Kasandra Draganić putuje i otkriva gastro delicije Lijepe naše, a sve to dijeli sa svojim pratiteljima na blogu Vilicom kroz Hrvatsku. Njeni su je pratitelji doveli do statusa kandidatkinje Gastro zvijezde, a stručni joj je žiri dodijelio status jedne od tri finalistice u kategoriji Tradicionalna hrana.
Kasandrini su pljukanci s vrganjima i pancetom, kojima se predstavila u finalu, stvarno slasni, ali tu nam na tvoju žalost, moraš samo vjerovati na riječ. No, možeš ih probati pripremiti kod kuće i procijeniti. Prije svega toga, možeš glasati za Kasandru i njezin blog Vilicom kroz Hrvatsku, i to ovdje.
Pljukanci s vrganjima i pancetom
Sastojci:
- maslac
- majčina dušica
- sol
- papar
- 1 ljutika
- 2 češnja češnjaka
- 200 grama svježih vrganja
- šaka prethodno namočenih suhih vrganja
- 1 dcl bijelog vina
- 150 grama pancete
- 50 grama ribanog parmezana + još za posluživanje
Pljukanci:
- 300 grama brašna
- žličica soli
- mlaka voda
Priprema:
- Prvo zamijesi tijesto za pljukance. Na 300 grama brašna dodaj žličicu soli te pomalo dodaj mlaku vodu dok se ne stvori glatko, čvrsto tijesto.
- Zamotaj ga u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku pola sata.
- Nakon toga kidaj komadiće i dlanovima na stolu oblikuj pljukance.
Priprema jela:
- Nareži pancetu na ploške pa popeci na suhoj tavi da pusti masnoću. Izvadi je van.
- Dodaj maslac pa na otopljen maslac stavi sitno sjeckanu ljutiku, miješaj dok ne omekša i poprimi boju. Dodaj sitno sjeckani češnjak. Popapri bogato, dodaj suhu majčinu dušicu, pusti da zamiriši na vatri te zalij bijelim vinom.
- Kad se oko ljutike stvori umak, dodaj suhe vrganje koji su se namakali u vreloj vodi. Kad omekšaju malo, dodaj i svježe vrganje narezane na malo deblje kriške.
- Smanji vatru na srednju jačinu i uz povremeno miješanje pusti da vrganji omekšaju. Ako im treba tekućine, dodaj malo vode u kojoj su se močili suhi vrganji.
Za to vrijeme kuhaj pljukance u vreloj slanoj vodi.
- Svježe pljukance kuhaj par minuta, a vodu u kojoj se tjestenina kuha iskoristi za zgušnjavanje umaka.
- Vrganjima dodaj poprženu pancetu, kratko promiješaj te dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da bi se stvorio umak. Dodaj parmezan.
- Kad su gustoća i količina umaka zadovoljavajući, dodaj pljukance te sve zajedno promiješaj tek minutu – dvije.
- Provjeri slanoću (i panceta i voda su slani pa pripazi), popapri ako je potrebno. Dodaj sitno sjeckani svježi peršin.
Sve namirnice za pljukance s vrganjima i pancetom nabavljene su u Metrou.