Pomfrit je klasik koji volimo uz razna jela – od burgera i hot dogova do brzih večera uz salatu i omiljene grickalice. Iako su krumpirići vječni favorit, ponekad je zabavno osvježiti tradicionalne recepte. Sljedeći put kad poželiš isprobati nešto novo, zamijeni krumpir mrkvom i otkrij potpuno drugačiji, a jednako ukusan pomfrit!
Hrskava izvana, sočna iznutra
Mrkva, svojim blagim, zemljanim okusom i slatkoćom, pravo je osvježenje u odnosu na zasitni i "škrobni" krumpir. Prirodno dugačka i tanka, savršeno odgovara obliku krumpirića – sve što trebaš napraviti jest narezati je na štapiće. Uz malo kukuruznog škroba, brašna ili krušnih mrvica i obilje omiljenih začina, postaje hrskava izvana i sočna iznutra, s bogatim okusom koji može parirati klasičnom pomfritu.
Duguljsta oblika, mrkvu je lako narezati kao pomfrit
Prije pripreme obvezno oguli vanjski sloj mrkve kako bi otkrio njezinu svježu, sočnu jezgru. Pomfrit od mrkve možeš pripremiti na razne načine – prženjem u ulju, u zračnoj fritezi ili pečenjem u pećnici. Osim što su ukusni i jednostavni za pripremu, iznimno su hranjivi. Puni su vitamina, minerala i antioksidansa, što ih čini savršenim izborom za sve koji žele dodati više povrća u svakodnevnu prehranu.
Kako ih dodatno obogatiti
Iako mrkva ima prepoznatljiv okus, ne ustručavaj se poigrati začinima, biljem i umacima kako bi "pomfritu" dao dodatnu dimenziju. Mogućnosti su brojne! Za klasičan, ali pomaknut okus, pospi "krumpiriće" češnjakom u prahu i ribanim parmezanom za savršenu kombinaciju blago slanog i sirastog okusa. Ako želiš malo pikantnosti, začini ih ljuskicama čilija. Kombinacija ovih sastojaka stvorit će bogat i luksuzan okus koji naglašava prirodnu slatkoću mrkve.
Možeš je pržiti u ulju, u zračnoj fritezi ili peći u pećnici
Ako si pak za nešto hrabrije, premaži ih glazurom od srirache i javorova sirupa za toplu, začinjenu notu ili ih pospi mješavinom cajun začina za intenzivan, aromatičan doživljaj. Možeš ih i posuti sušenim ružmarinom ili svježim listićima prženog bosiljka za biljni dodir koji savršeno naglašava svježinu mrkve.
Umak (d)jelo krasi
Što se tiče umaka, mogućnosti su bezbrojne – posluži ih uz domaći aioli, umak za roštilj, kremasti umak s koprom ili mediteransku tahini pastu. Odlično će se slagati uz odreske, sendviče, pečenu ribu ili janjeće kotlete, ali su i odličan izbor kao zdravi međuobrok kad god ti zatreba nešto ukusno i hrskavo. "Pomfrit" od mrkve je svestrana i prilagodljiva alternativa klasičnim krumpirićima, pa slobodno eksperimentiraj okusima i dodacima.
Isprobaj mrkvu i na ovaj način!