Pomfrit je klasik koji volimo uz razna jela – od burgera i hot dogova do brzih večera uz salatu i omiljene grickalice. Iako su krumpirići vječni favorit, ponekad je zabavno osvježiti tradicionalne recepte. Sljedeći put kad poželiš isprobati nešto novo, zamijeni krumpir mrkvom i otkrij potpuno drugačiji, a jednako ukusan pomfrit!
Hrskava izvana, sočna iznutra
Mrkva, svojim blagim, zemljanim okusom i slatkoćom, pravo je osvježenje u odnosu na zasitni i "škrobni" krumpir. Prirodno dugačka i tanka, savršeno odgovara obliku krumpirića – sve što trebaš napraviti jest narezati je na štapiće. Uz malo kukuruznog škroba, brašna ili krušnih mrvica i obilje omiljenih začina, postaje hrskava izvana i sočna iznutra, s bogatim okusom koji može parirati klasičnom pomfritu.
Prije pripreme obvezno oguli vanjski sloj mrkve kako bi otkrio njezinu svježu, sočnu jezgru. Pomfrit od mrkve možeš pripremiti na razne načine – prženjem u ulju, u zračnoj fritezi ili pečenjem u pećnici. Osim što su ukusni i jednostavni za pripremu, iznimno su hranjivi. Puni su vitamina, minerala i antioksidansa, što ih čini savršenim izborom za sve koji žele dodati više povrća u svakodnevnu prehranu.
Kako ih dodatno obogatiti
Iako mrkva ima prepoznatljiv okus, ne ustručavaj se poigrati začinima, biljem i umacima kako bi "pomfritu" dao dodatnu dimenziju. Mogućnosti su brojne! Za klasičan, ali pomaknut okus, pospi "krumpiriće" češnjakom u prahu i ribanim parmezanom za savršenu kombinaciju blago slanog i sirastog okusa. Ako želiš malo pikantnosti, začini ih ljuskicama čilija. Kombinacija ovih sastojaka stvorit će bogat i luksuzan okus koji naglašava prirodnu slatkoću mrkve.
Ako si pak za nešto hrabrije, premaži ih glazurom od srirache i javorova sirupa za toplu, začinjenu notu ili ih pospi mješavinom cajun začina za intenzivan, aromatičan doživljaj. Možeš ih i posuti sušenim ružmarinom ili svježim listićima prženog bosiljka za biljni dodir koji savršeno naglašava svježinu mrkve.
Umak (d)jelo krasi
Što se tiče umaka, mogućnosti su bezbrojne – posluži ih uz domaći aioli, umak za roštilj, kremasti umak s koprom ili mediteransku tahini pastu. Odlično će se slagati uz odreske, sendviče, pečenu ribu ili janjeće kotlete, ali su i odličan izbor kao zdravi međuobrok kad god ti zatreba nešto ukusno i hrskavo. "Pomfrit" od mrkve je svestrana i prilagodljiva alternativa klasičnim krumpirićima, pa slobodno eksperimentiraj okusima i dodacima.
Isprobaj mrkvu i na ovaj način!