Savršeno hrskavi pečeni krumpirići od butternut tikve gotovi su za samo 40 minuta, a toliko su fini da ćeš zaboraviti pomfrit
Svi volimo pržene krumpiriće – hrskave, vruće, slane… Ali znamo i da se ne treba samo tako prepuštati gastro užicima. Ili možda ipak treba, pogotovo ako pronađeš savršenu zdraviju alternativu.
Ovi 'krumpirići' od butternut tikve su upravo to – bogati su vlaknima, vitaminima i nevjerojatnim okusom. Slični su kombinaciji između krumpirića od batata i tikvica, ali uz pravilnu pripremu mogu biti još hrskaviji.
Uz samo nekoliko sastojaka i trikova, tvoji butternut krumpirići postat će zvijezda stola, bilo da ih poslužuješ uz ribu, hamburgere ili pečenu piletinu. Najbolje ih je jesti čim izađu iz pećnice kako bi zadržali hrskavost, a možeš ih dodatno začiniti omiljenim umakom od češnjaka, kečapom ili domaćom majonezom sa začinskim biljem.
Butternut tikva
foto: Mart Production/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Krumpirići od butternut tikve
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Butternut bundeva
1
kom
Gustin (Kukuruzni Škrob)
3
žlica
Maslinovo ulje
3
žlica
Češnjak u prahu
1
žličica
Paprika
0,50
žličica
Timijan
0,50
žličica
Morska sol
Svježe mljeveni crni papar
Majoneza
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C i obloži dva velika lima papirom za pečenje.
Narezane štapiće butternut tikve stavi u veliku zdjelu i pažljivo ih osuši papirnatim ručnikom. Pospi kukuruzni škrob po tikvi i rukama ih uvaljaj tako da se ravnomjerno oblože.
Tikvu prebaci u cjedilo i lagano protresi kako bi uklonio višak kukuruznog škroba.
Vrati tikvu u zdjelu i dodaj maslinovo ulje, češnjak u prahu, papriku i suhi timijan. Dobro promiješaj kako bi se svi začini ravnomjerno rasporedili.
Štapiće tikve posloži u jednom sloju na pripremljene limove, pazeći da se ne preklapaju jer će postati mekani.
Peci 30-35 minuta, okrećući ih na pola vremena pečenja, dok ne postanu mekani iznutra i hrskavi izvana. Ohladi ih 5-10 minuta prije posluživanja.