Pasta, patate e provola tradicionalno je, savršeno kremasto i zasitno napuljsko jelo koje posebno prija u hladnim danima. Lijepo grije i tješi, a okusi su savršeni - donosimo odličan recept
Pasta, patate e provola odlično je tradicionalno napuljsko jelo koje posebno prija u hladnim danima kada tražimo nešto zasitno, a jednostavno i fino. Nešto kao talijanska verzija mac&cheesea, ali s dodatkom krumpira! Predobro!
Glavni sastojci su tjestenina (u originalnom receptu koristi se mješavina raznih vrsta tjestenine, ali, naravno, moguće je jelo pripremiti i samo od, primjerice, penna), krumpir i rastopljeni dimljeni sir provolone. Postoje i verzije u kojima se dodaje pržena slanina, ali zaista nije potrebna, iako doista može obogatiti jelo.
Donosimo recept i nekoliko trikova za savršenu pripremu: nemoj guliti sir, već ga nasitno naribaj – tako će se nježno otopiti i odlično spojiti s tjesteninom i škrobom iz krumpira. Za još više okusa u jelo se može ubaciti i komadić korice od parmezana, koji će tijekom kuhanja dodati više slanosti. Također, sezoni umjesto koncentrata rajčice mogu se koristiti svježe rajčice.
Recept je u nastavku...
Pasta, patate e provola
foto: La Cucina Italiana/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Talijanska kremasta tjestenina s krumpirom i rastopljenim sirom
10 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krumpir - bijeli
750
g
Miješana napuljska tjestenina
320
g
Provolone - dimljeni
180
g
Mrkva
150
g
Parmezan
30
g
Pecorino romano
20
g
Koncentrat rajčice
20
g
Luk srebrenac
1
kom
Celer - stabljika
1
kom
Svježe mljeveni crni papar
Ružmarin
Sol
Maslinovo ulje
Postupak
Očisti mrkvu, luk i celer te ih sitno nasjeckaj, ručno ili u mikseru. Zatim ih pirjaj u loncu na malo ulja 7–8 minuta.
Oguli krumpire i nareži ih na kockice (oko 2 cm). Dodajtih u dinstano povrće i lagano poprži 4–5 minuta, zatim dodaj koncentrat rajčice i 500 ml vode. Kuhaj poklopljeno oko 20 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte tjesteninu i pusti da zakipi. Na pola vremena kuhanja tjestenine dolij još 100 ml vode i promiješaj.
Nasitno naribaj dimljeni provolone. Makni s vatre, dodaj grančicu ružmarina, a zatim umiješaj sve 3 vrste naribanog sira.
Ostavi da odstoji, pokriveno, 2–3 minute, zatim posluži uz svježe mljeveni crni papar i malo maslinovog ulja. Naravno, tko želi, može dodati još malo svježe naribanogg parmezana i/ili pecorina romana.