Recepti Tjestenina 24. listopada 2025.

Jesenska verzija: Makaroni sa sirom i butternut tikvom

Tjestenina
5 MIN
25 MIN
6
JEDNOSTAVNO
makaroni sa sirom i bundevom
Makaroni sa sirom i bundevom
foto: Joanie Simon/Unsplash
Rastopljeni sir, butternut tikva i kremasti umak... Ako voliš mac & cheese, ova varijanta osvojit će te na prvu

Mac & cheese jelo je koje smo svi probali barem jednom – i jako ga volimo. No kad mu dodaš butternut tikvu, dobivaš punoću okusa, slatkoću iz povrća i laganu zemljanu notu koja pretvara ovaj jednostavan tanjur u topli jesenski obrok.

U ovom receptu za makarone sa sirom i butternut tikvom tikva se najprije lagano skuha, zatim se s maslacem i brašnom pretvori u bešamel, a zatim obogati sa 2 vrste sira – cheddarom i kozjim. Rezultat je gust, svilenkast umak koji se lijepi za tjesteninu.

makaroni sa sirom Možda vas zanima... NAJBOLJI IKAD Makaroni sa sirom od milijun dolara Recepti

Savršen comfort food

Osim što je stvarno ukusno, ovo jelo ima još jedan bonus: u njemu se skriva povrće koje čak ni oni koji “nisu fanovi tikve” neće primijetiti. Zbog svoje kremoznosti, slatkoće i blage začinjenosti (tu su i timijan, kajenska papričica i češnjak u prahu), umak funkcionira kao savršen comfort food.

Makaroni sa sirom i butternut tikvom gotovi su za pola sata. Posluži ih samostalno uz neku lisnatu salatu i dobit ćeš kompletan obrok koji prija i duši i nepcu. A ovi makaroni mogu biti i prilog glavnom jelu, primjerice pečenom pilećem fileu.

U svakom slučaju, isprobaj naš recept koji donosimo u nastavku...

makaroni sa sirom i bundevom | Author: Baker by Nature/Pinterest Makaroni sa sirom i bundevom foto: Baker by Nature/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina sa sirom i butternut tikvom
5 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Butternut bundeva 560 g
  • Maslac 4 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Brašno 0,25 šalica
  • Mlijeko 2 šalica
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Kajenska papričica 1 prstohvat
  • Svježi timijan - listići 1 žličica
  • Cheddar 110 g
  • Kozji sir 110 g
  • Tjestenina 450 g
Postupak
  1. U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu za tjesteninu.


  2. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pomiješaj zamrznute kockice butternut tikve i 60 ml vode. Poklopi i kuhaj (povremeno miješajući) dok tikva ne omekša, 5–7 minuta. Otklopi i nastavi kuhati, uz stalno miješanje, dok tekućina ne ispari, još 2–3 minute.


  3. Dodaj maslac, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra te miješaj dok se maslac ne otopi. Dodaj brašno i miješaj da se poveže. Kuhaj uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne i brašno ne poprimi lagano tostirani miris, 2–3 minute.

    Postupno dodaj mlijeko, neprestano miješajući. Dodaj češnjak u prahu, kajensku papričicu i natrgane listiće svježeg timijana te pusti da zavrije. Umiješaj naribani cheddar i kozji sir i miješaj dok se ne otope. Makni s vatre i pusti da se malo ohladi.


  4. U međuvremenu, dodaj tjesteninu u kipuću vodu i kuhaj 3 minute kraće od uputa na pakiranju. Ocijedi, pritom sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja, i vrati tjesteninu u lonac.


  5. Smjesu od bundeve prebaci u blender i miksaj dok ne postane glatka (po potrebi u turama). Trebaš dobiti nešto više od 4 šalice umaka.


  6. Lonac s tjesteninom stavi na laganu vatru i umiješaj umak od bundeve dok se tjestenina potpuno ne obloži. Makni s vatre i ostavi da stoji 5 minuta. Ako je umak prerijedak, ne brini, zgusnut će se dok se hladi. Po potrebi dodaj malo vode od tjestenine da postigneš željenu gustoću.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

588 kcal

29 %

MASTI

22,00 g

30 %

KOLESTEROL

0,56 g

0 %

UH

71,00 g

25 %

PROTEINI

22,00 g

44 %

Ako tjesteninu zapečeš u pećnici desetak minuta na 200 °C s posipom od krušnih mrvica i parmezana, dobit će neodoljivu, hrskavu zlatnu koricu.

 Isprobaj i ova jesenska čuda s butternut tikvom:

pečena butternut tikva Možda vas zanima... Isprobaj recept za savršeno pečenu butternut tikvu Recepti Kolač od bundeve Možda vas zanima... DESERT DANA Jednostavan jesenski kolač od bundeve Recepti salata od bundeve Možda vas zanima... Salata od pečene bundeve i feta sira je sjajna ideja! Recepti Zaboravi meso, ova punjena butternut tikva zaslužuje glavnu ulogu Možda vas zanima... Ova punjena butternut tikva zaslužuje glavnu ulogu Recepti Kremasta orzo tjestenina s piletinom i butternut tikvom Možda vas zanima... Kremasta orzo tjestenina s piletinom i butternut tikvom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.