku, pripremila je slasne pljukance s vrganjima i pancetom foto: Neva Zganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sam naziv njena bloga – Vilicom kroz Hrvatsku – daje naslutiti da je Kasandrina kategorija Tradicionalna hrana i u njoj je jedna od finalistica Gastro zvijezde.

Kasandra Draganić putuje i otkriva gastro delicije Lijepe naše, a sve to dijeli sa svojim pratiteljima na blogu Vilicom kroz Hrvatsku. Njeni su je pratitelji doveli do statusa kandidatkinje Gastro zvijezde, a stručni joj je žiri dodijelio status jedne od tri finalistice u kategoriji Tradicionalna hrana.

Kasandrini su pljukanci s vrganjima i pancetom, kojima se predstavila u finalu, stvarno slasni, ali tu nam na tvoju žalost, moraš  samo vjerovati na riječ. No, možeš ih probati pripremiti kod kuće i procijeniti.  Prije svega toga, možeš glasati za Kasandru i njezin blog Vilicom kroz Hrvatsku, i to ovdje.

Pljukanci s vrganjima i pancetom

Sastojci:

  • maslac
  • majčina dušica
  • sol
  • papar
  • 1 ljutika
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 grama svježih vrganja
  • šaka prethodno namočenih suhih vrganja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 150 grama pancete
  • 50 grama ribanog parmezana + još za posluživanje

 

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL Kasandra ima posebnu taktiku rezanja luka! foto: Neva Zganec/PIXSELL

Pljukanci:

  • 300 grama brašna
  • žličica soli
  • mlaka voda

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema: 

  1. Prvo zamijesi tijesto za pljukance. Na 300 grama brašna dodaj žličicu soli te pomalo dodaj mlaku vodu dok se ne stvori glatko, čvrsto tijesto.
  2. Zamotaj ga u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku pola sata.
  3. Nakon toga kidaj komadiće i dlanovima na stolu oblikuj pljukance.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema jela:

  1. Nareži pancetu na ploške pa popeci na suhoj tavi da pusti masnoću. Izvadi je van.
  2. Dodaj maslac pa na otopljen maslac stavi sitno sjeckanu ljutiku, miješaj dok ne omekša i poprimi boju. Dodaj sitno sjeckani češnjak. Popapri bogato, dodaj suhu majčinu dušicu, pusti da zamiriši na vatri te zalij bijelim vinom.
  3. Kad se oko ljutike stvori umak, dodaj suhe vrganje koji su se namakali u vreloj vodi. Kad omekšaju malo, dodaj i svježe vrganje narezane na malo deblje kriške.
  4. Smanji vatru na srednju jačinu i uz povremeno miješanje pusti da vrganji omekšaju. Ako im treba tekućine, dodaj malo vode u kojoj su se močili suhi vrganji.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Za to vrijeme kuhaj pljukance u vreloj slanoj vodi.

  1. Svježe pljukance kuhaj par minuta, a vodu u kojoj se tjestenina kuha iskoristi za zgušnjavanje umaka.
  2. Vrganjima dodaj poprženu pancetu, kratko promiješaj te dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da bi se stvorio umak. Dodaj parmezan.
  3. Kad su gustoća i količina umaka zadovoljavajući, dodaj pljukance te sve zajedno promiješaj tek minutu – dvije.
  4. Provjeri slanoću (i panceta i voda su slani pa pripazi), popapri ako je potrebno. Dodaj sitno sjeckani svježi peršin.

Sve namirnice za pljukance s vrganjima i pancetom nabavljene su u Metrou

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.