Recepti 14. listopada 2024.

Odlični recepti s vrganjima iz restorana Botanist

Salata
8 MIN
5 MIN
1
JEDNOSTAVNO
botanist, vrganji
Juha s vrganjima i salata s vrganima - specijaliteti restorana Botanist
foto: Filip Popović
Zagrebačka zelena oaza, restoran Botanist, na svome jesenskom meniju ima odlična jela s vrganjima. Donosimo njihove recepte koje odsad možeš isprobati i kod kuće!

Vrganji su nam jedna od omiljenih jesenskih poslastica, a sada su stigli i na meni novozagrebačkog restorana Botanist koji ponosno predstavlja četiri odlična jela s vrganjima. Imamo 4 odlična recepta s vrganjima (i jedan dodatni za juhu od Hokaido tikve!) koje su s nama podijelili u Botanistu, tako da ih odsad možeš pripremati i kod kuće. isprobaj ih i javi nam svoje dojmove.

botanist Možda vas zanima... Restoran Botanist, zelena gastro oaza Novog Zagreba, proslavio drugi rođendan! Špajza

Na Botanistovu meniju našli su se, naime, biftek u umaku od vrganja, vrganji na mladoj salati, juha od vrganja i rižoto od bifteka i svježih vrganja, a tu je i neizostavna jesenska juha od hokaido tikve. A sada - recepti!

botanist, vrganji | Author: Filip Popović Biftek na umaku od vrganja foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Biftek na umaku od vrganja - recept restorana Botanist
8 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
BIFTEK
Sastojci
  • Juneći biftek 280 g
  • Sol 2 g
  • Suncokretovo ulje 20 ml
UMAK OD VRGANJA
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Češnjak
  • Luk
  • Bijelo vino
  • Vrhnje za kuhanje 30 ml
  • Goveđi temeljac 50 ml
  • Sol 2 g
  • Papar 1 g
  • Maslac 10 g
  • Sok od limuna 2 g
Postupak
  1. Biftek pečemo na roštilju na drveni ugljen, režemo na trake te stavljamo na umak od vrganja.


  2. Umak radimo na sljedeći način: Luk zažutimo, na njega dodajemo vrganje prethodno očišćene i rezane na kockice.

    Kratko zarumenimo gljive, podlijemo vinom, posolimo, popaprimo i kratko prokuhamo.

    Kad maknemo s vatre, kapnemo par kapi limuna koji daje svježinu umaku, te umiješamo maslac.


botanist, vrganji | Author: Filip Popović Vrganji na mladoj salati foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Vrganji na mladoj salati - recept restorana Botanist
8 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Vrganji 20 g
  • Mlada salata 100 g
  • Aceto Balsamico 10 ml
  • Maslinovo ulje 10 ml
  • Sol 2 g
  • Maslac 20 g
  • Slanina 30 g
Postupak
  1. Vrganje očistimo i narežemo na krupnije četvrtine po dužini. Pečemo ih na suhoj tavi dok ne porumene.


  2. Posolimo i mimo vatre dodajemo maslac, brzo izvrtimo da se maslac otopi i obloži vrganje.


  3. Vrgaje stavimo na mladu salatu prethodno začinjenu uljem, solju i acetom balsamicom. Po izboru stavljamo na njih čips od slanine


botanist, vrganji | Author: Filip Popović Juha od vrganja foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od vrganja iz restorana Botanist
8 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Vrganji 70 g
  • Luk 50 g
  • Češnjak 3 g
  • Sol 2 g
  • Papar 1 g
  • Vrhnje za kuhanje 30 ml
  • Sok od limuna 2 g
  • Suncokretovo ulje 20 ml
  • Voda 250 ml
Postupak
  1. Na ulju zažutimo luk. Vrganje očišćene i krupno rezane zarumenimo na suhoj i vrućoj tavi.


  2. Dodajemo vrganje na luk, začinimo i zalijemo vodom. Štapnim mikserom usitnimo juhu u glatku masu. Dodajemo vrhnje za kuhanje i češnjak. Prokuhamo i kapamo nekoliko kapi limuna. 


botanist, vrganji | Author: Filip Popović Rižoto od bifteka i svježih vrganja foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto od bifteka i svježih vrganja iz restorana Botanist
10 MIN
pripreme
24 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Arborio riža 100 g
  • Luk 100 g
  • Češnjak 10 g
  • Maslinovo ulje 50 ml
  • Bijelo vino 30 ml
  • Konjak 30 ml
  • Juneći biftek 120 g
  • Vrganji 150 g
  • Goveđi temeljac 400 ml
  • Maslac 30 g
  • Grana padano 30 g
Postupak
  1. Luk zažutimo na maslinovom ulju, dodamo rižu. Nakon što je riža ugrijana podlijemo dijelom ugrijanog temeljca. Nakon što popije tekućinu podlijevamo vrućom vodom sve dok riža nije napola kuhana.


  2. U drugoj tavi naglo popržimo kockice bifteka, podlijemo konjakom i flambiramo kratko, dodajemo svježe vrganje rezane na kockice, prethodno dinstanu kremu od luka, češnjak iz ulja i kratko namočene listiće suhih vrganja. Na to umješamo rižu, dodamo preostali dio juhe.


  3. Kada je riža al dente, mičemo s vatre, stavljamo naribani grana padano i maslac te dobro izmješamo kako bismo dobili kremasti rižoto..


botanist, vrganji | Author: Filip Popović Juha od hokaido tikve foto: Filip Popović

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od hokaido tikve - recept restorana Botanist
8 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Hokaido tikva 150 g
  • Luk 50 g
  • Mrkva 30 g
  • Češnjak 2 g
  • Vrhnje za kuhanje 30 g
  • Sol 2 g
  • Suncokretovo ulje 20 ml
  • Đumbir - svježi 10 g
  • Sjemenke bundeve 20 g
  • Bučino Ulje 10 ml
  • Smeđi šećer 20 g
  • Sok od limuna 20 g
  • Voda 250 ml
Postupak
  1. Tikve očistimo – ne gulimo. Izrežemo na komade, složimo na pouljen pleh i zapečemo na 180 oko 30 minuta dok ne porumeni.


  2. Luk i mrkvu miješamo na suhoj podlozi lonca dok ne potamni, dodajemo šećer koji se karamelizira s povrćem. Zalijemo vodom.


  3. Dodajemo prethodno pečene tikve, posolimo i dodamo svježi naribani đumbir. Kuhamo 15-tak minuta. Štapnim mikserom usitnimo.


  4. Dodamo vrhnje za kuhanje i češnjak. Prokuhamo i nakapamo par kapi limunova soka, dodamo pržene sjemenke buče te bučino je.


botanist Možda vas zanima... Kraljevska datulja i mak u desertima restorana Botanist Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.