Iako je njezina kora jestiva nakon termičke obrade, za neke recepte ipak je bolje koristiti butternut, odnosno muškatnu bundevu bez kore. No, priznat će svi koji su pokušali, njezino guljenje nije baš tako lagan zadatak (baš kao i kod drugih bundeva).
Primjerice, za 'špagete' od butternut tikve potrebno je ukloniti koru. A kako to učiniti na bez i lagan način? Odgovor na ovo pitanje zna američka influencerica, 74-godišnja Barbara J. Costello, na društvenim mrežama poznatija kao BrunchWithBabs. Ova ponosna mama i baka, koja preferira domaće recepte, na Instagramu ima 3,2 milijuna pratitelja, a na TikToku njih gotovo 4 milijuna.
Barbarini videi u kojima dijeli recepte i savjete bilježe vrhunsku gledanost, a jedan od najgledanijih u posljednje vrijeme upravo je onaj u kojem dijeli savjete za guljenje butternut tikve bez muke.
Njezin postupak je sljedeći – prije nego što pokušaš oguliti butternut tikvu dok je sirova, radije na njoj izbuši rupice vilicom te ju ubaci u mikrovalnu pećnicu na 3 minute. Kad je izvadiš iz mikrovalne bit će puno podatnija za guljenje.
@brunchwithbabs You’ll never buy prepared butternut squash again #hellofall #learnontiktok #tiktokpartner #cookinghack #butternutsquash ♬ original sound - everyone’s grandmother
"Ovim postupkom uštedjet ćete puno vremena i muke! Hvala na ovom savjetu! Kod nas doma jedemo puno tikve i ovo će nam uistinu olakšati kuhanje", jedan je od brojnih pozitivnih komentara ispod videa.
Butternut tikvu može se iskoristiti u brojnim receptima, a sada je idealno vrijeme za to…