Recepti Tjestenina 09. listopada 2025.

Kremasta orzo tjestenina s piletinom i butternut tikvom

Tjestenina
10 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Kremasta orzo tjestenina s piletinom i butternut tikvom
foto: @SuperbRecipe0 Pinterest
Tražiš li savršen comfort food za jesenski ručak ili večeru, isprobaj kremastu orzo tjesteninu s hrskavom piletinom i pečenom tikvom i nećeš požaliti...

Ova kremasta orzo tjestenina s piletinom i butternut tikvom ima sve: proteine, povrće, vlakna i tjesteninu u jednom loncu. Spoj sezonskih sastojaka i svježeg začinskog bilja čini ga savršeno izbalansiranim obrokom, dovoljno laganim za radni dan, ali i dovoljno raskošnim za večeru vikendom. Pečena tikva daje prirodnu slatkoću, piletina sočnost, a orzo u kremastom umaku s parmezanom sve povezuje u skladnu cjelinu.

Orzo, iako izgleda poput riže, zapravo je vrsta kratke tjestenine čije ime na talijanskom znači "ječam". Odlično upija umake i često se koristi u mediteranskim jelima umjesto riže.

Hrana koja miriše na jesen

Ključ jela je u teksturi: zapečena piletina s koricom, tikva koja se karamelizira u pećnici i orzo koji upija pileći temeljac i postaje gotovo poput rižota. Svježi timijan i kadulja daju aromu, a malo vrhnja i parmezana čine umak baršunastim. Sve se priprema u jednom loncu, pa nema puno pranja, što je idealno za užurbane večeri kad želiš nešto domaće, zdravo i utješno.

Orzo s piletinom | Author: Canva Orzo tjestenina foto: Canva

Ne gasi ekran dok kuham

Orzo s piletinom i butternut tikvom
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za piletinu i orzo
Sastojci
  • Pileći zabatak - otkošteni 680 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslac 2 žlica
  • Ljutika 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Svježi timijan - listići 2 žličica
  • Kadulja - list 6 kom
  • Brašno 2 žlica
  • Pileći temeljac 720 ml
  • Dijon senf 1,50 žličica
  • Orzo tjestenina 1 šalica
  • Kelj 0,50 svežanj
  • Parmezan 0,33 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,25 šalica
Postupak
  1. Piletinu začini s ¾ žličice soli i ½ žličice papra.


  2. U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj piletinu u jednom sloju i peci 4–5 minuta po strani, dok ne dobije zlatnu boju i ne bude pečena do kraja (unutarnja temperatura oko 74 °C). Izvadi i ostavi sa strane.


  3. U istom loncu dodaj sitno nasjeckanu ljutiku i pirjaj 2–3 minute, dok ne omekša. Dodaj usitnjeni češnjak, timijan i tanko narezanu kadulju te pirjaj još 1 minutu, dok ne zamirišu.


  4. Dodaj brašno i miješaj oko 1 minutu dok lagano ne potamni.


  5. Ulij pileći temeljac i Dijon senf, pa s dna lonca sastruži zapečene dijelove. Dodaj orzo, začini po ukusu i promiješaj.


  6. Pusti da zakipi, zatim smanji vatru i kuhaj uz povremeno miješanje dok orzo ne omekša, oko 6 minuta. Dodaj kelj bez peteljki, natrgan na komadiće, parmezan i vrhnje te kuhaj još 3 minute, dok se kelj ne opusti, a umak zgusne.


  7. Umiješaj pečenu tikvu, posoli i popapri po ukusu, a zatim vrati piletinu u lonac da se sve poveže.


  8. Posluži odmah, toplo i kremasto, uz dodatni parmezan ili svježe začinsko bilje.


Za pečenu butternut tikvu
Sastojci
  • Butternut bundeva 450 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 220 °C. Lim za pečenje lagano premaži uljem.


  2. Složi tikvu narezanu na kockice u jednom sloju, dodaj maslinovo ulje, posoli i popapri, pa sve promiješaj.


  3. Peci 25–30 minuta, miješajući na pola vremena, dok tikva ne omekša i lagano se karamelizira.


 Isprobaj tikvu i na ove načine!

pečena butternut tikva Možda vas zanima... Isprobaj recept za savršeno pečenu butternut tikvu Recepti Salata od kvinoje i butternut tikve Možda vas zanima... Kvinoju i butternut tikvu pomiješaj u prefinoj salati Recepti Krumpirići od butternut tikve Možda vas zanima... Krumpirići od butternut tikve na koje ćeš se totalno navući Recepti Možda vas zanima... Popečci od butternut tikve s pancetom Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.