Danas ti donosim recept za fine popečke od butternut tikve i batata s pancetom i kaduljom. Slatkoća tikve i batata odlično se spaja s pancetom i začinima. Ja sam koristila bijeli batat jer sam njega imala kod kuće, ali slobodno možeš upotrijebiti narančasti koji je najlakše pronaći u trgovinama.
Iako su zasitni, nisam im mogla odoljeti te sam vjerojatno pola svih ispečenih popečaka pojela sama, a drugu polovicu sam ostavila za druge članove obitelji. No bez brige, ovaj recept količinski je dovoljan i za veću obitelj, a ako sve ne pojedeš kao prilog uz ručak, imaš već spremnu večeru!
Našu kolumnisticu Lauru možeš pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 500 g butternut tikve
- 500 g batata
- 300 g jabuke
- 100 g pancete
- 2 jaja
- 2 žlice krumpirovog škroba
- 2 žlice brašna bez glutena
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žličica Vegete
- 2 žličice dalmatinskog začina
- 8-10 listova suhe kadulje
- Peršin
- Sol i papar
- Rižino brašno/dodatno brašno
Postupak pripreme:
- Butternut tikvu, batat, i jabuku grubo naribaj. Rukama lagano iscijedi višak vode koju puste, te smjesu prebaci u drugu zdjelu.
- Dodaj jaja i dobro promiješaj. Dodaj krumpirov škrob i brašno, pancetu narezanu na kockice, te začine: sol, papar, slatku papriku, dalmatinski mix začina te razmrvljene listove suhe kadulje. Na kraju dodaj i sitno nasjeckani peršin pa sve dobro promiješaj.
- Rukama formiraj polpete, odnosno popečke, te svaki uvaljaj u grubo rižino brašno prije pečenja. Peci ih na dobro zagrijanom kokosovom ulju, na laganoj vatri dok ne poprime zlatnu boju s obje strane. Dok se peku, popečke možeš lagano potisnuti špatulom kako bi bili plosnatiji.
- Kada se ispeku, stavi ih na papirnati kuhinjski ručnik kako bi se višak ulja ocijedio.
- Posluži ih same, uz vrhnje, ili umak od svježeg sira, jogurta i začinskog bilja.
Dobar tek!