Rastopljeni sir, butternut tikva i kremasti umak... Ako voliš mac & cheese, ova varijanta osvojit će te na prvu
Mac & cheese jelo je koje smo svi probali barem jednom – i jako ga volimo. No kad mu dodaš butternut tikvu, dobivaš punoću okusa, slatkoću iz povrća i laganu zemljanu notu koja pretvara ovaj jednostavan tanjur u topli jesenski obrok.
U ovom receptu za makarone sa sirom i butternut tikvom tikva se najprije lagano skuha, zatim se s maslacem i brašnom pretvori u bešamel, a zatim obogati sa 2 vrste sira – cheddarom i kozjim. Rezultat je gust, svilenkast umak koji se lijepi za tjesteninu.
Osim što je stvarno ukusno, ovo jelo ima još jedan bonus: u njemu se skriva povrće koje čak ni oni koji “nisu fanovi tikve” neće primijetiti. Zbog svoje kremoznosti, slatkoće i blage začinjenosti (tu su i timijan, kajenska papričica i češnjak u prahu), umak funkcionira kao savršen comfort food.
Makaroni sa sirom i butternut tikvom gotovi su za pola sata. Posluži ih samostalno uz neku lisnatu salatu i dobit ćeš kompletan obrok koji prija i duši i nepcu. A ovi makaroni mogu biti i prilog glavnom jelu, primjerice pečenom pilećem fileu.
U svakom slučaju, isprobaj naš recept koji donosimo u nastavku...
Makaroni sa sirom i bundevom
foto: Baker by Nature/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina sa sirom i butternut tikvom
5 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Butternut bundeva
560
g
Maslac
4
žlica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Brašno
0,25
šalica
Mlijeko
2
šalica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Kajenska papričica
1
prstohvat
Svježi timijan - listići
1
žličica
Cheddar
110
g
Kozji sir
110
g
Tjestenina
450
g
Postupak
U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu za tjesteninu.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješaj zamrznute kockice butternut tikve i 60 ml vode. Poklopi i kuhaj (povremeno miješajući) dok tikva ne omekša, 5–7 minuta. Otklopi i nastavi kuhati, uz stalno miješanje, dok tekućina ne ispari, još 2–3 minute.
Dodaj maslac, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra te miješaj dok se maslac ne otopi. Dodaj brašno i miješaj da se poveže. Kuhaj uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne i brašno ne poprimi lagano tostirani miris, 2–3 minute.
Postupno dodaj mlijeko, neprestano miješajući. Dodaj češnjak u prahu, kajensku papričicu i natrgane listiće svježeg timijana te pusti da zavrije. Umiješaj naribani cheddar i kozji sir i miješaj dok se ne otope. Makni s vatre i pusti da se malo ohladi.
U međuvremenu, dodaj tjesteninu u kipuću vodu i kuhaj 3 minute kraće od uputa na pakiranju. Ocijedi, pritom sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja, i vrati tjesteninu u lonac.
Smjesu od bundeve prebaci u blender i miksaj dok ne postane glatka (po potrebi u turama). Trebaš dobiti nešto više od 4 šalice umaka.
Lonac s tjesteninom stavi na laganu vatru i umiješaj umak od bundeve dok se tjestenina potpuno ne obloži. Makni s vatre i ostavi da stoji 5 minuta. Ako je umak prerijedak, ne brini, zgusnut će se dok se hladi. Po potrebi dodaj malo vode od tjestenine da postigneš željenu gustoću.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
588 kcal
29 %
MASTI
22,00 g
30 %
KOLESTEROL
0,56 g
0 %
UH
71,00 g
25 %
PROTEINI
22,00 g
44 %
Ako tjesteninu zapečeš u pećnici desetak minuta na 200 °C s posipom od krušnih mrvica i parmezana, dobit će neodoljivu, hrskavu zlatnu koricu.