Recepti Tjestenina 12. studenoga 2025.

Talijanski recept za tjesteninu s krumpirom i rastopljenim sirom

Tjestenina
10 MIN
50 MIN
4
JEDNOSTAVNO
talijanska tjestenina s krumpirom i rastopljenim sirom
Talijanska tjestenina s krumpirom i rastopljenim sirom
foto: La Cucina Italiana/Pinterest
Pasta, patate e provola tradicionalno je, savršeno kremasto i zasitno napuljsko jelo koje posebno prija u hladnim danima. Lijepo grije i tješi, a okusi su savršeni - donosimo odličan recept

Pasta, patate e provola odlično je tradicionalno napuljsko jelo koje posebno prija u hladnim danima kada tražimo nešto zasitno, a jednostavno i fino. Nešto kao talijanska verzija mac&cheesea, ali s dodatkom krumpira! Predobro!

Glavni sastojci su tjestenina (u originalnom receptu koristi se mješavina raznih vrsta tjestenine, ali, naravno, moguće je jelo pripremiti i samo od, primjerice, penna), krumpir i rastopljeni dimljeni sir provolone. Postoje i verzije u kojima se dodaje pržena slanina, ali zaista nije potrebna, iako doista može obogatiti jelo.

makaroni sa sirom i bundevom Možda vas zanima... Jesenska verzija: Makaroni sa sirom i butternut tikvom Recepti

Kako obogatiti ovo odlično tradicionalno jelo?

Donosimo recept i nekoliko trikova za savršenu pripremu: nemoj guliti sir, već ga nasitno naribaj – tako će se nježno otopiti i odlično spojiti s tjesteninom i škrobom iz krumpira. Za još više okusa u jelo se može ubaciti i komadić korice od parmezana, koji će tijekom kuhanja dodati više slanosti. Također, sezoni umjesto koncentrata rajčice mogu se koristiti svježe rajčice.

Recept je u nastavku...

talijanska tjestenina s krumpirom i rastopljenim sirom | Author: La Cucina Italiana/Pinterest Pasta, patate e provola foto: La Cucina Italiana/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Talijanska kremasta tjestenina s krumpirom i rastopljenim sirom
10 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir - bijeli 750 g
  • Miješana napuljska tjestenina 320 g
  • Provolone - dimljeni 180 g
  • Mrkva 150 g
  • Parmezan 30 g
  • Pecorino romano 20 g
  • Koncentrat rajčice 20 g
  • Luk srebrenac 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Ružmarin
  • Sol
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. Očisti mrkvu, luk i celer te ih sitno nasjeckaj, ručno ili u mikseru. Zatim ih pirjaj u loncu na malo ulja 7–8 minuta.


  2. Oguli krumpire i nareži ih na kockice (oko 2 cm). Dodajtih u dinstano povrće i lagano poprži 4–5 minuta, zatim dodaj koncentrat rajčice i 500 ml vode. Kuhaj poklopljeno oko 20 minuta, povremeno miješajući.


  3. Dodajte tjesteninu i pusti da zakipi. Na pola vremena kuhanja tjestenine dolij još 100 ml vode i promiješaj.


  4. Nasitno naribaj dimljeni provolone. Makni s vatre, dodaj grančicu ružmarina, a zatim umiješaj sve 3 vrste naribanog sira.

    Ostavi da odstoji, pokriveno, 2–3 minute, zatim posluži uz svježe mljeveni crni papar i malo maslinovog ulja. Naravno, tko želi, može dodati još malo svježe naribanogg parmezana i/ili pecorina romana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

744 kcal

37 %

MASTI

24,50 g

34 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

100,00 g

36 %

PROTEINI

29,00 g

58 %

Isprobaj i ova odlična jela s tjesteninom:

Tjestenina šampinjoni Možda vas zanima... RECEPT DANA Kremasta tjestenina s gljivama Recepti tjestenina s bučom i pancetom Možda vas zanima... SLASNA JESEN Tjestenina s bučom i pancetom Recepti tjestenina u umaku od blitve Možda vas zanima... Genijalna tjestenina u slasnom umaku od blitve Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.