Ovi vafli od bundeve postat će tvoj novi specijalitet za doručak. Imamo odličan recept koji potpisuje kulinarska TV zvijezda Martha Stewart
Meki i mirisni vafli od bundeve odličan su jesenski doručak. Imamo odličan recept slavne američke kuharice Marthe Stewart za koji se koriste svima dostupni sastojci koje uvijek imamo kod kuće, a mogu se poslužiti s javorovim sirupom, tostiranim bučinim golicama, maslacem...
Važno je da svi sastojci za vafle budu na sobnoj temperaturi, a treba pripaziti i na to da kod pripreme tijesto ne miješaš previše, samo onoliko koliko je potrebno da se svi sastojci sjedine.
Vafli od bundeve
foto: Grain Free Table/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Vafli od bundeve
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
2
šalica
Đumbir u prahu
1
žličica
Cimet
1
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Klinčić u prahu
1
prstohvat
Šećer
0,25
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Krupna sol
1
žličica
Jaje
3
kom
Mlijeko
1,75
šalica
Pire od bundeve
0,50
šalica
Maslac
125
g
Suncokretovo ulje
Javorov sirup
Sjemenke bundeve
Postupak
Pećnicu zagrij na 135 stupnjeva, a uključi i pekač za vafle da se ugrije.
U srednjoj zdjeli izmiješaj suhe sastojke brašno, začine, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi pjenjačom izmiješaj sve morke satsojke - jaja, mlijeko, pire od bundeve, rastopljeni maslac. Mokre sastojke dodaj u suhe i dobro izmiješaj.
Pekač za vafle namasti uljem. Ulij oko 1 šalicu tijesta u sredinu pekača za vafle (količina ovisi o veličini pekača za vafle). Potom tijesto rasporedi po cijelom pekaču uz pomoć špatule. Peci dok vafli ne dobiju zlaćanu boju, 7-8 minuta
Vafle izvadi iz pekača i par puta brzo prebaci iz ruke u ruku kako bi se malo ohladili i dobili hrskavu koricu. Malo ohlađene vafle ubaci u zagrijanu pećnicu i drži ih tamo do posluživanja. Ponovi postupak s ostatkom tijesta za vafle od bundeve.
Vafle od bundeve posluži s javorovim sirupom i/ili tostirani bučinim golicama. Također, odlično odgovara i tučeno slatko vrhnje.
Za one koji vole slatko-slane kombinaciej predlažemo slaninu gaziranu u javorovom sirupu.
Ovi vafli mogu se ispeći i unaprijed i čuvati u hladnjaku do posluživanja (u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka u hladnjaku mogu stajati do 5 dana!), a mogu se i zamrznuti na 3 mjeseca. Prije posluživanja, vafle iz hladnjaka, a naravno i one iz zamrzivača, potrebno je ugrijati, a to ćeš najbolje napraviti tako da ih ubaciš u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva dok se dobro ne zagriju. Možeš koristiti i mikrovalnu pećnicu, no u tom slučaju vafli će izgubiti svoju hrskavost.