Ova kombinacija orašastog, slatkog i pikantnog okusa ima baš sve što ti treba za savršeni bezmesni obrok
Kada krene sezona bundeva, teško je odlučiti kako je najbolje iskoristiti – za juhu, pečenu, u rižotu… No jedno je sigurno: punjenabutternut tikva dokazuje da može biti i glavno jelo.
Punjena butternut tikva puni se bogatim punjenjem od kvinoje, kelja i slanutka, uz dodatak brusnica i sjemenki buče. Hrskavo, sočno, toplo i prepuno kontrasta u teksturi, ovo jelo na tanjuru izgleda kao jesen u punom sjaju.
Uloga pečene tikve kao jestive posude daje jelu vizualnu atraktivnost, ali i dodatnu funkcionalnost – nema potrebe za prilozima jer sve što ti treba nalazi se u jednom tanjuru. Prvi sloj tikve premaže se maslacem i smeđim šećerom, čime se naglašava njezina prirodna slatkoća.
Punjenje je uravnoteženo, bogato proteinima i vlaknima, i odlično se slaže s blagom aromom pečene tikve. Ovo jelo možeš unaprijed pripremiti i samo dovršiti u pećnici prije posluživanja. Ma punjena butternut tikva je pravi hit, a u nastavku je naš provjereni recept...
Butternut tikva kao glavno jelo...
foto: Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Punjena butternut tikva
20 MIN
pripreme
67 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Butternut bundeva
900
g
Sol
Maslac
2
žlica
Smeđi šećer
1
žlica
Povrtni temeljac
1
šalica
Kvinoja
0,50
šalica
Kelj
3
šalica
Slanutak - kuhani
400
g
Sušene brusnice
0,50
šalica
Bučine sjemenke
0,25
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Obloži lim za pečenje aluminijskom folijom.
Položi polovice tikve, prerezane po dužini i očišćene od sjemenki, prerezanom stranom prema dolje, na pripremljeni lim i peci oko 30 minuta, dok se kožica ne počne lagano mreškati.
Okreni tikvu prerezanom stranom prema gore, posoli je, a zatim premaži pastom od maslaca i smeđeg šećera. Vrati u pećnicu i peci još 30 minuta, dok tikva ne postane mekana i lagano zapečena.
U međuvremenu, u malom loncu pomiješaj temeljac, ispranu kvinoju i prstohvat soli. Pusti da zavrije, poklopi, smanji vatru i kuhaj 10-15 minuta, dok se tekućina ne upije. Napravi “pahuljice” vilicom i ostavi sa strane.
U velikoj tavi zagrij 2 žlice vode s prstohvatom soli i dodaj grubo nasjeckani kelj. Pirjaj oko 3 minute, dok ne omekša. Makni s vatre i umiješaj isprani i ocijeđeni slanutak, brusnice, tostirane bučine sjemenke i kuhanu kvinoju. Ohladi smjesu.
Izvadi pečenu tikvu iz pećnice. Prelij je šećernim sirupom koji se skupio u udubini. Napuni svaku polovicu s oko 1 šalicom punjenja i složi još jednu šalicu po vrhu.
Vrati punjene tikve u pećnicu na još 10 minuta, dok se sve ne zagrije. Posluži odmah.